Kojootti

Kojootin tieteellinen luokitus

Kuningaskunta
Animalia
Turvapaikka
Chordata
Luokka
Nisäkkäät
Tilaus
Carnivora
Perhe
Canidae
Suku
Canis
Tieteellinen nimi
Canis latrans

Kojootin suojelun tila:

Vähiten huolta

Kojootin sijainti:

Keski-Amerikka
Pohjois-Amerikka

Kojootin tosiasiat

Pääsaalis
Kani, Hiiret, Hirvi
Erottuva piirre
Terävät korvat ja nenä sekä pitkä, tuuhea häntä
Elinympäristö
Metsät, tasangot ja aavikot
Petoeläimet
Ihminen, karhut, sudet
Ruokavalio
Lihansyöjä
Keskimääräinen pentueen koko
6
Elämäntapa
  • Pakkaus
Lempi ruoka
Kani
Tyyppi
Nisäkäs
Iskulause
Tunnetaan myös nimellä Prairie Wolf!

Kojootin fyysiset ominaisuudet

Väri
  • Ruskea
  • Harmaa
  • Niin
Ihotyyppi
Turkista
Huippunopeus
40 mph. Nopeus
Elinikä
10-15 vuotta
Paino
7kg - 21kg (15lbs - 46lbs)
Pituus
75 cm - 90 cm (30 tuumaa - 35 tuumaa)

'Kojootti on yksi Pohjois-Amerikan yleisimmistä nisäkäslajeista'



Kojootit ovat perinteisesti palvelleet monia eri rooleja ihmiskulttuurissa samanaikaisesti tuholaisena ja mystisenä olentona, jolla on erilaisia ​​maagisia ominaisuuksia. Yön melankolinen ulvonta on tarttunut ihmisen mielikuvitukseen monien tuhansien vuosien ajan. Vaikka tätä yöllistä lajia metsästetään edelleen suuressa määrin, se on sopeutunut nykyaikaisiin ihmisyhteiskuntiin ja menestynyt kuin koskaan ennen.



Uskomattomat kojootin faktat!

  • Tämän lajin vaihtoehtoisia nimiä ovat preeriasusi ja harjasusi.
  • Kojootti oli tärkeä hahmo Pohjois-Amerikan kansanperinnössä. Sitä pidettiin usein käsityöläisyyden ja petoksen symbolina, toisinaan käytettiin erilaisia ​​peitteitä ihmisten huijaamiseksi. Mesoamerikassa se oli sotilaallisen voiman kosmologinen symboli.
  • Kojootit ovat uskomattoman liikkuvia eläimiä, jotka vaeltavat luonnollisen alueensa ympärillä useita mailia päivittäin. Jos he kohtaavat kovaa kilpailua ruoasta ja resursseista, se voi matkustaa yli sata mailia etsimään uutta kotia.
  • Kojootit ovat ketteriä sekä maalla että vedellä, mutta he ovat suhteellisen köyhiä kiipeilijöitä.

Kojootin tieteellinen nimi

Kojootin tieteellinen nimi on Canis latrans. Tämän termin karkea latinankielinen käännös on haukkuva tai haukkuva koira. Todellinen nimi kojootti on mukautettu espanjalaisella Nahuatl-sanasta (atsteekkien kieli) Mesoamerikan eläimelle.

Tunnettuja tyyppejä on 19, jotka kaikki vaihtelevat maantieteellisen alueen ja ulkonäön mukaan. Näitä tyyppejä ovat tasangot -, meksikolainen -, Honduras -, pohjoinen -, Kalifornian laakson kojootti ja monet muut. Kojootti kuuluu samaan sukuun kuin sudet, koirat, dingot ja sakalit. Etäisemmin se kuuluu samaan perheeseen Canidae kuin ketut ja pesukarhu .



