Gepardi

Gepardin tieteellinen luokitus

Kuningaskunta
Animalia
Turvapaikka
Chordata
Luokka
Nisäkkäät
Tilaus
Carnivora
Perhe
Felidae
Suku
Acinonyx
Tieteellinen nimi
Acinonyx jubatus

Gepardin suojelun tila:

Haavoittuva

Gepardin sijainti:

Afrikka
Aasia
Eurasia

Gepardi hauska tosiasia:

Nopein maa-nisäkäs maailmassa!

Gepardi-tosiasiat

Saalis
Gazelle, gnuu, jänis
Nuoren nimi
Cub
Ryhmäkäyttäytyminen
  • Yksinäinen / parit
Hauska seikka
Nopein maa-nisäkäs maailmassa!
Arvioitu väestökoko
8500
Suurin uhka
Elinympäristön häviäminen
Tunnetuin ominaisuus
Kellertävä turkki, joka on peitetty pienillä mustilla pisteillä
Raskausaika
90 päivää
Elinympäristö
Avoin nurmi
Petoeläimet
Ihminen, leijona, kotka
Ruokavalio
Lihansyöjä
Keskimääräinen pentueen koko
3
Elämäntapa
  • Päivittäinen
Yleinen nimi
Gepardi
Lajien määrä
5
Sijainti
Aasia ja Afrikka
Iskulause
Nopein maa-nisäkäs maailmassa!
Ryhmä
Nisäkäs

Gepardin fyysiset ominaisuudet

Väri
  • Ruskea
  • Keltainen
  • Musta
  • Niin
Ihotyyppi
Turkista
Huippunopeus
70 mph. Nopeus
Elinikä
10-12 vuotta
Paino
40 kg - 65 kg (88 paunaa - 140 paunaa)
Korkeus
115 cm - 136 cm (45 tuumaa - 53 tuumaa)
Seksuaalisen kypsyyden ikä
20-24 kuukautta
Vieroituksen ikä
3 kuukautta

Gepardiluokitus ja kehitys

Gepardi on suuri ja voimakas kissaeläin, jota oli kerran löydetty kaikkialla Afrikassa ja Aasiassa ja jopa osissa Eurooppaa. Nykyään sitä löytyy kuitenkin vain muutamalta syrjäiseltä alueelta sen kerran valtavasta luonnollisesta levinneisyydestä johtuen ensisijaisesti kasvavasta asutuksesta ja niiden turkisten metsästyksestä. Gepardia pidetään laajalti viittä erilaista alalajia, joiden väri vaihtelee vain hyvin vähän ja jotka on helpoin erottaa maantieteellisen sijaintinsa perusteella. Gepardit ovat yksi Afrikan voimakkaimmista saalistajista, ja heidät tunnetaan parhaiten valtavasta nopeudestaan ​​jahtaessaan, vaikka heitä ei katsota kuuluvan iso-kissa-perheeseen. Gepardi pystyy saavuttamaan yli 60 mph: n nopeuden lyhyitä ajanjaksoja, ja se on nopein maa-nisäkäs maailmassa.



Gepardianatomia ja ulkonäkö

Gepardilla on pitkä ja hoikka runko, joka on peitetty karkealla kellertävällä turkilla ja täynnä pieniä mustia pisteitä. Sen pitkä pyrstö auttaa tasapainossa ja suunnan vaihtamisessa nopeasti, ja toisin kuin muualla gepardin kehossa, hännää pitkin on soikeat merkinnät, jotka päättyvät mustaan ​​kärkeen. Gepardeilla on pienet päät, joilla on korkeat silmät, jotka auttavat heitä kartoitettaessa ympäröivää nurmea mahdollisesta saalista. Heillä on myös erottuvia mustia ”kyyneleitä”, jotka kulkevat sisemmästä silmästä, nenästä ja suun ulkopuolelle, joiden uskotaan auttavan suojelemaan heitä sokeutumasta kirkkaalta auringolta. Gepardin poikkeuksellinen nopeus johtuu monista asioista, kuten vahvojen ja voimakkaiden takajalkojen sekä uskomattoman joustavan ja lihaksikkaan selkärangan ansiosta, joka antaa gepardille paitsi sprintin nopeasti myös tekee niistä erittäin ketterän. Heillä on myös ei-sisäänvedettävät kynnet, jotka kaivavat maahan ja antavat gepardille paremman pidon suurella nopeudella.



