Länsi-alamainen Gorilla

Länsi-matala Gorillan tieteellinen luokitus

Kuningaskunta
Animalia
Turvapaikka
Chordata
Luokka
Nisäkkäät
Tilaus
Kädelliset
Perhe
Hominidae
Suku
Gorilla
Tieteellinen nimi
Gorilla gorilla gorilla

Länsi-alamaalla sijaitsevan Gorillan suojelun tila:

Äärimmäisen uhanalainen

Länsi-alamainen Gorilla Sijainti:

Afrikka

Länsi-alamainen Gorilla-faktoja

Pääsaalis
Lehdet, hedelmät, kukat
Elinympäristö
Sademetsä ja tiheä viidakko
Petoeläimet
Ihminen, leopardi, krokotiili
Ruokavalio
Herbivore
Keskimääräinen pentueen koko
1
Elämäntapa
  • Joukko
Lempi ruoka
Lehdet
Tyyppi
Nisäkäs
Iskulause
Yksi suurista apinoista!

Länsi-matala Gorillan fyysiset ominaisuudet

Väri
  • Harmaa
  • Musta
Ihotyyppi
Hiukset
Huippunopeus
25 mph. Nopeus
Elinikä
35-50 vuotta
Paino
100kg - 200kg (220lbs - 440lbs)
Korkeus
1,4 m - 1,7 m (4,7 jalkaa - 5,5 jalkaa)

'Läntisen matalan gorillan on havaittu käyttävän perusvälineitä luonnossa ruoan tehokkaampaan keräämiseen'



Länsi-alamainen Gorilla on älykäs eläin, joka jakaa 98% DNA: sta sen kanssa ihmisille . Samankaltaisuuksistamme huolimatta ihmisten ja näiden gorillojen välillä on monia eroja. Läntisen matalan gorillan tieteellinen nimi on Gorilla gorilla gorilla, ja ne painavat missä tahansa 220-400 kiloa.

Länsi-alamainen Gorilla elää keskimäärin 50 vuotta, mutta lapsilla on korkea kuolleisuus. Naaraat synnyttävät jälkeläisiä joka neljäs vuosi ja tulevat kypsymään noin 10-vuotiaana. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka he saattavat synnyttää noin 10 jälkeläistä elinaikanaan, vain kaksi näistä kolmesta lapsestamme saavuttaa aikuisen.

Kriittisesti uhanalainen läntisen matalan Gorillan väestö kärsii elinympäristöjen häviämisestä ja salametsästyksestä. Immuunijärjestelmän erojen vuoksi gorillat kuolevat myös sairauksiin, joita ihmiset eivät saisi, ja ovat vieläkin alttiimpia sairauksille, jotka tekevät ihmisistä vakavan sairauden.



Uskomattomia Länsi-alangon Gorilla-faktoja!

  • Jaamme noin 98% DNA: stamme gorillojen kanssa. Yhdenmukaisuuksistamme huolimatta jopa tavallisella ihmisen kylmällä voi olla haitallinen vaikutus gorilloihin; heillä ei ole tarvittavaa koskemattomuutta torjua jotain niin yksinkertaista. On hämmästyttävää, mitä 2% ero tekee.
  • Länsi-alamaalla sijaitsevassa Gorillassa on pienimmät gorillojen perheryhmät, joissa on keskimäärin 4-8 jäsentä. Muilla gorillalajeilla voi olla enintään 50 jäsentä ryhmässä.
  • Länsi-matalat gorillat kävelevät kaikin puolin ja käyttävät rystyjä kantamaan päänsä ja torsonsa painoa.
  • Länsi-alamaalla sijaitsevien gorillojen kanssa naiset alkavat synnyttää 10-vuotiaana.
  • Länsi-matala Gorilla on erittäin älykäs ja voi jopa oppia käyttämään viittomakieli kommunikoida ihmisten ja muiden gorillojen kanssa.

Länsi-alamainen Gorillan tieteellinen nimi

  • Suku: Gorilla
  • Laji: Gorilla gorilla
  • Tieteellinen nimi: Gorilla gorilla gorilla

Sanan gorilla etymologia on peräisin sanasta ‘gorillai’, kreikkalaisesta käännöksestä Hannon Periplus, kirjoitettu puniksi. Siinä puhutaan hiusten ihmisistä. Kreikkalaisten lainattu puninkielinen sana Gorilla on puolestaan ​​lainattu kieleltä, joka on kotoisin Länsi-Afrikasta. Gabonin Mpongwe kutsuu gorillaa 'G'guylaksi' ja Fang kutsuu heitä 'N'giliksi'.

