Sarvikuono

Sarvikuonon tieteellinen luokitus

Kuningaskunta
Animalia
Turvapaikka
Chordata
Luokka
Nisäkkäät
Tilaus
Perissodactyla
Perhe
Rhinocerotidae
Tieteellinen nimi
Rhinocerotidae

Sarvikuonon suojelun tila:

Uhanalainen

Sarvikuonon sijainti:

Afrikka
Aasia

Sarvikuonon tosiasiat

Pääsaalis
Ruoho, Hedelmät, Marjat, Lehdet
Elinympäristö
Trooppinen pensaikko, nurmi ja savannit
Petoeläimet
Ihmiset, villikissat
Ruokavalio
Herbivore
Keskimääräinen pentueen koko
1
Elämäntapa
  • Yksinäinen
Lempi ruoka
Ruoho
Tyyppi
Nisäkäs
Iskulause
Sarvet on valmistettu keratiinista!

Sarvikuonon fyysiset ominaisuudet

Väri
  • Ruskea
  • Harmaa
  • Musta
Ihotyyppi
Nahka
Huippunopeus
30 mph. Nopeus
Elinikä
35-50 vuotta
Paino
800-3 500 kg (1765-7716 paunaa)

Tämä sarvinen nisäkäs on yksi uhanalaisimmista eläimistä maapallolla



Sarvikuono löydettiin Kaakkois-Aasiasta Afrikasta. Nykyään kolme sarvikuonolajia on luokiteltu 'kriittisesti uhanalaisiksi' ja tarttuvat pieniin elinympäristöihin.



Erottuvan sarven ja massiivisen koon ansiosta sarvikuono on yksi ainutlaatuisimmista nisäkkäistä maapallolla. Torvensa salametsästys uhkaa kuitenkin nykyään useita sarvikuonolajeja.

Rhino-tyypit- 5 sarvikuonolajia

On viisi erillistä sarvikuonolajia, jotka vaihtelevat dramaattisesti kooltaan ja anatomialtaan. Sarvikuonot elävät nykyään Afrikassa ja Aasiassa.



Valkoinen sarvikuono

Suurin sarvikuonolaji, valkoinen sarvikuono on kotoisin Afrikasta. Vaikka etelän valkoinen sarvikuono on palannut tänään sukupuuton partaalta, pohjoinen valkoinen sarvikuono on nyt toiminnallisesti kuollut sen jälkeen, kun viimeinen uros kuoli vuonna 2018.

Musta sarvikuono

Kolmionmuotoisesta ylähuulestaan ​​tunnettu musta sarvikuono käveli kerran melkein koko Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Nykyään se on kuitenkin kriittisesti uhanalainen.

Intian sarvikuono

Suurin Aasiasta kotoisin oleva sarvikuono, Intian sarvikuono on alue, joka ulottuu Intian niemimaan juurella. Intian sarvikuonolla on selvä ulkonäkö, sillä siinä on yksi sarvi ja iho, jolla on ”vartalon panssari”.



Sumatran sarvikuono

Intiasta Borneon saarelle löydetty Sumatran-sarvikuono on nykyään kriittisesti uhanalainen ja sijaitsee vain muutamassa eristetyssä taskussa syvällä viidakoissa.

Vaikka Sumatran-sarvikuono voi silti painaa jopa 1000 kiloa (2200 kiloa), se on maailman pienin sarvikuonolaji. Sumatran-sarvikuonot tunnetaan esihistoriallisesta ulkonäöltään, ja hiukset voivat peittää koko ruumiinsa.

Javan-sarvikuono

Aikana vaeltanut Kaakkois-Aasiassa, Javan-sarvikuono rajoittuu nykyään yhteen Indonesian luonnonsuojelualueeseen nimeltä Ujung Kulan National Park.

