Jaguar

Jaguarin tieteellinen luokitus

Kuningaskunta
Animalia
Turvapaikka
Chordata
Luokka
Nisäkkäät
Tilaus
Carnivora
Perhe
Felidae
Suku
Panthera
Tieteellinen nimi
Panthera onca

Jaguar Conservation Status:

Lähes uhattu

Jaguar Sijainti:

Keski-Amerikka
Etelä-Amerikka

Jaguarin hauska tosiasia:

Amerikan mantereen suurin kissa!

Jaguarin tosiasiat

Saalis
Hirvi, Capybara, Tapir
Nuoren nimi
Cub
Ryhmäkäyttäytyminen
  • Yksinäinen
Hauska seikka
Amerikan mantereen suurin kissa!
Arvioitu väestökoko
15000
Suurin uhka
Metsästys ja elinympäristön menetys
Tunnetuin ominaisuus
Kaunis rosettattu turkikuvio
Raskausaika
90-105 päivää
Elinympäristö
Sademetsä, suo ja tulva-alueet
Petoeläimet
Ihmisen
Ruokavalio
Lihansyöjä
Keskimääräinen pentueen koko
3
Elämäntapa
  • Iltahämärä
Yleinen nimi
Jaguar
Lajien määrä
1
Sijainti
Keski- ja Etelä-Amerikka
Iskulause
Amerikan mantereen suurin kissa!
Ryhmä
Nisäkäs

Jaguarin fyysiset ominaisuudet

Väri
  • Ruskea
  • Keltainen
  • Musta
  • Valkoinen
  • Niin
Ihotyyppi
Turkista
Huippunopeus
50 mph. Nopeus
Elinikä
12-15 vuotta
Paino
36kg - 160kg (79 paunaa - 350 paunaa)
Pituus
1,1 m - 1,9 m (43 tuumaa - 75 tuumaa)
Seksuaalisen kypsyyden ikä
3-4 vuotta
Vieroituksen ikä
3 kuukautta

Jaguarin luokittelu ja kehitys

Jaguar on Amerikan mantereen suurin kissa, ja se on ainoa maailman suurimmista kissoista, joka löytyy Uudesta maailmasta. Jaguarit liittyvät läheisesti leopardeihin, ja niillä on useita samanlaisia ​​ominaisuuksia, mukaan lukien erottuva täplikäs kuvio turkissaan. Jaguar on maailman kolmanneksi suurin kissa Tiikerin ja leijonan takana ja tunnetaan valtavasta voimastaan ​​ja ketteryydestään. Itse asiassa nimen Jaguar sanotaan olevan peräisin intiaani-sanastayaguarmikä tarkoittaa 'joka tappaa yhdellä harppauksella'. Huolimatta uskomattomasta voimastaan, Jaguareja on kuitenkin metsästetty kautta aikojen pääasiassa hämmästyttävän kauniin turkinsa vuoksi. Vaikka Jaguarin turkisten metsästys on nyt kielletty, väestömäärä on vähentynyt suuressa osassa niiden luonnollista levinneisyyttä, ja Jaguarit ovat kadonneet kokonaan useilta alueilta.



Jaguarin anatomia ja ulkonäkö

Jaguar on suuri ja lihaksikas eläin, jolla on painavampi ja tukevampi runko kuin leopardilla. Heillä on suuri, leveä pää, leuat niin vahvat, että heidän sanotaan olevan voimakkain purema kaikista maailman kissoista. Jaguareilla on taipumus peittää joko ruskea tai tummankeltainen turkki, joka on täynnä tummempia ruusumaisia ​​kuvioita, jotka ovat samanlaisia ​​kuin leopardin (sen lisäksi, että keskiosissa on tummat täplät). Ruusukalvona tunnettu Jaguarin turkin kuvio on yksilöllinen jokaiselle eläimelle samalla tavalla kuin sormenjäljet ​​ovat yksilöllisiä yksittäisille ihmisille, ja kauneudestaan ​​huolimatta se toimii täydellisenä naamiointina ympäröivässä viidakossa. Tämä naamiointi osoittautuu niin tärkeäksi heidän selviytymismahdollisuuksilleen, että sademetsässä löydetyt Jaguarit ovat väriltään tummempia ja usein pienempiä kuin avoimemmilla alueilla.