Länsi-alamainen gorillan ulkonäkö

Verrattuna muihin gorillalajeihin, Länsi-alamainen Gorilla on pienempi ja painaa vähemmän. He painavat missä tahansa 220-440 kiloa, samanlainen hevosrotu nimeltä Exmoor.

Läntisen matalan gorillan korkeus vaihtelee 4,7-5,5 jalkaa, vaihdellen lapsen korkeudesta tai keskimääräisestä aikuisesta ihmisen korkeus. Kuten muilla isoilla apinoilla, näillä gorilloilla on vastakkaiset peukalot, mikä helpottaa työkalujen ja muiden toimintojen käyttöä.

Heillä on leveämpi kallo kuin muilla gorilloilla, ja heidän otsaharjansa ovat voimakkaampia. On myös paljon helpompaa erottaa naiset miehistä Länsi-alamaalla sijaitsevista gorilloista, koska naiset ovat melkein puolet hopeaselkäkokoisista.

Länsi-Lowland Gorillan hiukset ovat ruskeanharmaita, ja heidän päänsä päällä on hieman punaista tai kastanjanruskeata. Urospuolisilla länsimaalla sijaitsevilla gorilloilla on niillä valkeahko hiukset, jotka ulottuvat reisiinsä, joten nimi hopea.

Länsi-alamainen gorilla on älykäs eläin, joka jakaa 98% DNA: sta ihmisten kanssa, mutta eroaa myös ihmisistä.
Silverback - aikuinen uros Länsi-alamaalla sijaitsevasta gorillasta

Länsi-alamainen Gorilla-käyttäytyminen

Länsi-alamainen Gorilla on ensisijaisesti rauhallinen eläin, joka haluaa välttää konflikteja. Hallitseva mies osoittaa kuitenkin aggressiivisuuden merkkejä suojellakseen ryhmää ulkopuolisilta. Kun jälkeläiset kypsyvät, he ovat valmiita poistumaan syntyneestä ryhmästä ja etsimään puolison.

Näin tapahtuu, kun naaras on noin kahdeksanvuotias ja valitsee johtajan, johon he haluavat liittyä, alueensa alueen ja lyijyn hopeakoon koon perusteella. Kun miehet kypsyvät, he joko yrittävät korvata hopeavillan vakiintuneessa ryhmässä tai viettävät muutaman vuoden yksin, kunnes muutama etuyhteydettömät naiset liittyvät uros.

Silverback-uroksella on jalostusoikeudet kaikkiin naisiin, mutta hän antaa myös muiden miesten, jotka eivät ole vielä saavuttaneet kypsyyttä, pariutua myös naisten kanssa. Ryhmän johtajana hän valitsee, mihin aikaan he syövät, mihin aikaan heräävät, mihin aikaan he menevät nukkumaan, alueelle, jossa he asuvat, ja huolehtii kaikista ryhmän jäsenten keskenään vallitsevista riidoista.

Nämä gorillat eivät koskaan hyökkää, ellei niitä provosoida, mutta miehet taistelevat naisista, ja kun ryhmässä on uusi johtaja, he tappavat etuyhteydettömät imeväiset. Kun on hyökkääjä tai haastaja, aikuinen mies seisoo jaloillaan, karjuu ja huutaa lyöen rintaansa. Jos tunkeilija ei saa viestiä tai jättää sen huomiotta, tämä johtaa siihen, että uros voi heittää päänsä takaisin useita kertoja ja sitten laskea neljällä kädellä tunkeilijaa kohti.

Länsi-alamainen Gorillan elinympäristö

Luonnossa Länsi-alamainen Gorilla asuu trooppiset sademetsät Länsi-Afrikasta. Näiden eläinten valikoima sisältää Kamerunin, Gabonin, Angolan, Keski-Afrikan tasavallan, Kongon demokraattisen tasavallan ja Päiväntasaajan Guinean maat. Länsi-matalan Gorillan alue kattaa yli 270 000 neliökilometriä.

Länsi-alamainen Gorilla-ruokavalio

Länsi-alamainen gorilla on pääosin kasvissyöjäinen eläin, jonka ruokavalioon on kirjattu yli 100 hedelmälajia sekä versoja, lehtiä ja kuoppia. Kun hedelmiä on niukasti kuivempina kuukausina, he syövät myös kuorta, pähkinöitä, massaa, villikirsikkaa, juuria, lehtiä, termiittejä, liskoja ja kutojamuurahaisia. Täysikasvuinen aikuinen mies pystyy syömään noin 40 kiloa kasvillisuutta päivässä, mikä on noin 10% sen painosta. Näkökulmasta katsottuna 5 gallonan vesipullo, keskikokoinen mikroaaltouuni, 4 10 kilon perunapussia ja keskimäärin 3-vuotias ihmislapsi painavat kaikki 40 kiloa.