Kojootin ulkonäkö ja käyttäytyminen

Kojootilla on laiha, susimainen ulkonäkö, keltaiset silmät, levyke ja erittäin suuret korvat kehon kokoon nähden. Ylellinen takki koostuu pehmeästä turkista ja pidemmistä, kovemmista ulkokarvoista. Tällä turkilla on epätavallinen väriyhdistelmä: harmaa, ruskea ja melkein keltainen kehon yläosissa, valkoinen vatsan ja kurkun ympärillä ja punaruskea kuonon ja jalkojen ympärillä. Turkin tarkka väri voi vaihdella kyseessä olevan alalajin maantieteellisen alueen mukaan. Nämä eläimet irtoavat noin kerran vuodessa kesällä korvaten sen turkin kokonaan uudella turkilla.

Tyypillisen kojootin pituus on korkeintaan 37 tuumaa päästä ja takapäähän, plus toinen 16 tuumaa häntää pitkin. Koko keho painaa jopa 50 kiloa, vaikka naiset ovat keskimäärin hieman pienempiä kuin miehet. Kojootti on suunnilleen samankokoinen kuin keskipitkä koira, kuten parrakas collie.

Yksi mielenkiintoinen tosiasia heidän käyttäytymisestään on erittäin sujuva sosiaalinen järjestely. Vaikka suuret pakkaukset eivät yleensä ole normi, tämä laji etsii mukavuutta ja yhteistyötä pareittain tai perheyksiköillä, joilla on vakiintunut hallitsevuushierarkia. Tämä hyvin muovinen ja vaihteleva sosiaalinen käyttäytyminen tarkoittaa, että kojootti on mukava metsästää yksin tai pakkauksen kanssa. Jos se metsästää pakkauksen kanssa, he voivat kohdistaa isompiin eläimiin, joiden kaatamiseksi tarvitaan tiimityötä.



Kojootilla on kommunikoimiseksi todella massiivinen ohjelmisto ääniä, kehon kieltä ja tuoksusignaaleja. Sen uskotaan olevan yksi äänellisimmistä nisäkkäistä koko Pohjois-Amerikassa. Nämä äänitteet toimivat tapana antaa hälytys, välittää tervehdys tai ilmoittaa eläimen läsnäolosta muille pakkauksen jäsenille. Nämä eläimet kuulostavat paljon kuin koira tai susi, jolla on joukko erilaisia ​​haukkuja, ulvoja ja urinoita.

Kojootit osoittavat aggressiivisuutta kaarevalla selällä ja uhkaavalla murinalla. Tämä vahvuuden osoittaminen on erityisen tärkeää taistelussa muiden jäsenten kanssa hallitsemisesta pakkauksessa. Toisaalta matala vartaloasento ja huutavat äänet voivat myös merkitä alistumista hallitsevammalle jäsenelle.

Tuoksu on toinen tärkeä näkökohta heidän kommunikoinnissaan. Lajilla on erikoistunut rauhas, joka sijaitsee aivan hännän ympäri signalointilaitteena muille jäsenille. Kojootti merkitsee alueensa myös kiville, pensaille tai muille esineille.

Kojootit ovat erittäin älykäs ja kekseliäs eläin. Toisin kuin koirat, heillä ei todennäköisesti ole kykyä noudattaa ihmisten käskyjä. Mutta heidän älykkyytensä on ollut huomattava ominaisuus vuosisatojen ajan, ja nykyaikaiset tutkimukset viittaavat siihen, että kojootit pystyvät suunnittelemaan metsästysstrategiat etukäteen.

Pitkien kynsiensä vuoksi he ovat erittäin hyviä kaivajia, mutta silti he haluavat löytää hylättyjä, keskimäärin mäyrien, metsähakkujen tai muiden eläinten luomia, ja sitten suurentaa niitä. Nämä urat tarjoavat koteja ja luonnollisen perustan metsästysalueelleen vuosia kerrallaan. Kojootit ovat yöllisiä metsästäjiä, jotka nukkuvat päivällä ja tulevat ulos yöllä. Heidän aktiivisimmat tunnit ovat myöhäinen ilta ja aikaisin aamu.

