Rapu

Rapujen tieteellinen luokitus

Kuningaskunta
Animalia
Turvapaikka
Niveljalkainen
Tilaus
Decapoda
Perhe
Brachyura
Tieteellinen nimi
Brachyura

Rapujen suojelun tila:

Lähes uhattu

Rapu Sijainti:

Afrikka
Aasia
Keski-Amerikka
Eurasia
Euroopassa
Pohjois-Amerikka
valtameri
Oseania
Etelä-Amerikka

Rapu tosiasiat

Pääsaalis
Katkarapuja, kalaa, simpukoita
Erottuva piirre
Kova, panssaroitu kuori ja kahdeksan jalkaa
Elinympäristö
Koralliriutat ja rannikko
Ruokavalio
Lihansyöjä
Keskimääräinen pentueen koko
2
Elämäntapa
  • Yksinäinen
Lempi ruoka
Katkarapu
Tyyppi
Niveljalkaiset
Iskulause
Rapuja on 93 erilaista

Rapujen fyysiset ominaisuudet

Väri
  • Ruskea
  • Netto
  • Sininen
  • Oranssi
Ihotyyppi
Kuori
Huippunopeus
12 mph
Elinikä
1-100 vuotta
Paino
100g - 2000g (3,5 - 704oz)
Pituus
1 cm - 400 cm (0,4 tuumaa - 157 tuumaa)

Oletko koskaan miettinyt, miksi raput heiluttavat pihdeitään? He tosiasiallisesti käyttävät niitä kommunikoimaan ja käyttävät jopa pihdeitään rummutusääniin!



Yli 6700 rapulajia on tunnistettu. Jotkut raput elävät yksinomaan valtameri , kun taas toiset elävät rantaviivaa pitkin, ja jotkut raput elävät makeassa vedessä meren suolaisen ympäristön sijasta. Toiset elävät kuitenkin kokopäiväisesti maalla, mutta aina jonkinlaisen veden lähellä.



Raput ovat erittäin tärkeitä ympäristölle, koska ne auttavat pitämään asiat puhtaina. Ne ovat myös tärkeä ruokalähde monille muille olennoille, mukaan lukien ihmisille .

Mielenkiintoisia rapuja

Raput auttavat koralliriuttoja selviytymään puhdistamalla roskat, jotka muuten voivat tappaa riutat.

• Rapuja on ollut läsnä Jurassic-ajoista lähtien, yli 200 miljoonaa vuotta sitten.

• Useimmat raput kävelevät ja uivat sivuttain.

• Joidenkin lajien urospuoliset raput taistelevat toistensa kanssa kavereiden ja piilopaikkojen yli.

• Rapuilla on 10 jalkaa, mutta kaksi ensimmäistä ovat kynsiä eikä niitä käytetä kävelyyn.



Rapu tieteellinen nimi

Koska rapuja on niin monia erilaisia, niillä on tuhansia yleisiä nimiä, kuten kuningasrapu , hevosenkengän rapu , sininen rapu, lumirapu, kookospähkinärapu ja paljon muuta. Ne kaikki kuuluvat kuitenkin tieteelliseen järjestykseen Decapoda, joka tulee kreikkalaisista sanoista 'deka', jotka tarkoittavat kymmenen, ja 'pous' (poda), jotka tarkoittavat jalkoja.

Suurin osa rapuista kuuluu Brachyura-perheeseen. Tämä termi perustuu rapujen ominaisuuteen olla lyhyt, piilotettu häntä. Sana Brachyura tulee antiikin Kreikan termeistä, jotka tarkoittavat lyhyitä sanoja 'brachys' ja häntä 'oura'. Kaikki raput eivät kuitenkaan kuulu tähän perheeseen, ja jotkut tunnetuimmista lajeista, kuten kuningasrapu , ovat Lithodidae-perheeseen. Tämä nimi tulee kreikkalaisesta sanasta 'litodit', mikä tarkoittaa kivimäistä, koska niillä on erittäin kovia, kivimäisiä kuoria.

