Vuorileijona

Vuorileijonan tieteellinen luokitus

Kuningaskunta
Animalia
Turvapaikka
Chordata
Luokka
Nisäkkäät
Tilaus
Carnivora
Perhe
Felidae
Suku
puuma
Tieteellinen nimi
felis concolor

Vuorileijonan suojelun tila:

Vähiten huolta

Mountain Lion Sijainti:

Keski-Amerikka
Pohjois-Amerikka
Etelä-Amerikka

Vuorileijonan tosiasiat

Pääsaalis
Hirvi, Hirvi, Majavat
Pentueen koko
3
Elinympäristö
Metsä- ja vuoristoalueet
Petoeläimet
Ihminen, Grizzly Bear
Ruokavalio
Lihansyöjä
Elämäntapa
  • Yksinäinen
Lempi ruoka
Peura
Tyyppi
Nisäkäs
Alkuperä
3
Iskulause
Ei todellisia luonnollisia saalistajia!

Vuorileijonan fyysiset ominaisuudet

Väri
  • Ruskea
  • Musta
  • Niin
Ihotyyppi
Turkista
Huippunopeus
30 mph. Nopeus
Elinikä
10-20 vuotta
Paino
29-90 kg (64-198 paunaa)

'Voi hypätä kaksikerroksisen rakennuksen korkeuteen!'

Vuorileijona on suuri, ruskean värinen kissalaji, joka on kotoisin Pohjois-Amerikasta, Keski-Amerikasta ja Etelä-Amerikasta. Yhdysvalloissa nämä kissat elävät pääasiassa länsimaissa ja Floridassa. Vuorileijonat viihtyvät myös nimellä puuma, puma, katamount ja pantteri, ja ne menestyvät monissa elinympäristöissä. He elävät useammalla maantieteellisellä alueella kuin mikään muu läntisen pallonpuoliskon nisäkäs ihmisten lisäksi.



Vuorileijonan tärkeimmät tiedot

  • Itke kuin kotikissat:Vuorileijonat eivät möly, vaan käyttävät erillistä vuorileijonaa huutaa, röyhkeä, viheltää, miau ja nurista
  • Silmien värin muuttaminen:Pennut syntyvät sinisillä silmillä, jotka muuttuvat keltaisiksi 16 kuukauden iässä
  • Yksinäinen elämä:Nämä leijonat elävät mieluummin yksin noin 30 neliökilometrin alueella
  • Nopeat juoksijat:Ne voivat ajaa jopa 50 mailia tunnissa

Vuorileijonan tieteellinen nimi

Vuorileijonan tieteellinen nimi onPuma concolor, latinalaista alkuperää olevasta espanjankielisestä sanasta puma. Nimi tarkoittaa 'vuorileijonaa' espanjaksi, ranskaksi, saksaksi ja muille latinalaisille kielille. Ison kissan turvapaikka onChordata, luokassaNisäkkäät, TilausCarnivora, perheFelidaeja sukupuuma. Varhaiset espanjalaiset tutkijat Amerikasta kutsuivat kissaa leoniksi eli leijona ja gato monte eli vuorikissa. Inkat kutsuivat sitä 'pumaksi', kun taas varhaiset Etelä-Amerikan intiaanit kutsuivat sitä 'cuguacuaranaksi', josta sana 'puuma' tulee. Useimmat tutkijat kutsuvat näitä kissoja mieluummin 'pumasiksi'. Näillä kissoilla on noin 40 nimeä englannin kielellä, mukaan lukien pantteri, puma, puuma, catamount, taidemaalari, vuorikiikari, punainen tiikeri, meksikolainen leijona ja amerikkalainen leijona. Kuusi alalajia elää Pohjois-Amerikassa, Keski-Amerikassa, Itä-Etelä-Amerikassa, Pohjois-Etelä-Amerikassa, Keski-Amerikassa ja Etelä-Amerikassa.