Länsi-alamainen Gorilla-saalistajat ja uhkat

Kriittisesti uhanalaisella Länsi-alamaalla sijaitsevalla Gorillalla on muutama muutama uhka luonnossa, paitsi leopardit ja krokotiilit. Tärkeimmät uhat gorilloille ovat peräisin ihmisille elinympäristön menetys, taudit ja salametsästys.

Elinympäristön menetyksen myötä ihmiset, jotka kaatavat puita, gorillat elävät. Ihmiset käyttävät puita kaivostoimintaan, asutuskohteiden kehittämiseen ja puunkorjuuseen. Hakkuuteiden avulla salametsästäjät voivat helposti ajaa gorillan elinympäristöön ja tappaa gorillan gourmetruuan valmistamiseksi kalliiksi herkuksi rikkaille kuluttajille. He tekevät myös tuhkakuppeja gorilla-käsistä, ja muista ruumiinosista tehdään myös rihkamaa.

Gorillat ovat alttiita sairauksille ja sairauksille, joista ihmisillä ei ole vaikeuksia päästä yli. Tämä johtuu siitä, että heillä ei ole kehittynyt ihmisoikeuksia. Tämän seurauksena ihmisten tavallinen kylmä vähintään kerran vuodessa voi tappaa gorillan. Tämä tarkoittaa myös sitä, että vierailijat, jotka ovat tarttuvien tautien, kuten koronavirus , eivät pääse liian lähelle gorilloja, tai heidän on käytettävä naamiota ja steriilejä käsineitä.

Länsi-alamainen gorillan lisääntyminen, vauvat ja elinikä

Toisin kuin jotkut luonnossa olevat eläimet, Länsi-alamainen gorilla ei saavuta nopeasti ikää, jolloin he alkavat lisääntyä. Naiset eivät saavuta lisääntymisikää ennen kuin ne ovat 10-vuotiaita ja urokset 15-20-vuotiaita. Näiden gorillojen elinikä on vähintään 50 vuotta sekä luonnossa että vankeudessa.

Läntisen matalan gorillan tiineysaika on samanlainen kuin ihmisillä ja kestää yhdeksän kuukautta. Naaraat synnyttävät tyypillisesti yhden jälkeläisen, kaksoset ovat harvinaisuus. Syntyessään gorillavauva painaa neljä kiloa eikä voi tehdä muuta kuin pitää kiinni äidistään. Kun he ovat saavuttaneet neljän kuukauden iän, he alkavat ratsastaa äitinsä selällä kaikkialla kolmen vuoden ikään asti.

Imeväisten kuolleisuus Länsi-alamaalla sijaitsevassa Gorillassa on korkea, vain kaksi tai kolme jälkeläistä selviää aikuisuuteen. Tyypillisesti naisgorilla synnyttää noin 4 vuoden välein ja tulee raskaaksi silloin, kun hänen edelliset jälkeläisensä eivät enää ratsasta selällään. Elinikä on 50 vuotta ja synnytys neljän vuoden välein, naaras synnyttää elämänsä aikana noin 10 vauvaa, joista vain kaksi tai kolme selviää aikuisuuteen.

Länsi-matala Gorilla-väestö

Länsi-alamaisten gorillojen elinympäristö vaikeuttaa tutkijoiden tarkkaa määrittämistä, kuinka moni niistä on jäljellä luonnossa. Tutkijat uskovat kuitenkin, että kokonaisväestö on lähellä 100000 yksittäistä gorillaa. Vaikka se saattaa tuntua suhteellisen suurelta määrältä, Länsi-alamainen Gorilla on listattu äärimmäisen uhanalainen .

Länsi-alamainen gorilla eläintarhoissa

Länsi-alamainen Gorilla on itse asiassa yksi kahdesta gorillan alalajista, joita löytyy Länsi-Afrikasta. Länsi-Gorillan muut alalajit ovat Cross joen gorilla , mikä on harvinaista. Kaikista gorillalajeista Länsi-alamainen Gorilla on yleisimpiä eläintarhoissa esiintyviä gorillalajeja.

Atlantan eläintarha asuu yksi vanhimmista elävistä urospuolisista läntisen matalan gorillasta maailmassa. Tämän gorillan nimi on Ozzie , ja hän syntyi noin 1961, mikä teki hänestä noin 59-vuotiaan vuonna 2020. Ozze on syntynyt 12 gorillasta Atlantan eläintarhassa ja vihaa kovaa musiikkia, mutta rakastaa appelsiineja ja kaalia.