Rapu ulkonäkö

Jokaisella taskuravulla on ainutlaatuinen ulkonäkö, joka erottaa sen kaikista muista rapuista, vaikka jotkut näyttävätkin riittävän samanlaisilta, että vain asiantuntija voi erottaa ne toisistaan. Rapulla on yleensä pyöristetty tai soikea runko, joka on toisinaan sileä ja joskus peitetty eripituisilla ulkonemilla, jotka tarjoavat rapulle jonkin verran suojaa saalistajilta.

Rapuilla on kymmenen jalkaa, viisi kehon kummallakin puolella. Edessä olevasta jalkaparista on tullut pihtejä, joita rapu voi käyttää puolustukseen tai ruokkimaan itseään. Joissakin rapuissa pihdit ovat suunnilleen saman kokoisia, mutta muissa lajeissa, kuten viulurapu, yksi pihde on paljon suurempi kuin toinen.

Rapuja on monenlaisia ​​kokoja. Pienin tunnettu rapu on herne-rapu, Pinnotheres pisum, jonka koko on vain 0,27 tuumaa (0,68 cm). Se on noin puolet aspiriinitabletin koosta.



Suurin rapu on japanilainen hämähäkkirapu, joka voi kasvaa jopa 4 metriä leveäksi, kun jalat ovat levinneet - noin Volkswagenin pituudelta. Raskain koskaan löydetty rapu oli kuningasrapu, jonka paino oli hämmästyttävä 28 kiloa, suunnilleen sama paino kuin corgi tai pienoiskoira.

Keskimääräinen rapu putoaa näiden kahden ääripään väliin ja on halkaisijaltaan vain noin 40 cm (15,74 tuumaa) eli noin kymmenesosa Volkswagenin pituudesta.

Rapun runko on peitetty kovalla kuorella, jota kutsutaan exoskeletoniksi. Tämä suojaa rapuja suurimman osan elämästään, mutta koska eksoskeletoni ei voi kasvaa taskurapun kanssa, se on irrotettava, yleensä kerran vuodessa, jotta rapu kasvaa. Tämä on rapujen erittäin haavoittuva aika, ja he yleensä yrittävät piiloutua tällä hetkellä.

Rapun exoskeleton on osa, joka määrittää sen värin. Ravut ovat monissa eri väreissä lajista ja asuinpaikasta riippuen. Monet ovat punaisen tai sinisen sävyjä, mutta raput ovat myös ruskea, valkoinen, keltainen, ruskea tai väriyhdistelmä. Rapun väri voi auttaa suojaamaan sitä tarjoamalla sille naamiointia.

Joskus väri on kuitenkin hyvin erottuva, kuten esimerkiksi kirkkaat punaiset jouluraput Joulusaarelta. Näissä tapauksissa väri auttaa rapuja löytämään toisensa tai varoittaa muita olentoja pysymään poissa.

Rapuilla voi olla myös sileät kuoret tai ne voidaan peittää piikkikuvuilla, jotka estävät saalistajat tai auttavat piiloutumaan koralliriuttoihin tai kallioperiin.

rapu - Decapoda, - pieni rapu hiekassa

Rapu käyttäytyminen


Erilaisilla rapuilla on erilaiset elämäntavat. Jotkut raput elävät yksin ja tapaavat muiden rapujen kanssa vasta pariutumisen yhteydessä. Muun tyyppiset raput elävät koko ajan suurina ryhminä, joita kutsutaan 'castiksi'. Näissä ryhmissä voi olla satoja tai jopa tuhansia rapuja. Ryhmässä eläminen helpottaa rapujen löytämistä perämiehestä ja vaikeuttaa myös sitä, että joku rapu valitaan saalistajaksi, joten se auttaa pitämään heidät turvassa.