Vuorileijonan ulkonäkö ja käyttäytyminen

Nämä saalistajat näyttävät hyvin suurikokoisilta lyhytkarvoisilta kissaeläimiltä. Heillä on pienet päät lyhyillä kasvoilla. Korvat ovat pyöristettyjä ja pieniä. Heidän ruumiinsa ovat pitkät ja tyylikkäät, pitkät niskat ja hännät. Puma-jalat ovat voimakkaita, sopivat nopeaan nopeuden kasvuun ja on tarkoitettu pudottamiseen. Kissojen hampaat tarttuvat saaliinsa repimällä ja leikkaamalla lihaa.

Keskimääräinen vuorileijona vaihtelee noin 3'3 '' - noin 5'5 ''. Mutta hännillä jotkut miehet mittaavat jopa yhdeksän jalkaa ja naiset jopa seitsemän jalkaa. Kissat seisovat kahden jalan ja 2'6 ″ välissä maasta hartioihinsa. Aikuisuudessa naaraat painavat 80-100 kiloa ja miehet 125-160 kiloa. Vuorileijonan väri Yhdysvalloissa on yleisimmin rusketus. Koko Amerikassa niiden väri vaihtelee punertavasta väristä sinertävän harmaaseen. Heidän vatsa, sisäjalat ja kurkku ovat aina väriltään vaaleammat, ja nenän ja hännän reunat ovat mustat tai tummat. Vauvat ovat syntyneet täplillä naamioimaan heidät luonnossa. Nämä paikat haalistuvat noin kuudessa kuukaudessa. Heidän siniset silmänsä muuttuvat myös keltaisiksi 16 kuukauden iässä.



Vuorileijonat ovat luonteeltaan yksinäisiä. Joskus he jakavat alueen toisen puman kanssa, mutta mieluummin 30 neliökilometrin alueen kutsuvat omiksi. Jotkut vuorileijonat pitävät jopa 125 neliökilometrin aluetta. He elävät kaikenlaisissa elinympäristöissä läntisellä pallonpuoliskolla vuoristoalueista Floridan suoihin. Ihmiset näkevät harvoin vuorileijonat, koska nämä eläimet haluavat pysyä piilossa. Mutta he ovat varkaita olentoja, jotka vaeltavat saalista. Pumas ovat hyvin älykkäitä. He välttävät ihmisiä aina kun se on mahdollista.

Vuorileijonat ovat ruokaketjun kärjessä. Ne pitävät peurakannat tasapainossa ja auttavat jopa vähentämään peurojen aiheuttamia ajoneuvotapaturmia. Vaikka karhut tappavat ja syövät vuorileijonia, joskus leijonat voittavat taisteluissa näitä jättiläiskarhuja vastaan. Ihmisten ja kotieläinten on varottava vuorileijonia, kun siirrymme heidän elinympäristöihinsä. Puma välttää ihmisiä aina kun mahdollista. Mutta ihmiset joskus ylittävät polunsa vaellusreiteillä tai erämaassa.

Vuorileijonan elinympäristö

Vuorileijonat elävät kaikkialla Amerikassa, Kanadan Yukonista Etelä-Amerikan subtrooppiin. Mikään muu amerikkalainen nisäkäs, paitsi ihmiset, ei kata niin laajaa maa-aluetta. He voivat elää melkein minkä tahansa tyyppisissä elinympäristöissä, kuten vuoristossa, kosteikoissa, metsissä ja aavikoissa, myös merenpinnan alueilta korkeimpiin lumipeitteisiin vuorenhuippuihin. Vaikka he pitävät mieluummin Yhdysvaltojen 14 läntisestä osavaltiosta, Yhdysvalloissa olevaa pumaa löytyy myös vähän Floridassa. Nämä kissat kulkevat myös koillisosiin asti aika ajoin. Vuorileijonat elävät alueilla, joilla on tiheää pensaikkoa, aluskasvillisuutta ja muuta kasvillisuutta peitossa. Jos he tuntevat olevansa uhattuna, he lähtevät alueelta. Villin vuorileijonan keskimääräinen elinikä on noin kymmenen vuotta. Mutta eläintarhoissa monet elävät vähintään 20 vuotta. Joillakin alueilla tapahtuneen urheilumetsästyksen vuoksi kissat elävät vain noin viiden vuoden ikäisinä.



