Mungo

Mangustin tieteellinen luokitus

Kuningaskunta
Animalia
Turvapaikka
Chordata
Luokka
Nisäkkäät
Tilaus
Carnivora
Perhe
Herpestidae
Suku
Herpestes
Tieteellinen nimi
Helogale Parvula

Mangustin suojelun tila:

Uhanalainen

Mongoose Sijainti:

Afrikka
Aasia

Mangustin tosiasiat

Pääsaalis
Rotat, munat, hyönteiset
Elinympäristö
Avoimet metsät ja ruohotasangot
Petoeläimet
Hawks, Snakes, Jackal
Ruokavalio
Omnivore
Keskimääräinen pentueen koko
4
Elämäntapa
  • Jengi
Lempi ruoka
Rotat
Tyyppi
Nisäkäs
Iskulause
Koko vaihtelee vain 1-3 jalasta!

Mangustin fyysiset ominaisuudet

Väri
  • Ruskea
  • Harmaa
  • Niin
Ihotyyppi
Turkista
Huippunopeus
20 mph
Elinikä
10-15 vuotta
Paino
0,3–4 kg (0,7–8,8 paunaa)

Nopea ja ketterä, mangusti on taitava metsästäjä, joka ruokkii melkein mitä tahansa.



Mangusti on pieni, tyylikäs olento (ulkonäöltään samanlainen kuin lumikko ), joka vaeltaa Aasian ja Afrikan metsiä ja tasankoja. Melko rohkean temperamentinsa vuoksi mangusti on ollut ihmisten myyttien ja tarinoiden aihe tuhansien vuosien ajan. Mangustin elämä on kuitenkin paljon monimutkaisempi ja mielenkiintoisempi kuin nämä myytit viittaavat siihen.



Mangustin tosiasiat

  • Mangusti tunnetaan ehkä parhaiten huomattavasta kyvystään tappaa käärmeet , kuten kobra. Tutkijat uskovat, että he ovat kehittäneet proteiinin, joka suojaa jonkin verran käärmemyrkkyä vastaan. Ne eivät kuitenkaan ole täysin immuuneja toistuvista käärmeen puremista.
  • Muinaiset egyptiläiset asettivat joskus muumioituneita mangustoja hautoihin omistajiensa kanssa, koska he olivat yleinen lemmikki.
  • Intialainen harmaa mangusti nimeltään Rikki-Tikki-Tavi otettiin kuolleista Rudyard Kipling'siinViidakkokirja.
  • Mongooseilla on vaakasuorat pupillit, samanlaiset kuin lampaat ja hevoset, jotta vältettäisiin saalistajat.
  • Mongooseja pidetään monissa paikoissa invasiivisina lajeina, koska ne ovat uhka kotoperäiselle lintulajille, mukaan lukien suojatut ja uhanalainen lajeja.

Mangustin tieteellinen nimi

Mangusti on puhekieli tai yleinen termi samanlaisten lajien ryhmälle, jotka kuuluvat yksinomaan Herpestidae-perheeseen. Tieteellinen nimi on peräisin kreikkalaisesta sanasta, joka tarkoittaa eläintä, joka kävelee tai hiipii kaikilla neljällä jalalla. Mangustit käyttävät samaa järjestystä - Carnivora - kuin kissat , karhuja , koirat , tiivisteet ja pesukarhu . Ne liittyvät läheisimmin viverridiin, kuten sivut , genetit ja linsangit. Ne liittyvät jonkin verran kauempana hyeena . Mangusti on esimerkki feliformiasta tai a kissa - kuten lihansyöjä.

Uskotaan, että jossain vaiheessa kehitysvaiheen alkuvaiheessa nämä eläimet jakautuivat kahteen eri alaperheeseen: Herpestinae ja Mungotinae. Kolmas Galidiinae-alaryhmä luokiteltiin kerran kahden muun kanssa. Mademaskarille kotoisin oleva Galidiinae tunnettiin joskus Madagaskarin mangustina samanlaisesta ulkonäöltään. Tämä alaperhe on kuitenkin nyt luokiteltu Eupleridae-perheeseen Herpestidae-suvun sijasta.