Sarvikuonon tieteellinen nimi

Nimi sarvikuono on johdettu kreikkalaisista sanoista, jotka tarkoittavat 'nenä-sarvi'. Rhinocerotidae-perheessä on viisi lajia, joilla on seuraavat tieteelliset nimet:

· Musta sarvikuono (Diceros bicornis)

· Valkoinen sarvikuono (Ceratotherium simum)

· Intian sarvikuono Rhinoceros unicornis

· Sumatran-sarvikuono (Dicerorhinus sumatrensis)

· Javan-sarvikuono (Rhinoceros sondaicus)

Sarvikuonon ulkonäkö

Sarvikuonot ovat toiseksi suurin maaeläin, jäljessä vain norsu. Laji kehittyi ensimmäisen kerran eoseenin aikana - aikakaudella, joka päättyi noin 33,9 miljoonaa vuotta sitten - ja on yksi viimeisistä eloonjääneistä 'megafaunoista'. Eli eläimet, jotka ovat yksinkertaisestimassiivinennykypäivän standardien mukaan.

Heillä on tukeva, sylinterimäinen runko, jolla on suuri pää, suhteellisen lyhyet jalat ja lyhyt häntä. Näille eläimille on ominaista suuri sarvi heidän kasvojensa keskellä; joillakin lajeilla on toinen, pienempi sarvi.

Sarvikuonoilla on loistava kuulo ja sarvikuonolla on myös voimakas haju, mutta sarvikuonon tunnetaan erittäin huonosta näköstä. Ne ovat yleensä harmaita, mustia tai ruskeita (vaikka yhtä lajia kutsutaan valkoinen sarvikuono ”).

Sarvikuonon paino

Sarvikuonolajit vaihtelevat suuresti pituudeltaan ja painoltaan, mutta keskimäärin noin 1,5 tonnia (1360 kg) aikuisina. Suurin laji, valkoinen sarvikuono voi painaa jopa 3600 kg (7920 paunaa), mikä tekee siitä lähesneljä kertaakeskimääräisen pienemmän Sumatran-sarvikuonon paino!

· Valkoinen sarvikuono: 1440 - 3600 kg (3168-7 920 paunaa)

· Musta sarvikuono: 800–1400 kg (1800–3100 paunaa)

· Intian sarvikuono: 2200 - 3000 kg (4900-6600 paunaa)

· Javan-sarvikuono: 900 - 2300 kg (2000-5100 lbs)

· Sumatran sarvikuono: 500-800 kg (1100-1760 paunaa)

Sarvikuonon sarvi

Sarvikuonojen merkittävimpiä piirteitä ovat suuret sarvet, jotka kasvavat heidän päänsä.

Sarvikuonon sarvet on valmistettu keratiinista, samantyyppisestä proteiinista, joka muodostaa hiukset ja kynnet useimmissa eläimissä, myös ihmisissä. Molemmilla afrikkalaisilla sarvikuono- ja Sumatran-sarvikuonoilla on kaksi sarvea, kun taas Intian sarvikuonolla ja Javan-sarvikuonolla on vain yksi sarvi.

Nainen Javan-sarvikuonot ovat merkittäviä siinä, että niiltä puuttuu usein sarvi tai nenässä on pienempi “kolu”.

Valitettavasti sarvikuonot kohtaavat salametsästyksen uskomattoman paineen, koska niiden sarvea halutaan sekä perinteiselle kiinalaiselle lääketieteelle että statusymboliksi.

Pisin sarvikuonon sarvet

Vuonna 2006 tohtori Nico van Strien teki tutkimuksen pisin sarvikuonon sarvista lajeittain.

  • Valkoinen sarvikuono: 59 tuumaa (150 cm)
  • Musta sarvikuono: 51 tuumaa (130 cm)
  • Sumatran sarvikuono: 32 tuumaa (81 cm)
  • Intialainen sarvikuono: 23 tuumaa (57 cm)
  • Javan sarvikuono: 11 tuumaa (27 cm)

Sarvikuonon sarvet voivat kasvaa eri muodoissa. Esimerkiksi Washingtonin Sequimissä vankeudessa pidetyllä valkoisella sarvikuonolla oli sarvi, joka kasvoi yli neljän jalan kokoiseksi ja joka kasvoi yhdensuuntaisesti maan kanssa. Sarvi kasvoi niin suureksi, että se oli leikattava kahdesti moottorisahalla!