Jaguarin jakelu ja elinympäristö

Jaguar on kotoisin läntiseltä pallonpuoliskolta, jossa se asuu ensisijaisesti Keski- ja Etelä-Amerikan trooppisissa sademetsissä. Vaikka Jaguarin historiallinen alue ulottui koko mantereelle ja jopa Yhdysvaltojen eteläisiin osavaltioihin, ne rajoittuvat nykyään syrjäisiin sademetsien taskuihin erityisesti kosteassa Amazonin altaassa. Jaguarit suosivat yleensä paksua, tiheää, kosteaa viidakkoa, jossa on paljon peitettä, jotta metsästää ja sitten väijyttää saalista. Ne ovat melkein aina veden lähellä ja suosivat joko pysyvää suota tai kausittain tulvia metsiä. Luontotyyppien menetys on vaikuttanut vakavasti Jaguariin koko sen luonnollisella alueella sekä salametsästäjät, jotka ampuvat heidät, kun he ovat liian lähellä kasvavia karjatiloja.

Jaguarin käyttäytyminen ja elämäntapa

Vaikka tämä vaikeasti vietävä eläin viettää suurimman osan ajastaan ​​joko lepäämällä puiden turvallisuudessa tai metsästyksessä tiheässä aluskasvustossa, Jaguarit rakastavat olla veden lähellä, kuten tulvatasangot ja hitaasti liikkuvat joet (mikä on harvinaista kissojen keskuudessa), ja he harjoittavat harvoin kuivia, autiomaisempia alueita. Jaguar on erinomainen uimari ja voi liikkua veden läpi yllättävällä nopeudella etenkin saalista tavoitellessaan. Kuten monien muiden kissalajien kohdalla, Jaguar on yksinäinen eläin lukuun ottamatta ensimmäisiä vuosia, jotka Jaguar-pennut viettävät äitinsä kanssa. Miehet ovat erityisen alueellisia, ja vaikka niiden kotialue vaihtelee useiden naisten alueiden kanssa, he puolustavat laastariaan kiivaasti muilta miehiltä. Jaguarit merkitsevät alueet virtsalla, naarmuuntumalla jälkiä puille ja vahvistamalla itsensä urisevilla äänipuheluilla.



Jaguarin lisääntyminen ja elinkaaret

Huolimatta siitä, että useimmat Jaguar-pennut ovat yleensä syntyneet joulukuun ja maaliskuun välillä, ei ole harvinaista, että ne syntyvät muina vuodenaikoina. Parittelukauden aikana naispuolinen Jaguar käyttää kovia äänipuheluja houkutellakseen uroksen alueelleen. Naarasjaguarit synnyttävät tyypillisesti kaksi tai kolme poikaa. Kun heidän poikansa ovat syntyneet, naaraspuolinen Jaguar ei siedä urosta alueellaan, koska hänestä tulee tässä vaiheessa hyvin suojeleva nuoriaan kohtaan. Jaguar-pennut syntyvät sokeiksi ja saavat näkönsä noin kahden viikon kuluttua. Äiti vieroittaa heidät noin kolmen kuukauden ikäisenä, vaikka pennut luottavat äitinsä metsästykseen ja huoltoon noin kuuden kuukauden ikään saakka. Kuuden kuukauden kuluttua Jaguar-pennut alkavat seurata naaras-jaguaria metsästyksissä, mutta eivät ryhdy yksin, ennen kuin he ovat yhden tai kahden vuoden ikäisiä ja perustaneet alueen itselleen.

Jaguarin ruokavalio ja saalis

Suurin osa Jaguarin metsästyksistä tapahtuu maassa, mutta niiden tiedetään myös metsästävän saalista sekä vedessä että puissa, mistä Jaguar voi helposti väijyttää saaliinsa usein tappamalla sen yhdellä voimakkaalla puremalla. Keskikokoiset nisäkkäät muodostavat suurimman osan Jaguarin ruokavaliosta, mukaan lukien Peura, Capybara, Peccaries ja Tapirs, jota he vaeltavat hiljaisuudessa tiheän viidakon läpi. Vedessä ollessaan Jaguarit metsästävät kilpikonnia, kaloja ja jopa pientä Caimania, kun tilaisuus tulee. Jaguarin tiedetään olevan pelottava ja aggressiivinen metsästäjä, ja sen uskotaan syövän yli 80 erilaista eläinlajia ruokavalionsa täydentämiseksi. Ihmisasutuksen kasvaessa karjatilojen omistajat ovat syyttäneet Jaguaria myös karjan varastamisesta, erityisesti alueilla, jotka tunkeutuvat Jaguarin alueelle.

Jaguarin saalistajat ja uhkat

Jaguarin suuren koon ja hallitsevan luonteen vuoksi ei ole muita villieläimiä, joiden tiedetään pitävän sitä todella saalista. Kun ihmiset ovat löytäneet ne koko Etelä-Amerikan mantereelta, ihmiset ovat metsästäneet niitä pääasiassa turkistensa vuoksi, mikä on johtanut Jaguarin väestömäärän rajuun vähenemiseen kaikkialla. Huolimatta siitä, että Jaguarilla on nyt oikeudellinen suoja ja vähennetty turkisten metsästystä, elinympäristöjen menetys on kasvava riski lähinnä metsien hävittämisen kautta maatalouden tai kasvavien ihmisasutusten, mikä tarkoittaa näitä suuria ja majesteettisia eläimiä, riskiä syrjäytetään syrjäisimmille alueille.