Vielä elää noin 34 mangusti-lajia. Tämä sisältää 23 Herpestinae- ja 11 Mungotinae-lajia. Muutamia sukupuuttoon kuolleita lajeja tunnetaan myös fossiilirekisteristä. Mangustilajit jakautuvat epätasaisesti koko perheelle. Joissakin sukuissa on vain yksi laji. Herpestes-suvulla on kuitenkin noin 10 elävää lajia, mukaan lukien tunnettu Intian harmaa -, egyptiläinen - ja rapuja syövä mangusti.

Mongoose-ulkonäkö

Nämä eläimet ovat yleensä hoikka olento, jolla on pitkänomainen runko, lyhyet jalat, ohut kuono ja pienet pyöristetyt korvat. Takin väri on melkein aina ruskea, harmaa tai jopa keltainen, joskus niiden välissä on merkintöjä tai raitoja. Hännällä voi olla myös ainutlaatuinen rengaskuvio tai väri. Sen ulkonäön vuoksi jotkut ihmiset erehdyttävät heidät a lumikko , vaikka niiden perinteinen alue vaihtelee harvoin.

Mangustin koko vaihtelee lajista toiseen. Tämän eläimen runko voi vaihdella keskimäärin seitsemästä tuumasta pienikokoisen kääpiömangoksen osalta keskimäärin 25 tuumaan massiivisen egyptiläisen mangustin kohdalla, kun hännän lisäys on vielä 6 - 21 tuumaa. Tämä tekee tyypillisestä eläimestä suunnilleen talon koon kissa . Suurin laji voi myös painaa jopa 11 kiloa täysikasvuisena.



mangusti - Herpestidae - mongoose-tyyppinen lika

Mangustinen käyttäytyminen

Haju on tärkeä osa mangustiviestintää. Tätä helpottaa suurten tuuhun rauhasten läsnäolo peräaukon lähellä, joita he käyttävät merkitsemään kavereita ja merkitsemään alueitaan. Itse asiassa tuoksurauhanen on ensisijainen ominaisuus, joka erottaa nämä eläimet siveistä, geneteistä ja linsangeista. Mangustit (mangustin oikea monikko) luottavat myös äänityksiin ilmoittamaan uhista, aloittamaan seurustelun ja välittämään muuta kriittistä tietoa muille jäsenille. Heillä on vaikuttava valikoima ääniä kommunikoimaan keskenään, mukaan lukien itku, murina ja kikatus. Jokaiseen ääniin liittyy erilainen käyttäytymisjoukko.

Herpestidae-perheellä on yleensä laaja joukko sosiaalisia rakenteita ja käyttäytymistä. Vaikka jotkut lajit menestyvät yksinäisyydessä tai pienissä klustereissa, muut lajit elävät jopa 50 yksilön pesäkkeissä. Tunnettu meerkat Esimerkiksi (jonka TV-show teki tunnetuksi) asuu suurissa osuuskunnissa, joilla on selkeä sosiaalinen hierarkia. Yksilöt ovat joskus vastuussa erikoistehtävistä, kuten vartiointityöstä, metsästyksestä ja lastensuojelusta. Siirtomaa elää tai kuolee kunkin yksittäisen jäsenen toiminnan perusteella.

Lajin erityinen sosiaalinen järjestely voi liittyä sen fyysiseen kokoon ja eläintyyppiin. Suurempi ja fyysisesti pelottavampi egyptiläinen mangusti on yksinäinen metsästäjä, kun taas pienempi kääpiömongoose on sosiaalisempi olento, joka torjuu saalistajat ryhmittymällä yhteen suuriksi ryhmiksi. Yksin ihminen on haavoittuva. Mutta jopa pienempiä eläimiä voi olla vaikea tappaa, kun ne ovat osa pakkausta.