Rhino-käyttäytyminen

Sarvikuonot elävät yleensä yksinäistä elämäntapaa. Mustat sarvikuonot puolustavat aggressiivisemmin alueitaan, kun taas Intian ja Jaavanin sarvikuonoilla on löyhemmin määritelty alue, joka voi olla päällekkäinen. Sumatran sarvikuonot, jotka elävät tiheämmissä metsissä ja kasvillisuudessa, ovat ahkeria merkittäessään polkuja ulosteilla ja virtsalla.

Rhino-ryhmät

Vaikka useimmat sarvikuonolajit ovat yksinäisiä, valkoinen sarvikuono on kaikista lajeista sosiaalisin. Tuhannen tai useamman valkoisen sarvikuonon muodostuu usein. Tämä käyttäytyminen on erityisen yleistä vasikoiden naisilla, koska se voi auttaa äitejä suojelemaan jälkeläistään samanaikaisesti, kun he joutuvat saalistajien suurempiin uhkiin.

Rhino-ryhmää kutsutaan 'kaatumiseksi'.

Rhino-elinympäristö

Sarvikuonoa esiintyy yleensä paksuissa metsissä ja savannissa, joissa on runsaasti syötävää ruokaa ja paljon peitettä sarvikuonolle piiloutua varten. Sarvikuonon alue ulottui kerran alueelle, joka ulottui suurimmalle osalle Afrikkaa ja Kaakkois-Aasiaan, mutta nykyään niiden levinneisyysalue on vähentynyt merkittävästi.

Afrikassa sarvikuonon historiallinen alue oli nurmikoilla ja savannilla, joka ulottui suurimpaan osaan Saharan eteläpuolista Afrikkaa. Vaikka mustia sarvikuonoja löytyy edelleen Etiopiasta Etelä-Afrikkaan, niiden populaatiot rajoittuvat pienempiin taskuihin luonnonsuojelualueilla ja muilla suojelualueilla.

Sumatranin ja jaavanin sarvikuonot elävät tiheämmissä metsissä ja kerran näkivät levinneisyytensä koko Kaakkois-Aasiassa, mutta nykyään jaavan-sarvikuonon löytyy vain yhdestä luonnonsuojelualueesta, kun taas Sumatran-sarvikuonolla on vain vähän jäljellä olevia taskuja eloonjääneelle väestölle.

Kuten muutkin sarvikuonolajit, Intian sarvikuonon alue on vähentynyt dramaattisesti. Se asuu korkeilla nurmialueilla ja metsissä lähellä Himalajan vuorijonoa.

Sarvikuonokanta - kuinka monta valkoista sarvikuonoa on jäljellä?

Kolme sarvikuonolajia - musta, Sumatran ja Javan - on lueteltu 'kriittisesti uhanalaisina', kun taas Intian sarvikuonot on lueteltu 'haavoittuvina' ja valkoinen sarvikuonot 'lähellä uhanalaisina'.

Kansainvälisen Rhino Foundation -säätiön mukaan vuonna 2019 on jokaisen lajin seuraavat populaatiot:

  • Valkoinen sarvikuono: 18000
  • Musta sarvikuono: 5500
  • Intialainen sarvikuono: 3600
  • Sumatran sarvikuono: 80
  • Jaavan sarvikuono: 72

Neljä viidestä sarvikuonolajista on kokenut populaationsa vuosina 2009--2019.

Ainoa poikkeus on Sumatran-sarvikuono, joka asuu eristetyissä taskuissa ja kärsii edelleen salametsästyksestä. Vuosien 2009 ja 2019 välillä väestö väheni arviolta 250 yksilöstä alle 80: een.

Sammunut sarvikuonolaji

Yksikään nykyaikaisen sarvikuonolaji ei ole kadonnut. Lukuisat sarvikuonojen alalajit ovat kuitenkin kadonneet viime vuosina. Historiallisesti Javan-sarvikuonoa oli kolme alalajia, mutta vain yksi on jäljellä sen jälkeen, kun viimeinen elossa oleva vietnamilainen Javan-sarvikuono tapettiin vuonna 2010.

Malesian Sumatran-sarvikuonolaji julistettiin sukupuuttoon marraskuussa 2019 sen jälkeen, kun viimeinen uros ja naaras kuoli samana vuonna. Pohjoinen valkoinen sarvikuono on nyt toiminnallisesti kuollut sen jälkeen, kun viimeinen elossa oleva uros kuoli vuonna 2018. Vuonna 2011 läntinen musta sarvikuono julistettiin sukupuuttoon. Alalajeja ei ollut havaittu vuodesta 2001 lähtien.