Vuorileijonat elävät mieluummin koko elämänsä ajan yksin. Ainoastaan ​​parittelun ja vanhemmuuden vuoksi he rikkovat tätä sääntöä. He merkitsevät alueelleen virtsaamalla lehtipinoille, männynpuikoille tai ruoholle ja kynsiville puille. Tämä käskee muita leijonia pysymään poissa. Jos toinen leijona ylittää alueen, he taistelevat kuolemaansa tarvittaessa. Kissojen turkin väri vaihtelee alueittain. Heidän asuinpaikkansa määrittää tämän värin. Kyky sulautua ympäristöönsä, vuorileijonat saalistavat helposti peuroja ja pieniä nisäkkäitä.

He syövät kojootteja, pesukarhuja, kaneja ja piikkisikaria. Säilyttääkseen tapetun saaliinsa ja suojellakseen sitä sieppaajilta he haudata sen ja palaavat ruokkimaan siitä useita päiviä. Vuorileijonien suurilla takajaloilla on suurempi lihasmassa kuin niiden etujaloilla. Tämä antaa heille mahdollisuuden hypätä jopa 18 metriä puuhun ja 20 metriä ylös tai alas mäkeä. He juoksevat erittäin nopeasti, joustavan selkärangan ansiosta he voivat muuttaa suuntaa ja liikkua esteiden ympäri nopeasti. Heidän suuret tassunsa pitävät heidät tukevina, terävillä kynsillä puolustukseen ja hyökkäävään saaliin. Terävä näkö auttaa heitä löytämään saaliinsa.

Petoeläimet ja uhkat

Suurimmat uhat vuorileijonille ovat ihmiset. Nämä kissat ovat kärjessä saalistajia, lähellä ruokaketjun yläosaa. Joskus ruskea karhu tappaa heidät tai osana alueen taisteluja muiden vuorileijonien kanssa. Vuorileijonat asuivat kerran Amerikan itärannikolta länsirannikolle. Mutta ihmiset pelkäsivät isoja kissoja ja uskoivat heidän olevan karjan saalistajia. Joten 1940-luvulle mennessä monet valtiot maksoivat palkkioita leijonien tappamisesta. Jokainen kuori toi kerran 25-35 dollarin palkkion. Tämä vähensi niiden lukumäärää selvästi, rajoittamalla kissapopulaatiota enimmäkseen länsirannikolle ja pieneen määrään Floridassa. Huolimatta voimassa olevista laeista, jotka suojelevat heitä monissa osissa Yhdysvaltoja, jotkut ihmiset edelleen laittomasti ansaitsevat, myrkyttävät ja ampuvat leijonat näkyviin. Metsästys on jossain muodossa edelleen laillista monissa osavaltioissa, kuten Utah, Idaho, Wyoming, Montana, Colorado, New Mexico, Nebraska, Pohjois-Dakota, Etelä-Dakota, Nevada, Arizona, Texas, Washington ja Oregon.

Vuorileijonan lisääntyminen, vauvat ja elinikä

Vuorileijonanartut voivat pariutua usean miehen kanssa yhdessä lisääntymiskaudella, nimeltään estrus. Tyypillisesti naaras pariutuu parin kanssa päällekkäiseltä alueelta tulevan uroksen kanssa. Kolmen ja kymmenen päivän paritusjakso on ainoa kerta, kun ihmiset näkevät miehiä ja naisia ​​yhdessä. Muuten ne pysyvät yksinäisinä eläiminä ja välttävät kosketusta. Sekä naisilla että miehillä sukupuolinen kypsyys tapahtuu noin 1–2,5 vuoden ikäisenä.