Jaguar mielenkiintoisia faktoja ja ominaisuuksia

Jaguareilla on voimakkain puremisvoima kaikista kissoista, ja kuten muutkin isot kissat, ne voivat mölyä (muut kissat eivät voi). Jaguar on epäilemättä hämmästyttävän kaunis eläin, ja se on luonnollisesti kiinnittänyt sekä tutkijoiden että metsästäjien huomion, ja monet ihmiset ovat valitettavasti joutuneet salametsästelemään selvästi kuviollisista turkistaan. Vaikka Jaguarilla on yleensä kellertävä turkki, tunnetaan myös muita värejä, mukaan lukien musta ja valkoinen. Kuten mustilla leopardeilla, ne eivät ole täysin mustia, koska voit silti nähdä täplät (vaikka heikot) voimakkaassa auringonvalossa. Jaguarien sanotaan pystyvän risteytymään sekä leopardien että lionien kanssa. Elokuva-ala tuotti Lepjagin kissan tuottamiseksi, jolla oli Jaguarin ulkonäkö, mutta jota oli helpompi käsitellä leopardin temperamentilla. Hän asuu eläkkeellä nyt ison kissan pyhäkössä, ja kuten muutkin isot kissahybridit, hän on steriili.

Jaguarin suhde ihmisiin

Historiallisesti Jaguarit ovat olleet esillä koko alkuperäiskansojen kulttuurissa, koska nämä ihmiset tiesivät hyvin tämän hallitsevan saalistajan voiman ja uskoivat joidenkin uskovan, että Jaguar oli alamaailman herra. Ihmiset pelkäävät ihmisiä, jotka asuvat viidakon lähellä, ja karjatilan omistajat syyttävät heitä usein kadonneesta karjasta. Vaikka Jaguarien maine on erittäin aggressiivinen, provosoimattomat hyökkäykset ihmisiin ovat harvinaisia. Metsäkadot ovat vaikuttaneet vakavasti jaguareihin suuressa osassa Keski- ja Etelä-Amerikkaa, pääasiassa maatalouden osalta, jonka määrä on nyt suurin Amazonin altaalla.

Jaguarin suojelutila ja elämä tänään

Jaguar löydettiin kerran Etelä-Amerikan kärjestä aina Meksikon ja Yhdysvaltojen rajan yli, mutta niiden turkisten ja elinympäristöjen menetys on johtanut väestön määrän dramaattiseen laskuun. Niitä nähdään nykyään hyvin, hyvin harvoin Yhdysvalloissa, ja niiden katsotaan olevan uhanalaisia ​​suuressa osassa niiden luonnollista levinneisyyttä, vaikka IUCN: n punainen luettelo sisältää Jaguarin eläimenä, jota ympäröivässä ympäristössä uhataan. Vaikka täsmällistä väestömäärää ei tunneta, sademetsässä vaeltaa nykyään arviolta 15 000 Jaguar-yksilöä.

Näytä kaikki 9 eläimet, jotka alkavat kirjaimella J

How to say Jaguar in ...
BulgariaJaguar
KatalaaniJaguar
TšekkiJaguar
Tanskan kieliJaguar (kallis)
Saksan kieliJaguar (kissa)
EnglantiJaguar
EsperantoJaguar
EspanjaJaguar
SuomalainenJaguaari
Ranskan kieliJaguar
heprealainenjaguar
KroatialainenJaguar (eläin)
Unkarin kieliJaguar
italialainenJaguar
japanilainenJaguar
Hollannin kieliJaguar
EnglantiJaguar (kallis)
KiillottaaJaguar
Portugalin kieliJaguar
TurkkiJaguar
Ruotsin kieliJaguar (eläin)
vietnamGepardit
KiinalainenJaguar
Lähteet
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) eläin, lopullinen visuaalinen opas maailman villieläimiin
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Maailman tietosanakirja eläimistä
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Uhanalaisten lajien atlas
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Kuvitettu tietosanakirja eläimistä
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Eläinten tietosanakirja
  7. David W.Macdonald, Oxford University Press (2010) Nisäkkäiden tietosanakirja
  8. Jaguarin historia, saatavana täältä: http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/jaguar/
  9. Jaguar-tiedot, saatavilla täältä: http://www.defenders.org/wildlife_and_habitat/wildlife/jaguar.php
  10. Jaguar Facts, saatavilla täältä: http://www.tropical-rainforest-animals.com/Jaguar-Information.html

Mielenkiintoisia Artikkeleita