Gepardin jakelu ja elinympäristö

Gepardilla oli aikoinaan laaja historiallinen alue, joka ulottui useille mantereille, mutta niiden levinneisyys on nykyään paljon hajallaan, sillä pieni määrä löytyy Iranista ja suurin osa Saharan eteläpuolisesta Afrikasta. Vaikka gepardeja esiintyy edelleen muutamissa eri osissa itä- ja eteläafrikaa, luonnonvaraisten gepardien populaatio on nyt lounais-afrikkalaisessa Namibiassa. Gepardit ovat yleisimmin löytämässä saalista suurilla, avoimilla nurmialueilla, mutta niitä löytyy myös monista muista elinympäristöistä, mukaan lukien aavikot, tiheä kasvillisuus ja vuoristoinen maasto edellyttäen, että sekä ruokaa että vettä on riittävästi. Gepardit ovat yksi Afrikan haavoittuvimmista kissoista, joiden väestömäärään vaikuttavat pääasiassa kasvavat inhimilliset asutukset, jotka tunkeutuvat heidän alkuperäisiin elinympäristöihinsä.

Gepardikäyttäytyminen ja elämäntapa

Gepardi on ainutlaatuinen Afrikan kissojen keskuudessa ensisijaisesti siksi, että ne ovat aktiivisimpia päivällä, mikä välttää kilpailua muiden suurten saalistajien, kuten lionien ja hyenojen, metsästävän viileämmän yön aikana. Ne ovat myös yksi seurallisimmista kissalajeista, ja urokset vaelevat usein pienissä ryhmissä, yleensä sisarustensa kanssa, ja kummallakin tavalla naaraat ovat yksinäisempiä eläimiä lukuun ottamatta 18 kuukautta tai niin, että he viettävät pentujensa hoidosta . Gepardit ovat kiivaasti alueellisia eläimiä, jotka partioivat suuria kotialueita ja ovat usein päällekkäin muiden gepardien ja todellakin lionien eläinten kanssa, ja naaraat pyrkivät vaeltamaan paljon suuremmalla alueella kuin miehet. Ne ovat tyypillisesti ujo ja erittäin varkaita eläimiä, jotta he voivat metsästää saalista kuumalla päivänvalolla tuntematta niin helposti.



Gepardin lisääntyminen ja elinkaaret

Noin kolmen kuukauden kestäneen tiineyden jälkeen naispuolinen gepardi synnyttää 2–5 poikaa, jotka ovat sokeita ja uskomattoman haavoittuvia Afrikan erämaassa. Pennut imevät äitinsä ensimmäisten kuukausien aikana, kun he alkavat syödä lihaa, ja alkavat seurata häntä metsästysmatkoilla, kun he oppivat metsästämään tarkkailemalla häntä. Gepardipennut oppivat suurimman osan metsästystekniikoistaan ​​pelaamalla sisarustensa kanssa ja pysyvät äitinsä kanssa, kunnes he voivat metsästää menestyksekkäästi ja lähteä etsimään omaa aluettaan 18 kuukauden ja 2 vuoden ikäisinä. Valitettavasti yksi tärkeimmistä syistä gepardilukujen dramaattiseen laskuun on se, että jopa 75% gepardipennuista ei asu yli 3 kuukauden ikäisiksi, koska heidän äitinsä on jätettävä heidät joka päivä löytääkseen ruokaa heidän ruokintaansa, jättäen haavoittuvat pennut avuttomiksi saalistajien edessä.

Gepardi-ruokavalio ja saalis

Gepardilla on poikkeuksellinen näkökyky, joten se metsästää näköä seuraamalla ensin saalista (10-30 metrin päästä) ja jahtaamalla sitä, kun aika on oikea. Gepardit tappavat saaliinsa usein valtavissa avoimissa tiloissa, mutta yleensä vetävät sen piilopaikkaan estääkseen muiden eläinten ryöstämästä sitä. Gepardin on tehtävä tämä, koska se ei voi syödä saalista heti johtuen siitä, että he ovat äärettömän kuumia jahdin jälkeen ja tarvitsevat aikaa jäähtyä ennen kuin he voivat juhlia. Gepardit ovat lihansyöjiä, mikä tarkoittaa, että he metsästävät ja tappavat vain muita eläimiä saadakseen ravinnon, jota he tarvitsevat selviytyäkseen. He metsästävät pääasiassa suuria kasvinsyöjiä, mukaan lukien Gazelle ja useita suuria antilooppilajeja, kuten gnuu, seeproja ja pienempiä nisäkkäitä, kuten jänikset. Gepardin tarkka ruokavalio riippuu kuitenkin yleensä sen sijainnista.