Smithsonianin kansallinen eläintarha on kuusi läntisen matalan gorillaa. Heidän nimensä ovat Bakara, Mandara, Calaya, Kibibi ja Kojo. Baraka on hopeaback ja suurin gorillajoukon jäsen, joka painaa yli 400 kiloa. Hän syntyi eläintarhassa huhtikuussa 1992.

Mandara kasvatti Barakan omaksi jälkeläisekseen pian syntymänsä jälkeen ja sai kuusi omaa vauvaa. Kojo, yksi Mandaran jälkeläisistä yhdessä Kibibin kanssa, on nuori aikuinen uros ja yksi leikkisimmistä gorilloista.

Näytä kaikki 33 eläimet, jotka alkavat kirjaimella W

Länsi-Lowland Gorillan usein kysytyt kysymykset (usein kysytyt kysymykset)

Miksi Länsi-alamainen Gorilla on uhanalainen?

Länsi-alamainen gorilla on uhanalainen sairauksien, salametsästyksen, lasten korkean kuolleisuuden ja elinympäristön menetyksen vuoksi.

Missä Länsi-alamainen Gorilla elää?

Länsi-alamainen Gorilla asuu suoissa, alametsässä ja Länsi-Afrikan sademetsissä.

Kuinka monta läntisen matalan gorillaa on jäljellä luonnossa?

Kriittisesti uhanalaisessa Länsi-alamaalla sijaitsevassa Gorillassa on noin 100 000 yksilöä jäljellä luonnossa.

Kuinka kauan Länsi-alamainen Gorilla elää?

Länsi-matala Gorillan keskimääräinen elinikä on 50 vuotta. Kuitenkin vuonna 2020 Berliinin eläintarhan naispuolinen läntisen matalan gorilla, Fatou, juhli 63 vuotta.

Kuinka läntistä alamaista Gorillaa suojellaan?

Länsi-alamainen gorilla löytyy ympäri maailmaa useista eläintarhoista, Yhdysvalloista, Belfastista, Irlannista, Berliinistä, Saksasta ja muusta. Kongon tasavalta perusti kansallispuiston Länsi-alamaalla sijaitsevan Gorillan suojeluun vuoden 2012 lopulla. Se kattaa 1765 mailia ja taloa noin 15 000 gorillaa, 950 simpanssia ja 8000 norsua.

Miksi Länsi-alangon gorilloilla on merkitystä?

Kuten muidenkin gorillalajien kohdalla, Länsi-alamainen gorilla on elintärkeää sademetsille, kun ne jakavat siemeniä polullaan. Puu voi vain levittää siemeniään toistaiseksi, mutta gorilla vie siemeniä kauemmas. Gorilla kulkee päivittäin pitkiä matkoja, ja heillä on pitkä ruoansulatusprosessi, jossa he voivat syödä hedelmiä siemenillä yhdessä paikassa ja sitten sijoittaa siemenet ulosteisiinsa 15 tai 20 mailin päässä.

Lähteet
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) eläin, lopullinen visuaalinen opas maailman villieläimiin
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Maailman tietosanakirja eläimistä
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Uhanalaisten lajien atlas
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Kuvitettu tietosanakirja eläimistä
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Eläinten tietosanakirja
  7. David W.Macdonald, Oxford University Press (2010) Nisäkkäiden tietosanakirja
  8. Maailman villieläinrahasto, saatavana täältä: https://www.wwf.org.uk/learn/fascinating-facts/gorillas
  9. New England Primate Conservancy, saatavilla täältä: https://www.neprimateconservancy.org/western-lowland-gorilla.html
  10. Saint Louisin eläintarha, saatavilla täältä: https://www.stlzoo.org/animals/abouttheanimals/mammals/lemursmonkeysapes/westernlowlandgorilla#:~:text=Western%20lowland%20gorillas%20eat%20parts,a%20long%20lifespan%20is% 20harvinainen
  11. Smithsonian's National Zoo & Conservation Biology Institute, saatavilla täältä: https://nationalzoo.si.edu/animals/western-lowland-gorilla
  12. National Geographic, saatavilla täältä: https://www.nationalgeographic.com/animals/mammals/w/western-lowland-gorilla/#close
  13. Eläintarha. Belfastin eläintieteellinen puutarha, saatavilla täältä: http://www.belfastzoo.co.uk/animals/western-lowland-gorilla.aspx

Mielenkiintoisia Artikkeleita