Raput ovat yleensä ujo ja yleensä pakenevat vaaralta. Huolimatta siitä, että rapuilla on pihtejä, joita ne voivat käyttää saalistajan loukkaantumiseen, loukkaantuminen ei yleensä ole vakava, ja useimmat raput mieluummin juoksevat kuin taistelevat. Joillakin rapuilla, kuten kookospähkinärapulla, on kuitenkin suuret, vahvat pihdit, jotka ovat riittävän vahvoja murtamaan henkilön sormi. Nämä eläimet elävät maalla ja voivat olla aggressiivisia. He hyökkäävät jopa pieniin eläimiin, kuten koiriin ja kissoihin, jos he kohtaavat heitä.

Yksi raputyyppi, hevosenkengän rapu , ei todellakaan ole rapu ollenkaan. Itse asiassa se ei ole edes äyriäinen. Tämä on muinainen laji, joka on enimmäkseen muuttunut dinosaurusten ajasta lähtien. Ihmiset kutsuvat heitä edelleen rapuiksi, koska he elävät suolassa ja murtovedessä ja toimivat paljon kuin raput, mutta eivät ole. Yllättäen heidän lähimmät elävät sukulaisensa eivät ole muita rapuja, vaan hämähäkkejä.

Rapu-elinympäristö


Raput elävät tyypillisesti veden, erityisesti suolaisen tai murtoveden, ympärillä. Niitä löytyy jokaisesta maan valtamerestä. Jotkut elävät vedessä koko ajan, kun taas toiset elävät veden reunalla, kallioiden tai hiekan rannoilla. Jotkut raputyypit elävät vain makeassa vedessä ja kuolevat, jos ne laitetaan mereen.

Muunlaiset raput elävät kokonaan maalla, vaikka suurin osa näistä elää ainakin osan elämästään vedessä. Usein he etsivät vettä lisääntymiseen, ja vauvat syntyvät siellä ja elävät vedessä, kunnes he ovat riittävän kehittyneitä tulemaan maalle. Joskus maaraput muuttavat valtavissa ryhmissä merelle, kun on aika lisääntyä, kuten punaiset jouluraput, jotka näyttävät valloittavan kaiken asuinpaikkansa, kunnes pesimäkausi on ohi.

Rapu-ruokavalio

Rapujen syöminen vaihtelee suuresti lajin mukaan, mutta suurin osa rapuista on kaikkiruokaisia, mikä tarkoittaa, että ne syövät sekä kasveja että eläimiä. Pieni herne rapu viettää elämänsä loisena ostereiden, simpukoiden, hiekan dollareiden, meren kurkkujen ja muiden olentojen sisällä, missä se kuluttaa planktonia, jonka isäntä tuo sisään ruokkiakseen itseään. Suuremmat raput elävät yksin ja piiloutuvat usein koloihin, joissa he tikuvat tarttumaan katkarapuihin tai kaloihin, jotka pääsevät liian lähelle. Raput syövät myös levää, simpukoita, ohrakoita, simpukoita, merihevoset, ja vielä pienempiä rapuja.

Ravun saalistajat ja uhat


Vaikka rapuilla on kova ulkokuori, joka suojaa heitä, ne ovat silti suosikki ruoka monille eläimille. Vastasyntyneistä rapuista puuttuu kuori ja ne elävät yleensä kuin vapaasti kelluva plankton, missä ne ovat kohteena kaikenlaisille saalistajille, mukaan lukien pienet kalat, korallit, vuokot, merimatot ja useimpien eläinten nuoret. Kun rapuja alkaa kehittää kuori, ne tulevat paremmin suojatuiksi, mutta ne ovat edelleen alttiita saaliskaloille, saukot , suuremmat raput, mustekalat ja ihmisille . Jotkut rapu saalistajat käyttävättodella ainutlaatuinentaktiikat, kuten pistoolikatkarapuja joka 'ampuu' suuritehoisia kuplia, jotka koputtavat rapuja tajuttomiksi!

Aineistosta puuttuu tietoja Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto (IUCN) kaikkien rapujen suojelun tason luokittelemiseksi, mutta jotkut lajit on lueteltu lähes uhattu , mikä tarkoittaa, että heidän lukumääränsä voi laskea tulevaisuudessa. Jotkut raput, kuten kuningasraput, näyttävät muuttavan käyttäytymistään vastauksena lämpeneviin veden lämpötiloihin, ja tämä voi johtaa heidän selviytymisongelmiinsa, mikä aiheuttaa heille uhan tulevaisuudessa.