Gepardipetoeläimet ja uhkat

Aikuinen gepardi on hallitseva saalistaja ympäristössään, joten muut suuret saalistajat eivät pidä sitä saalina (pikemminkin kilpailuna). Gepardipennut ovat kuitenkin erittäin haavoittuvia varsinkin kun heidän äitinsä on poissa metsästyksestä, ja useat eläimet, mukaan lukien lionit ja hyenat, mutta myös suuret lintulajit, kuten Kotkat ja korppikotkat, ovat saalistajia. Suurin uhka gepardeille on ihmisiä, jotka ovat paitsi ottaneet itselleen valtavia alueita sen luonnollisesta elinympäristöstä, myös muuttaneet suuret maa-alueet kansallispuistoiksi. Vaikka näillä alueilla näyttää olevan kasvua sekä lionien että hyeenien populaatioissa, gepardiluvut ovat paljon pienemmät, koska kilpailu ruokasta on lisääntynyt näiden muiden suurten saalistajien lisääntyessä.



Gepardi mielenkiintoisia faktoja ja ominaisuuksia

Yksi erilaisten alalajien erottavimmista eroista on, että niiden turkisten väri muuttuu hieman ympäröivästä ympäristöstä riippuen. Ne kuivemmilla autiomailla löydetyt gepardit ovat yleensä kevyempiä ja niillä on pienempiä pisteitä kuin Etelä-Afrikan nurmilla vaeltavilla kuningasgepardeilla, ja ne ovat tummempia, hieman isompia ja isompia. Vaikka gepardit eivät voi röyhkeä, he tekevät monenlaisia ​​ääniä, mukaan lukien korkean äänenvoimakkuuden, joka kuuluu yli kilometrin päässä. Gepardi on yksi maailman kissaeläimistä, ja vaikka sen sekoitetaan melko yleisesti leopardin kanssa, sen nimen uskotaan olevan peräisin hindujen sanasta 'chita', joka tarkoittaa 'täplikäs'.

Gepardi-suhde ihmisiin

Kovasta ulkonäöltään huolimatta gepardit ovat tosiasiallisesti kotieläiminä olleet tuhansien vuosien ajan, koska heitä käytettiin auttamaan kyläläisten ruokien metsästyksessä. Heitä on myös pidetty vankeudessa pitkään, mutta koska ne eivät näytä tuottavan erityisen terveitä yksilöitä, villit gepardit pyydettiin säännöllisesti palauttamaan verilinja. Gepardit ovat metsästäneet trofeja suuressa osassa luonnollista kantojaan, ja gepardit ovat kadonneet kokonaan lukuisista paikoista. Elinympäristöjen häviämisen myötä kasvavat inhimilliset siirtokunnat ja maaperän raivaaminen maataloudeksi gepardiluvut vähenevät edelleen nopeasti monilla alueilla tänään.

Gepardin suojelun tila ja elämä tänään

Tänään IUCN on listannut gepardin lajiksi, joka on alttiina sukupuuttoon luonnollisessa ympäristössä lähitulevaisuudessa. Elinympäristön menetys sekä sellaisten luonnonpuistojen lisääntyminen, joissa asuu paljon kilpailevia saalistajia, ovat johtaneet maailman gepardipopulaation dramaattiseen vähenemiseen. Luonnossa on nyt arviolta 7 000–10 000 yksilöä, ja kasvava määrä eläintarhoissa ja eläinlaitoksissa ympäri maailmaa.

Näytä kaikki 59 eläimet, jotka alkavat kirjaimella C

How to say gepardi in ...
BulgariaGepardi
KatalaaniGepardi
TšekkiLaiha gepardi
Tanskan kieliGepard
Saksan kieliGepard
EnglantiGepardi
EsperantoGepardi
EspanjaAcinonyx jubatus
VirolainenGepard
SuomalainenGepardit
Ranskan kieliGepardi
GalicialainenGepardi
heprealainengepardi
KroatialainenGepard
Unkarin kieliGepardi
IndonesiaGepardi
italialainenAcinonyx jubatus
japanilainenGepardi
LatinaAcinonyx
EnglantiGepardi
Hollannin kieliGepardi
EnglantiGepard
KiillottaaGepard
Portugalin kieliGepardi
EnglantiGepardi
SloveeniGepard
Ruotsin kieliGepard
TurkkiGepardi
vietnamGepardit
KiinalainenGepardi
Lähteet
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) eläin, lopullinen visuaalinen opas maailman villieläimiin
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Maailman tietosanakirja eläimistä
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Uhanalaisten lajien atlas
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Kuvitettu tietosanakirja eläimistä
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Eläinten tietosanakirja
  7. David W.Macdonald, Oxford University Press (2010) Nisäkkäiden tietosanakirja

Mielenkiintoisia Artikkeleita