Naiset eivät yritä lisääntyä ennen kuin he ovat perustaneet oman alueensa. Nartut, joilla on poikasia, liikkuvat alueelta toiseen muutaman viikon välein. Tämä auttaa häntä suojelemaan pentuja vaeltavilta miehiltä ja muilta saalistajilta. Parittelu tapahtuu ympäri vuoden, kun naaras on estrus. Mutta useimmat pentueet syntyvät kesän lämpiminä kuukausina, erityisesti heinäkuusta syyskuuhun. Naiset tuottavat pentueen keskimäärin 1,5–2 vuoden välein. Mutta jos hän menettää pentueen, hän tulee nopeasti takaisin estrusiin. Raskaus, jota kutsutaan myös raskaudeksi, vuorileijonalle on noin 90 päivää. Vuorileijonan raskaus on lyhyt verrattuna muihin suuriin maaeläimiin. Mutta se vertaa läheisesti muihin leijoniin ja heidän pieniin serkkuihinsa, kotikissoihinsa.

  • Ihminen: 270 päivää
  • Ruskea karhu: 215 päivää
  • Kirahvi: 430 päivää
  • Afrikkalainen leijona: 110 päivää
  • Kotikissa: 58-67 päivää
  • Vuorileijona: 90 päivää

Useimmissa pentueissa on kaksi tai kolme täplikäs, sinisilmäistä poikaa, joita joskus kutsutaan pennuiksi. Joskus syntyy vain yksi tai jopa neljä. Kuuden kuukauden iässä turkki on muuttunut punaiseksi, täplättömäksi turkiksi kuten aikuiset. Heidän siniset silmänsä muuttuvat keltaisiksi 16 kuukauden iässä. Pennut sairaanhoitajana kolme kuukautta. He alkavat syödä lihaa puolitoista kuukautta, sitten syövät lihaa yksinomaan vieroituksen jälkeen. Kun he kasvavat aikuisten takkeissa kuuden kuukauden kuluttua, he alkavat metsästää äitinsä kanssa. Äiti hoitaa vauvoja yhden tai kahden vuoden ikään saakka, jolloin pentujen on lakattava yksin. Metsästyskohteissa, kuten Yhdysvaltojen osavaltioissa, joissa sallitaan vuorileijonien metsästys, yhden näistä kissoista keskimääräinen elinikä on noin viisi vuotta. Jätetään elämään luonnollinen elinikä luonnossa, useimmat elävät noin 13 vuotta. Näiden isojen kissojen keskimääräinen elinikä eläintarhoissa on noin 19 vuotta, vaikka jotkut elävät yli 20 vuotta.

Vuorileijonan populaatio

Vuodesta 2015 lähtien nykyinen vuorileijonakanta on lueteltu väheneväksi elinympäristön vähenemisen vuoksi, mutta vakaana. Kaiken kaikkiaan laji ei ole uhanalainen. Tämä on muutama poikkeus, mukaan lukien Floridan pantterien alalajit ja nyt sukupuuttoon kuollut itäinen puuma. Yhdysvaltain kala- ja villieläinpalvelu ilmoitti itäisen puuma virallisesti sukupuuttoon vuonna 2011. Floridassa on jäljellä vain 160 pantteria. Yksi suurimmista ongelmista vuorileijonan suojelussa on selvien leijonamäärien puute viime vuosikymmenien aikana. Osavaltiot ja muut maat pyrkivät luomaan selkeät laskelmat, kuten Kaliforniassa. Mutta tuhansia näistä kissoista tiedetään olevan Yhdysvalloissa sekä koko Keski-Amerikassa, Kanadassa ja Etelä-Amerikassa. Kaliforniassa Fish and Wildlife’s Wildlife Investigations Laboratory on asettanut tavoitteen tietää tarkka osavaltion kattava vuorileijonamäärä vuoteen 2022 mennessä.

Näytä kaikki 40 eläimet, jotka alkavat M: llä

Mielenkiintoisia Artikkeleita