Sri Lankan norsu

Sri Lankan norsujen tieteellinen luokitus

Kuningaskunta
Animalia
Turvapaikka
Chordata
Luokka
Nisäkkäät
Tilaus
Proboscidea
Perhe
Elephantidae
Suku
Elephas
Tieteellinen nimi
Elephas maximus maximus

Sri Lankan norsujen suojelun tila:

Uhanalainen

Sri Lankan norsu Sijainti:

Aasia

Sri Lankan norsun tosiasiat

Pääsaalis
Ruoho, hedelmä, juuret
Erottuva piirre
Pitkä runko ja suuret jalat
Elinympäristö
Sademetsä ja trooppinen metsä
Petoeläimet
Ihminen, Tiikeri
Ruokavalio
Herbivore
Keskimääräinen pentueen koko
1
Elämäntapa
  • Lauma
Lempi ruoka
Ruoho
Tyyppi
Nisäkäs
Iskulause
Nyt rajoitettu muutamaan puistoon!

Sri Lankan elefanttien fyysiset ominaisuudet

Väri
  • Ruskea
  • Harmaa
  • Musta
Ihotyyppi
Nahka
Huippunopeus
27 mph
Elinikä
55-70 vuotta
Paino
3000 kg - 5 000 kg (6500 - 11 000 paunaa)
Korkeus
2m - 3m (7ft - 10ft)

Sri Lankan norsu on Aasian norsun alalaji, johon kuuluvat intialainen norsu, Sumatranin norsu, Sri-Lankan norsu ja Borneon norsu. Sri Lankan elefantti on suurin kaikista Aasian norsujen alalajista ja sen uskotaan olevan läheisimmin yhteydessä Intian norsuun.



Kuten nimestäkin voi päätellä, Sri Lankan elefantti löytyy Sri Lankan saarelta ja sen uskotaan saapuneen sinne Etelä-Intiasta. Huolimatta kerran saarella vaeltamisesta, Sri Lankan elefantti on nyt rajoitettu vain muutamaan nimettyyn kansallispuistoon, kun Sri Lankan elefanttien luonnollinen elinympäristö muuttuu satopelloiksi.



Sri Lankan norsulla on pienemmät korvat kuin afrikkalaisella norsulla ja Sri Lankan norsulla on myös kaarevampi selkäranka kuin afrikkalaisella norsulla. Toisin kuin afrikkalaiset norsut, naispuolisilla Sri Lankan-norsuilla on hyvin harvoin syöksyhampaita, ja jos naispuolisella Sri Lankan-norsulla on syöksyhampaita, ne ovat yleensä tuskin näkyvissä ja näkyvät vasta, kun naispuolinen Sri Lankan-norsu avaa suunsa.

Sri Lankan elefantti seuraa tiukkoja muuttoreittejä, jotka määräytyvät monsuunikauden mukaan. Sri Lankan norsukarjan vanhin elefantti on vastuussa Sri Lankan elefanttilaumansa muuttoreitin muistamisesta. Tämä Sri Lankan norsujen muuttoliike tapahtuu yleensä märän ja kuivan kauden välillä, ja ongelmat syntyivät, kun maatilat rakennettiin Sri Lankan elefanttikarjojen muuttoreittien varrelle, koska Sri Lankan norsut aiheuttivat paljon tuhoa vastaperustetulle viljelysmaalle.



Sri Lankan norsut ovat kasvissyöjäeläimiä, mikä tarkoittaa, että he syövät vain kasveja ja kasviainetta saadakseen kaikki selviytymiseen tarvittavat ravinteet. Sri Lankan norsut syövät monenlaista kasvillisuutta, mukaan lukien ruohot, lehdet, versot, haukut, hedelmät, pähkinät ja siemenet. Sri Lankan norsut käyttävät usein pitkää runkoa auttaakseen heitä ruoan keräämisessä.

Suurikokoisuutensa vuoksi Sri Lankan norsuilla on hyvin vähän saalistajia luonnollisessa ympäristössä. Ihmisten metsästäjien lisäksi tiikerit ovat Sri Lankan norsun ensisijainen saalistaja, vaikka heillä on taipumus metsästää pienempiä Sri Lankan norsun vasikoita eikä paljon suurempia ja vahvempia aikuisia.

Naaraspuoliset Sri Lankan norsut pystyvät yleensä lisääntymään 10-vuotiaana ja synnyttävät yhden Sri Lankan norsun vasikan 22 kuukauden tiineyden jälkeen. Kun Sri Lankan norsunvasikka syntyy ensimmäisen kerran, se painaa noin 100 kg, ja sen lisäksi äiti hoitaa sitä myös muiden laumassa olevien Sri Lankan naaraspuolisten norsujen joukossa (tunnetaan nimellä tädit). Sri Lankan pikkulasten elefantti pysyy äitinsä kanssa noin viiden vuoden ikäisenä ja saa itsenäisyytensä, kun miehet jättävät usein lauman ja naaraspuoliset vasikat pysyvät.



Nykyään Sri Lankan elefanttia pidetään eläimenä, joka on välittömässä vaarassa kuolla sukupuuttoon, koska Sri Lankan elefanttipopulaatiot ovat laskeneet kriittisellä nopeudella. Sri Lankan elefanttien uskotaan kärsivän pääasiassa elinympäristön menetyksen vuoksi metsänhakkuiden muodossa ja ihmisten salametsästäjien metsästämällä norsunluuseensa.

Näytä kaikki 71 eläimet, jotka alkavat kirjaimella S

Lähteet
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) eläin, lopullinen visuaalinen opas maailman villieläimiin
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Maailman tietosanakirja eläimistä
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Uhanalaisten lajien atlas
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Kuvitettu tietosanakirja eläimistä
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Eläinten tietosanakirja
  7. David W.Macdonald, Oxford University Press (2010) Nisäkkäiden tietosanakirja

Mielenkiintoisia Artikkeleita