Viimeinen sukupuuttoon joutunut sarvikuonolaji oli villin sarvikuono (Coelodonta), jonka uskotaan hävinneen noin 8000 eKr.

Rhino Predators

Sarvikuonot kohtaavat muutamia saalistajia luonnossa. Nuorissa ollessaan krokotiilien ja muiden suurempien saalistajien lisäksi isot kissat, kuten leijonat tai jaguarit, voivat hyökätä niihin.

Sarvikuonon mahtavan sarven ja merkittävän koon lisäksi lajilla on myös paksu iho, joka toimii eräänlaisena luonnollisena 'vartalon panssarina'.

Sarvikuonojen uhka numero on edelleen salametsästäjät. Pelkästään Etelä-Afrikassa 769 sarvikuonoa salametsättiin vuonna 2018. Sarvikuonon salametsästys vaihtelee lajeittain, eikä yhtään jaavan-sarvikuonoa ole salattu yli 25 vuodessa vuodesta 2019 lähtien.

Rhino Diet

Sarvikuono on kasvissyöjä ja syö ruohoja, lehtiä, versoja, silmuja ja hedelmiä saadakseen ravinteita, joita sarvikuonon on kasvettava ja selviytyttävä.

Vaikka sarvikuono on kasvissyöjä, ne tunnetaan aggressiivisesta luonteestaan ​​ja veloittavat usein tulevia saalistajia pelotellakseen heidät. Suurin osa salametsästäjien tappamista sarvikuonon yksilöistä jää kiinni, kun he juovat hiljaa vesireikästä ja pudottavat siksi vartijansa.

Sarvikuonon lisääntyminen ja elinkaaret

Sarvikuonoilla on yksi kaikkien eläinlajien pisin tiineysjakso, noin 450 päivää. Pisin raportoitu vankeudessa oleva raskausjakso oli valkoinen sarvikuono, joka oli 548 päivää raskaana (noin 18 kuukautta).

Tämä pitkä tiineysaika tarkoittaa, että sarvikuonot eivät yleensä synny uudestaan ​​vielä 3-5 vuotta. Tämä pitkä tiineysaika ja pidennetty pituus synnyttävien uusien vasikoiden välillä on tehnyt sarvikuonojen uudelleensijoittamisesta erityisen haastavan ongelman.

Kuinka kauan valkoiset sarvikuonot elävät? Vanhin vankeudessa oleva valkoinen sarvikuono elää 55 vuoteen, kun taas vanhin mustan sarvikuonon ennätys oli 52 vuotta ja vanhin intialainen sarvikuono 48 vuotta. Yleensä sarvikuonolajit voivat elää 35-50 vuoden ikäisiksi.

