Miekkavalas

Tappajavalaiden tieteellinen luokitus

Kuningaskunta
Animalia
Turvapaikka
Chordata
Luokka
Nisäkkäät
Tilaus
Cetacea
Perhe
Delphinidae
Suku
Orcinus
Tieteellinen nimi
Orcinus Orca

Miekkavalasen suojelun tila:

Uhanalainen

Killer Whale Sijainti:

valtameri

Tappajavalaan tosiasiat

Pääsaalis
Sinetti, kala, kalmari
Elinympäristö
Valtameret ja rannikkovesit maailmanlaajuisesti
Petoeläimet
Ihminen, suuremmat hait
Ruokavalio
Lihansyöjä
Keskimääräinen pentueen koko
1
Elämäntapa
  • Alla
Lempi ruoka
Tiiviste
Tyyppi
Nisäkäs
Iskulause
Kuluttaa tyypillisesti yli 200 kg ruokaa päivässä!

Miekkavalasen fyysiset ominaisuudet

Väri
  • Musta
  • Valkoinen
Ihotyyppi
Sileä
Huippunopeus
30 mph. Nopeus
Elinikä
50-60 vuotta
Paino
6804-8 618 kg (15 000-19 000 paunaa)

Tappajavalaita (orca) esiintyy kaikissa maailman valtamerissä sekä kuumana että kylmänä pohjois- ja etelänavan jäätymisvesistä trooppisiin meriin. Miekkavalas on delfiiniperheen suurin jäsen, ja valtamerissä on noin 5 erilaista tappajavalasta.



Miekkavalaat metsästävät ryhminä, joita kutsutaan palkoiksi, jotka tavallisesti sisältävät 6–40 tappajavalasta. Miekkavalaat metsästävät suurempia kaloja, hylkeitä ja merileijonia sekä usein merilintuja ja nisäkkäitä.



Tappajavalaita metsästetään valitettavasti maailmanlaajuisesti lihastaan ​​ja valaanhaudasta, jota käytetään vanhana polttoaineena. Viime vuosina valaanpyyntikiellon vuoksi miekkavalaspopulaatio voi alkaa jälleen elpyä.

Miekkavalas on hallitseva metsästäjä, mutta saa sen nimen syömänsä lihamäärän sijasta aggressiivisen temperamentin sijaan. Joidenkin tappajavalaiden tiedetään olevan luonnollisesti suhteellisen akrobaattisia, vaikka suurin osa on koulutettu eläintarhoissa ja akvaarioissa.



Miekkavalaan huippunopeus on noin 30 mailia tunnissa, mutta se voi matkustaa 26 mph: lla pitkiä aikoja. Miekkavalas ui yli 50 mailia pysähtymättä.

Tappajavalaat ovat suuria, karkeita eläimiä, joilla on suuri selkäevä, ja niiden erityisin piirre on tappajavalaan mustavalkoiset merkinnät. Urospuoliset tappajavalaat ovat isompia kuin naispuoliset tappajavalaat, ja urosmiekkavalaat kasvavat noin 8 metrin pituisiksi. Naaraspuoliset tappajavalaat ovat hieman pienempiä kuin urosmiekkavalaat, kun naaraspuoliset tappajavalaat kasvavat noin 7 metriin.

Tappajavalaita pidetään nykyään uhanalaisina lajeina elinympäristöjen häviämisen ja ihmisten metsästyksen vuoksi. Vaikka tappajavalaita ei yleensä pidetä suurena uhkana ihmisille, on esiintynyt useita tapauksia, etenkin meripuistoissa, joissa tappajavalas on hyökännyt kouluttajaansa.



Miekkavalasta kutsutaan usein meren susiksi, koska tappajavalaat ovat hallitsevia saalistajia ja metsästävät pakkauksissa samalla tavoin kuin sudet maalla. Keskimäärin tappajavalas syö tyypillisesti päivittäin yli 200 kg ruokaa, johon kuuluu yli 20 erilaista merinisäkäslajia ja yli 30 erilaista isoa kalalajia.

Kuten delfiiniserkkojensa tapaan, tappajavalaat ovat erittäin äänekkäitä eläimiä ja kommunikoivat toistensa kanssa napsautusten ja pillien avulla kaiutussijainnissa. Tappajavalaat tunnetaan kaikkein äänekkäämmin ja meluisimmin, kun tappajavalaat metsästävät ja tappajavalaat ovat paljon rauhallisempia ja hiljaisempia levätessään. Miekkavalaat tiedetään käyttävän erilaisia ​​ääniä, kun tappajavalaat osallistuvat eri toimintoihin.

Naaraspuoliset tappajavalaat synnyttävät yhden vauvan tappajavalaan suunnilleen kerran viiden vuoden välein. Naaraspuoliset tappajavalaat eivät saavuta sukupuolikypsyyttä vasta noin 15-vuotiaina, ja tiineyden katsotaan olevan noin 18 kuukautta pitkä. Vauvan tappajavalaat syntyvät kellertävän sävyin vauvan tappajavalaiden ihon valkoisiin osiin, joka haalistuu loistavasti valkoiseksi, kun vauva tappajavalas vanhenee. Äiti tappajavalaat huolehtivat vasikoistaan ​​parin ensimmäisen elinvuoden aikana. Vauvan tappajavalaat ruokkivat vain äitinsä maitoa noin vuoden ikään saakka, jolloin vauvan tappajavalaat alkavat saada kiinteää ruokaa.

Miekkavalaat voivat elää 60 vuoden ikään saakka, mutta tämän uskotaan riippuvan voimakkaasti tappajavalaan tahdosta. Vertailun vuoksi vankeudessa pidettävät tappajavalaat elävät usein alle 25 vuotta, mutta villissä tappajavalaat elävät paljon kauemmin.

Näytä kaikki 13 eläimet, jotka alkavat K: llä

Lähteet
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) eläin, lopullinen visuaalinen opas maailman villieläimiin
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Maailman tietosanakirja eläimistä
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Uhanalaisten lajien atlas
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Kuvitettu tietosanakirja eläimistä
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Eläinten tietosanakirja
  7. David W.Macdonald, Oxford University Press (2010) Nisäkkäiden tietosanakirja

Mielenkiintoisia Artikkeleita