Kojootti seisoo kalliomuodostelmassa ulvovaa autiomaata, vuoria ja sinistä taivasta taustalla
Kojootti seisoo kalliomuodostelmassa ulvovaa autiomaata, vuoria ja sinistä taivasta taustalla

Kojootti vs. susi

Suurin ero näiden lajien välillä on niiden koko. Kojootti on paljon pienempi kuin a susi , joka voi helposti mitata 4-6 jalkaa ja painaa reilusti yli 100 kiloa sukupuolesta riippuen. Kojootti ei myöskään todennäköisesti muodosta suuria pakkauksia. Niillä on kuitenkin yleensä sama älykkyys. Joskus voit kertoa eron vain äänien avulla. Kojootit tuottavat usein tunnettua ääniä.

Kojootin evoluutio

Fossiilisten todisteiden perusteella kojoottien kehitys on todennäköisesti tapahtunut noin viimeisen miljoonan vuoden aikana. Vertailun vuoksi nykyajan ihmisen evoluutio tapahtui joskus noin 150000 - 200000 vuotta sitten. Uskotaan, että modernit kojootit ilmestyivät jonkin aikaa suurten eläinten viimeisimmän sukupuuttoon jääkauden jälkeen. Pakotettu kilpailemaan susien kanssa, he ovat saattaneet sopeutua pienentämällä kokoa.

Geneettisten samankaltaisuuksiensa vuoksi kojootit pystyvät tuottamaan elinkelpoisia hybridisaatioita susien ja jopa kotieläiminä pidettyjen koirien kanssa. Nämä hybridit, joita joskus kutsutaan coywolfiksi tai coydogiksi, ovat luonnossa suhteellisen harvinaisia, koska niillä on vain vähän mahdollisuuksia astua muiden lajien kanssa. Joitakin tämän harvinaisen hybridisaation syitä voivat olla erot maantieteellisessä alueessa, erilaiset pesimisajat ja vihamielisyys luonnonvaraisten lajien välillä.

Kojootin elinympäristö

Kojootilla on laaja kantama suurimmalla osalla Pohjois-Amerikkaa, aina etelästä Panamaan aina pohjoiseen kuin Kanadaan ja Alaskaan, vaikka sitä esiintyy suurimmalla tiheydellä yli Suuren Tasangon. Tämä erittäin sopeutuva eläin on kehittynyt elämään vuoristossa, suoissa, metsissä, tasangoilla, aavikoissa ja jopa trooppisissa sademetsissä. Kojoottien yleistyessä he ovat oppineet elämään ihmisten rinnalla kaupunki- ja esikaupunkialueilla. Levinneisyys on joskus päällekkäinen susien kanssa, mutta susikannan laskiessa nämä eläimet ovat hyötyneet ottamalla nämä alueet.

Kojootin ruokavalio

Monet ihmiset eivät tiedä, että kojootti on kaikkiruokainen laji. Suurin osa tämän eläimen ruokavaliosta koostuu pienistä nisäkkäistä, kuten kanit , oravia ja hiiret , plus joskus suuret nisäkkäät, kuten Peura . Loput ruokavaliosta koostuvat linnut , käärmeet , ötökät ja jopa joskus hedelmiä ja vihanneksia. Näillä eläimillä on tärkeä ekologinen rooli pitämällä nämä runsaat eläinpopulaatiot kurissa. Tämä voi kuitenkin olla ongelmallista paikalliselle villieläinten monimuotoisuudelle, jos kojootit metsästävät uhanalaisia ​​lajeja.

Kojootit mieluummin metsästävät eläviä eläimiä, joskus luottavat pakkauksen tiimityöhön ja joskus livahtavat yksin saaliin, mutta he eivät varmasti jätä kuolleiden ruhojen juhlaa, kun niitä on saatavilla. Jotkut kojootit ovat oppineet syömään taitavasti ihmisten ruokaa tai jääneet roskiin.

Kojootin saalistajat ja uhkat

Kojootilla on koon, nopeuden ja raivokkuuden vuoksi vain muutama luonnollinen saalistaja luonnossa. Sudet , karhuja , puumat , alligaattorit , ja muiden suurten saalistajien on tiedetty saalistavan heitä, mutta kojootti on harvoin heidän ensimmäinen saalisvalintansa. Petoeläinten on helpompi valita nuori, ikääntyvä tai haavoittunut kojootti kuin aikuinen.