Uskomaton sarvikuonon tosiasiat

  • 'Panssaroitu' eläin
    • Sarvikuonoilla on ainutlaatuinen ihorakenne ja materiaalit, jotka tekevät siitä melko erilaisen kuin useimmat nisäkkäät. Kehon kokoonsa nähden sarvikuonon iho on kolme kertaa paksumpi kuin ennustettu ja sisältää silloitettuja kollageenikuituja. Paksimmillaan sarvikuonon iho voi olla noin 5 cm paksu.
  • Mitä sarvikuonon sarvessa on?
    • Sarvikuonon sarvi on valmistettu tiiviisti toisiinsa kasvatetuista hiuksista, kun taas sarvikuonon nenän rauhasista peräisin oleva luonnollinen 'liima' pakkaa nämä karvat tiukasti yhteen. Olet ehkä kuullut sarvikuonon sarvet on valmistettu samasta materiaalista kuin sinunkynnet,Tämä johtuu siitä, että sarvikuonon sarvet sisältävät putkia keratiinia, proteiinia, jota löytyy hiuksista, ihosta ja kynsistä.
  • Nykyään 85% sarvikuonosta elää vain yhdessä maassa
    • Sarvikuonot vaelsivat historiallisesti suurimman osan Saharan eteläpuolisesta Afrikasta ja Etelä-Aasiasta, mutta nykyään arviolta 85% elävistä sarvikuonoista sijaitsee vain yhdessä maassa: Etelä-Afrikassa.
  • Miljoonasta mustasta sarvikuonosta 5500: een tänään
    • Arvioitiin, että 1900-luvun alussa yli miljoona mustaa sarvikuonoa asui kaikkialla Afrikassa, nykyään niiden väkiluku on vain 5500 yksilöä. Vaikka väestön menetys on huikea, mustan sarvikuonon populaatio jatkaa elpymistä.
  • Miksi sarvikuonon salametsästys nousi taivaalle?
    • Vuosien 1960 ja 1995 välillä salametsästäjät tappoivat 98% mustista sarvikuonoista. Tämä salametsästyksen nousu johtuu Kiinan puheenjohtajalta Mao Zedongilta, joka edisti perinteisen kiinalaisen lääketieteen paluuta, jossa sarvikuononsarvia käytettiin parannuskeinona. Nykyään tiukat kiellot ovat hidastaneet sarvikuonon sarvien kauppaa Kiinassa, kun taas Vietnamin kysyntä on johtanut salametsästyksen piikkiin.
  • Kaksi maailman kriittisimmin uhanalaisista suurista nisäkkäistä
    • Alle 100 yksilön kanssa Sumatran- ja Javan-sarvikuonot ovat kaksi kriittisesti uhanalaisinta suurnisäkästä maailmassa. Vaikka Javan-sarvikuonokanta on vakiintunut viime vuosikymmeninä, joidenkin arvioiden mukaan Sumatran-sarvikuonoja voi olla elossa vain 30.
  • Jopa uhanalaisimmille lajeille on toivoa
    • Uskomattomien suojelutoimien ansiosta sarvikuonolajeihin on toivoa. Mustien sarvikuonojen populaatio on kaksinkertaistunut tällä vuosisadalla. Valkoinen sarvikuonokanta on noussut noin 50 sarvikuonosta lähes 20000 yksilöön. Lisäksi intialainen sarvikuono on palannut alle sadasta yksilöstä nykyään noin 3600 väestöön.
  • Lähes neljännes sarvikuonosta elää yksityisillä riistavarannoilla
    • Nykyään yli 5 miljoonan hehtaarin suuruisessa yksityisessä riistavarannossa on 6500 sarvikuonoa tai noin ¼ koko sarvikuonokannasta.
  • Laiton sarvikuonon sarvikauppa ylittää salametsästyksen
    • Sarvikuonojen sarvien laiton kauppa on viime vuosikymmenen aikana johtanut merkittäviin salametsästyksiin, mutta varkaat ovat kohdentaneet sarvikuonon sarvet epätavallisista paikoista. Vuonna 2011 varkaat ryöstivät museon Dublinissa varastamalla neljä sarvikuonon sarvia museosta. Sen arvion mukaan ryöstö voitaisiin myydä 650 000 dollarilla pimeillä markkinoilla. Lisäksi vuonna 2011 varastettiin sarvikuonon sarvi museosta Ipswichissä, Englannissa. Vuosina 2002--2011 ilmoitettiin yli 20 tapausta, joissa varkaat ryöstivät sarvikuonon sarvia museoista.
  • Taistelu takaisin
    • Sarvikuonojen suojelemisen lisäksi alueilla, joilla metsänhoitajat ja muut (usein aseistetut) vartijat voivat suojella sarvikuonoja, on käynnissä säästöpyrkimyksiä suojella sarvikuonoja ainutlaatuisilla tavoilla, kuten sarvien kuoleminen punaisilla väriaineilla, 3D-tulostus sarvet sarvikuonojen sarvien hinnan alentamiseksi ja jopa sarvikuonojen tuominen uusiin ympäristöihin ja yksityisiin varantoihin.
  • Voit auttaa sarvikuonon pelastamisessa
    • On olemassa lukuisia organisaatioita, jotka ovat sitoutuneet auttamaan sarvikuonojen suojelutyötä. Näihin pyrkimyksiin kuuluu Pelastaa sarvikuono ( savetherhino.org ) ja WWF: n ( worldwildlife.org )
Näytä kaikki 21 eläimet, jotka alkavat R: llä

Mielenkiintoisia Artikkeleita