Valtameressä elää edelleen paljon rapuja, ja ihmiset hyödyntävät tätä runsautta kiinni ja kuluttavat niitä paljon. Ihmiset kuluttavat noin 1,5 miljoonaa tonnia rapuja vuodessa, ja japanilainen sininen rapu on eniten kulutettujen luettelon kärjessä.

Jos rapujen kalastusta ei valvota, jotkut lajit voivat päätyä sukupuuttoon. Kullakin vuodenaikalla pyydettyjen taskurapujen määrän säätely auttaa hallitsemaan niiden määrää ja varmistamaan, että taskurapu on edelleen olemassa myös tulevaisuudessa.

Rapujen lisääntyminen, vauvat ja elinikä


Urosraput käyttävät usein pihdeitään houkutellakseen kaveria. Tämä on erityisen yleistä lajeilla, joilla on yksi erittäin suuri kynsi tai pihdit, kuten viulurapu. Joidenkin lajien miehet taistelevat myös toisiaan vastaan ​​naaraspuolisen voittajan pariutuessa ja häviäjän lähtiessä etsimään toista naista.

Raput parittelevat tyypillisesti, kun he molt, koska tiellä ei ole kovaa kuorta. Tämä tapahtuu yleensä, kun sekä veden lämpötila että ulkoilma on lämmin. Monet vesiraput sopivat vatsasta vatsaan ja munat hedelmöitetään sisäisesti. Naaras voi varastoida siittiöitä, kunnes sitä tarvitsee, ja käyttää sitä sitten munien hedelmöittämiseen. Hedelmöitetyt munat asetetaan hänen alapuolelleen, lähelle häntä, ja kuljetetaan sinne, kunnes ne kuoriutuvat. Toukat uivat vapaasti ja liittyvät planktoniin vedessä. Jopa maalla elävien rapujen on kuljettava veteen, jossa heidän lapsensa syntyvät. Vauvojen on elettävä jonkin aikaa vedessä ja muutettava sitten takaisin maahan, kun heistä tulee nuoria.

Toukkarapuja molttuu useita kertoja, ennen kuin he alkavat näyttää vanhemmiltaan. Nuorina he alkavat toimia myös vanhempiensa tavoin ja joko liittyä rapuihin tai löytää itselleen sopivan asuinpaikan. Useimmat rapulajit elävät kolmesta neljään vuoteen, jolloin niiden on vältettävä saalistajia, löydettävä ruokaa, moltia ja lisääntyttävä.

Rapujen populaatio

Maailmanlaajuisesti yli 6700 taskuravulajia pidetään niiden kokonaismääränä suurina, mutta tuntemattomina useimmille lajeille. ICUN on listannut monet raput DD: ksi, mikä tarkoittaa tietojen puutetta, koska niistä ei ole tarpeeksi tietoa sen selvittämiseksi, onko niitä olemassa suuressa määrin. Jotkut raputyypit ovat uhanalaisia, koska niillä on rajalliset alueet, joilla elää, ja kun ihmiset tunkeutuvat alueelleen, rapujen määrä vähenee.

Ihmiset seuraavat tarkasti joitain lajeja, koska ihmiset ovat kiinnostuneita siitä, kuinka hyvin ravinnoksi käytetyt lajit pärjäävät. Kuningasrapuja, Opilio-taskurapuja, japanilaisia ​​sinirapuja ja muita ihmisravinnoksi rutiininomaisesti pyydettyjä lajeja säännellään kalastuksessa monissa maissa, ja niillä on tiukat rajoitukset saaliiden lukumäärälle sekä pidettävien koille ja sukupuolelle. Kalastuksen ajoitusta valvotaan myös. Tämä auttaa pitämään populaatiot terveinä, jotta rapuja on edelleen paljon.

Näytä kaikki 59 eläimet, jotka alkavat kirjaimella C

Mielenkiintoisia Artikkeleita