Yleisemmin nämä eläimet kohtaavat karhujen, susien ja isojen kissojen kovan kilpailun avaruudesta ja ruoasta. Niitä voidaan helposti lihaksistaa erinomaisista metsästyspaikoista pienemmän koonsa ansiosta verrattuna suurimpiin kärjessä oleviin saalistajiin. Tätä ei auta se, että kojoottien ja susien ruokavalio lähestyy usein.

Kuten kaikki lajit, ihmisen toiminta vaikuttaa näihin eläimiin. Metsästys on todennäköisesti voimakkain uhka kojoottien selviytymiselle. National Geographicin mukaan ihmiset tappavat noin 400 000 kojoottia vuodessa. Monet näistä kuolemista johtuvat kostotoimista karjan, kuten lampaiden ja nautakarjojen, hyökkäyksen jälkeen. Näitä eläimiä metsästetään myös urheilun tai turkisten vuoksi.

Kojootin lisääntyminen, vauvat ja elinikä

Kojootin lisääntymiskausi kestää yleensä lyhyen ajan jokaisen vuoden tammikuusta maaliskuuhun. Miehet ja naiset voivat muodostaa parin useita vuosia kerrallaan, vaikkakaan ei aina koko elämän ajan. Naaras on lämpöä vain muutaman päivän vuodessa, joten heillä on lyhyt aika tuottaa jälkeläisiä.

Naaras synnyttää pentujaan noin kahden kuukauden ajan keskimäärin noin kuusi poikaa luolan sisällä. Suurin pentueen koko on hämmästyttävä 19 pentua. Koska nuoret ovat syntyneet pieninä, sokeina ja melkein täysin avuttomina, molemmilla vanhemmilla on rooli lasten ruokinnassa ja kantamisessa, vaikka äiti on vastuussa useimmista hoitotehtävistä. Pentujen vieroitus kestää hieman yli kuukauden, minkä jälkeen vanhemmat ruokkivat heille regurgitoitunutta ruokaa.

Nuoret kojootit saavuttavat täydellisen riippumattomuuden vanhemmistaan ​​noin kuuden tai yhdeksän kuukauden ikäisenä. Miehet vaeltavat usein etsimään omaa omaisuuttaan, mutta naiset pysyvät pakkauksessa paljon kauemmin, joskus auttamalla kasvattamaan ja ruokkimaan seuraavia nuoria. Nämä eläimet saavuttavat täysikokoisen ja sukupuolisen kypsyytensä ensimmäisen vuoden aikana. Tyypillinen kojootti voi elää jopa 10 vuotta luonnossa ja 18 tai 20 vuotta vankeudessa. Metsästys, taudit ja auto-onnettomuudet ovat yleisiä kojootin tappajia.

Kojootti

IUCN: n punaisen luettelon mukaan, joka seuraa monien tunnettujen eläinten suojelun tasoa, kojootti on laji vähiten huolta . Huolimatta vuosittain metsästettyjen ja tapettujen kojoottien lukumäärästä, väestömäärä kasvaa tosiasiassa suurimmalla osalla niiden luonnollista kantoa. Tämä johtuu siitä, että nämä eläimet ovat sopeutuneet poikkeuksellisen hyvin ihmissivilisaatioon. Paikallisten susi-, karhu- ja puuma-numeroiden ehtyminen on saattanut myös auttaa lisäämään kojoottien määrää. Tarkkaa väestömäärää ei kuitenkaan ole täysin arvioitu.

Kojootit eläintarhassa

Kojootti on hyvin yleinen näky amerikkalaisissa eläintarhoissa. Minnesotan eläintarhassa on kojoottipaikka Minnesotan polkua pitkin. Akronin eläintarha esittelee kojootteja Grizzly Ridgessä lähellä punaisia ​​susia ja harmaakarhuja. Ja Jacksonvillen eläintarha on kojootteja Wild Floridan näyttelyssä. Kojootteja löytyy myös Cameron Parkin eläintarha Wacossa, Texasissa, ja Buttonwood Parkin eläintarha New Bedfordissa Massachusettsissa.

Näytä kaikki 59 eläimet, jotka alkavat kirjaimella C

Mielenkiintoisia Artikkeleita