Susi

Susi tieteellinen luokitus

Kuningaskunta
Animalia
Turvapaikka
Chordata
Luokka
Nisäkkäät
Tilaus
Carnivora
Perhe
Canidae
Suku
Canis
Tieteellinen nimi
Canis lupus

Suden suojelun tila:

Lähes uhattu

Susi Sijainti:

Afrikka
Aasia
Keski-Amerikka
Eurasia
Euroopassa
Pohjois-Amerikka
Etelä-Amerikka

Susi tosiasiat

Pääsaalis
Hirvi, hirvi, hirvi
Elinympäristö
Ruohotasangot ja metsät
Petoeläimet
Ihmisen
Ruokavalio
Lihansyöjä
Keskimääräinen pentueen koko
4
Elämäntapa
  • Pakkaus
Lempi ruoka
Peura
Tyyppi
Nisäkäs
Iskulause
Ajateltu juontaa yli 300 000 vuotta!

Suden fyysiset ominaisuudet

Väri
  • Ruskea
  • Harmaa
  • Musta
  • Valkoinen
Ihotyyppi
Turkista
Huippunopeus
46 mph
Elinikä
10-12 vuotta
Paino
25-40 kg (55-88 paunaa)

Susi uskotaan olevan jääkauden selviytyjä, joka tapasi susia noin 300 000 vuotta sitten. Susi hyväksytään kotikoiran esi-isäksi, koska suden uskotaan kasvaneen valikoivasti pennuille tyypillisten houkuttelevien ominaisuuksien kasvattamiseksi ja aikuisten susien ei-niin houkuttelevien ominaisuuksien poistamiseksi.



Harmaa susi on erittäin mukautuva eläin, jota esiintyy kaikenlaisissa maastoissa. Sudet asuttavat metsiä, aavikoita, vuoria, tundroja, niittyjä ja jopa kaupunkialueita, jolloin susi on erityisen hallitseva ja häikäilemätön saalistaja ympäristössään. Niiden väri vaihtelee puhtaasta valkoisesta puhtaaseen mustaan ​​ja jokaisen ruskean ja harmaan sävyn välillä. Yhdellä kertaa sudella oli laajin levinneisyys kaikista nisäkkäistä. Maapallon suurimmat sudet elävät Alaskassa ja ovat keskimäärin 125-135 paunaa. Yksi näyte painoi 200 paunaa. Pienimmät sudet elävät Iranissa ja keskimäärin noin 60 paunaa.



Susi elää noin 10-vuotiaana luonnossa. Sudet elävät pakkauksissa, jotka koostuvat yleensä alfa-urosussista, hänen kaveristaan ​​alfa-naarasta ja heidän eri ikäisistä jälkeläisistään. Myös muut sudet voivat liittyä, mutta vanhemmat ovat johtajia. Sudellä ei ole todellisia luonnollisia saalistajia; heidän suurin uhkansa on muut susikarjat viereisillä alueilla. Suden tiedetään elävän vankeudessa jopa 20-vuotiaana.

Sudet ovat lihansyöjiä ja yleensä metsästävät suuria eläimiä, mutta sudet metsästävät myös pienempiä eläimiä, jos he tarvitsevat päivittäistä ateriaansa. Sudet metsästävät yhdessä pakkauksissaan ja työskentelevät yhdessä tiiminä saadakseen kiinni ja tappamaan suuren eläimen, kuten hirven ja peuran. Sudet ovat opportunisteja eivätkä tuhlaa energiaansa jahtaamalla terveitä peuroja 10 mailia, kun loukkaantunut tai sairas on käytettävissä. Alkuperäiset Alaskan kansat kutsuvat susia 'karibun villiksi paimeneksi'.



Sudilla on kerros paksua turkista, jota tarvitaan erityisesti niille susille, jotka asuvat arktisella alueella, jossa se voi olla erittäin kylmä. Näillä alueilla talvikuukausien aikana kalorit ovat kriittisimpiä. Suuremmat eläimet, kuten hirvi ja peura, kärsivät suuresti kylmästä ja syötävän ruoan puutteesta, ja tänä aikana suden saalis on hitainta ja siksi sitä on helpompi saada kiinni.

Susia pidetään nykyään uhanalaisena lajina, koska susia on hävitetty laajasti entiseltä alueelta metsästämällä, myrkyttämällä ja ansastamalla turkisten hankkimiseksi ja karjan suojelemiseksi. Sudet ovat myös kärsineet vakavasti elinympäristön menetyksestä, ja heidät on työnnetty yhä pienemmille alueille, joilla ravinnonlähde ei välttämättä ole riittävän runsas nälkäisen susisarjan ylläpitämiseksi ja missä tapahtuu voimakasta sisäsiitosastetta.

Sudet astuvat pariutumaan lopputalvesta alkukevääseen, ja syntymän sudenpennut syntyvät pari kuukautta myöhemmin, kun sää on lämpimämpi ja saalista runsaasti. Sitten pennuilla on loppuvuosi kasvaa voidakseen selviytyä ensimmäisestä kylmästä talvestaan. Susipennut pysyvät äitinsä kanssa susisarjassa urospuolisten susipoikien kanssa, jotka lähtevät usein muodostamaan oman pakan.



Sudet voivat risteytyä vapaasti koirien, punasusien, kojoottien ja sakaalien kanssa hedelmällisten jälkeläisten tuottamiseksi. Tämä on epätäydellistä erittelyä. Näiden lajien välillä on fyysisiä, käyttäytymiseen liittyviä ja ekologisia eroja, mutta ne ovat täysin geneettisesti yhteensopivia. Kukaan tämän ryhmän eläimistä ei voi lisääntyä kettujen kanssa, jotka ovat geneettisesti liian kaukana toisistaan.

Näytä kaikki 33 eläimet, jotka alkavat kirjaimella W

Lähteet
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) eläin, lopullinen visuaalinen opas maailman villieläimiin
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Maailman tietosanakirja eläimistä
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Uhanalaisten lajien atlas
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Kuvitettu tietosanakirja eläimistä
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Eläinten tietosanakirja
  7. David W.Macdonald, Oxford University Press (2010) Nisäkkäiden tietosanakirja

Mielenkiintoisia Artikkeleita