Mangustin pieni koko kätkee sen melko rohkean asenteen. Olento pystyy pitämään maata vaarallisia saalistajia vastaan, jotka ovat paljon suurempia tai aggressiivisempia kuin hän itse. Käärmeiden (jopa myrkyllisten lajien!) Tappaminen on vain yksi esimerkki. Nämä eläimet voivat joskus myös välttää tai bamboozle tappavia saalistajia vaikuttavalla nopeudella ja ketteryydellä. Jotkut lajit voivat juosta keskimäärin 20 mph.

Nämä eläimet ovat aktiivisimpia päivällä, kun he metsästävät ja seurustelevat. Heillä on tapana viettää yö tiheässä unessa. Mangustit voivat olla varsin älykkäitä ja leikkisiä etenkin sosiaalisissa olosuhteissa.

Mangustin elinympäristö

Mangusti on vanhan maailman eläin, joka kukoistaa suurelta osin kuumilla tai trooppisilla alueilla. Suurimmat populaatiot löytyvät Saharan eteläpuolelta ja Itä-Afrikasta, mukaan lukien useimmat Mungotinae-lajit ja jotkut Herpestinae-lajit. Ne ovat myös melko yleisiä pitkällä alueella Etelä-Aasiassa Kiinasta Lähi-itään. Muita yleisiä paikkoja ovat Etelä-Iberia, Indonesia ja Borneo.

Nämä ovat suurelta osin maan nisäkkäitä, jotka vaeltavat maassa. He asuvat useissa eri ilmastoissa ja elinympäristöissä, mukaan lukien trooppiset metsät, aavikot, savannit ja niityt. On kuitenkin muutamia merkittäviä poikkeuksia. Jotkut lajit, kuten rapuja syövät mangustit, ovat puolivedessä ja viettävät suuren osan elämästään vedessä ja sen ympäristössä. He ovat melko taitavia uimaan verkkojen kanssa numeroidensa välissä. Muut lajit asuttavat puita ja liikkuvat vaivattomasti oksien välillä. Toisaalta maanpäälliset mangustit kaivavat maahan suurilla ei-sisäänvedettävillä kynsillään. He viettävät suuren osan ajastaan ​​luomassaan monimutkaisessa tunnelijärjestelmässä.

Mangusti-ruokavalio

Nämä eläimet ovat opportunistisia lihansyöjiä, jotka ruokkivat valtavasti erilaisia ​​ruokia, olivatpa ne sitten eläviä tai kuolleita. Näitä voivat olla pienet matelijat linnut ja nisäkkäät, sammakkoeläimet, ötökät , matoja ja rapuja . Jotkut lajit täydentävät ruokavalionsa hedelmillä, vihanneksilla, juurilla, pähkinöillä ja siemenillä. Jos tilaisuus ilmenee, eläin varastaa tai ruokkii toisen olennon tappoa.

Taitava eläin, mangustit ovat oppineet kyvyn murskata kuoret, pähkinät tai munat kiviä vasten murtamaan ne auki. Se voi lyödä esinettä suoraan kovaa pintaa vasten tai heittää kohteen etäisyydeltä. Tämä taktiikka siirtyy sukupolvelta toiselle, mikä voi edustaa tarttuvan kulttuurin muotoa.

Mangustin monipuolinen kitala voi olla ongelma muille lajeille, ja niitä pidetään invasiivisina lajeina joillakin alueilla.



Mangusti-saalistajat ja uhkat

Mangustilla on vain muutama luonnollinen saalistaja luonnossa, kuten haukat ja isot kissat . Suuremmat mangustit voivat estää saalistajat pelkän fyysisen koonsa ansiosta, mutta erityisesti pienemmät lajit ovat alttiita suurille lihansyöjille. Mangusti on myös joskus uhattuna myrkyllinen käärmeet , mutta ketteryytensä ja nopeutensa ansiosta mongoose on enemmän kuin pelin pelottavan matelijan ottelu. Sen sopeutumiskyky on mahdollistanut sen menestymisen monilla eri maantieteellisillä alueilla ympäri Aasiaa ja Afrikkaa. Jotkut mangustotyypit kuitenkin vähenevät tällä hetkellä ihmisten tunkeutumisesta johtuvien elinympäristöjen menetysten vuoksi. Ne vaativat runsaasti tilaa koloihin ja sosiaalisiin järjestelyihin.

1800-luvulla ja 1900-luvuilla uudisasukkaat toivat mongooseja ympäri maailmaa - etenkin useille valtameren saarille, kuten Havaijille - auttamaan tuholaistorjunnassa viljelmillä ja maatiloilla. Vaikka mangustit menestyivät harvoin tässä tehtävässä, sillä oli tahattomat seuraukset ajamalla suuri osa paikallisista villieläimistä - mukaan lukien monet ainutlaatuiset lintulajit - sukupuuttoon. Tästä syystä mangustaa pidetään yhtenä maailman invasiivisimmista lajeista, ja mangusti-populaatioiden hävittämiseksi tai rajoittamiseksi muilla kuin alkuperäisillä alueilla on tehty joitain toimia.

Mangustin lisääntyminen, vauvat ja elinikä

Mangustin lisääntyminen vaihtelee suuresti lajien välillä, koska se heijastaa usein niiden sosiaalista rakennetta. Yksinäiset mangustit tapaavat vain säännöllisin väliajoin lisääntymään, yleensä kerran vuodessa. Yksi tai molemmat vanhemmat voivat kasvattaa nuoria pentuja. Suurilla pesäkkeillä on toisaalta yleensä pakkauksen hallitseva jäsen, jolla on melkein yksinoikeudet lisääntymisoikeuksiin useisiin naisiin - tai joskus on yksi uros-naaras hallitseva pari.

Kun parittelu on valmis, naaras synnyttää muutaman kuukauden kuluttua hedelmöityksestä. Hän voi synnyttää pentueen mistä tahansa yhdestä kuuteen pentua kerrallaan. Mangustipennut kasvavat yleensä suhteellisen nopeasti. Vieroituksen jälkeen pennut ovat riippuvaisia ​​vanhemmista vielä useita kuukausia. Voi kestää kuusi kuukautta - kaksi vuotta, ennen kuin pentu täysikasvuinen.

Sosiaalisempien mangustilajien joukossa pennut tuodaan siirtokuntaan varhaisesta iästä lähtien. Kun ruokaa syötetään, useat jäsenet jäävät taakseen suojelemaan nuoria. Joissakin pesäkkeissä pentu valitsee tietyn aikuisen säännöllisen ravinnon ja huomion antamiseksi. Yksilöt voivat jopa muodostaa elinikäisiä siteitä siirtokunnan tai pakan perheen ja / tai muiden jäsenten kanssa.

Elinikä riippuu suuresti lajista, mutta tyypillinen mangusti voi elää noin 10 vuotta luonnossa ja ehkä kaksi kertaa vankeudessa.

Mangustin populaatio

Vaikka tarkkaa populaatiolukua on vaikea arvioida, monet mongoose-lajit näyttävät olevan vankalla terveydellä ympäri maailmaa. Intian harmaa mangusti on ehkä yleisimpiä lajeja. Sitä esiintyy yleisesti Intian niemimaalla ja Etelä-Iranissa yhtenä yhtenäisenä alueena.

Mukaan Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto (IUCN) Punainen luettelo uhanalaisista lajeista, Liberian mangusti on ainoa laji, joka täyttää haavoittuvuuden, kun taas useat muut mongoosityypit ovat lähes uhattu . Madagaskarin mangusti, vaikka se ei olekaan oikea mangusti, on kuitenkin vaarassa syntyperäisessä elinympäristössään, koska useat lajit ovat pudonneet uhanalaisuuteen. Elinympäristön menetys on lopetettava tai käännettävä, jotta jotkut lajit palaavat takaisin entiselle tasolleen.

Näytä kaikki 40 eläimet, jotka alkavat M: llä

Mielenkiintoisia Artikkeleita