Tee Tee

Dodon tieteellinen luokitus

Kuningaskunta
Animalia
Turvapaikka
Chordata
Luokka
Linnut
Tilaus
Columbiformes
Perhe
Columbidae
Suku
Raphus
Tieteellinen nimi
Raphus Cucullatus

Dodon suojelun tila:

Sukupuuttoon kuollut

Dodo Sijainti:

valtameri

Dodo-tosiasiat

Pääsaalis
Tambalacoque-hedelmä
Erottuva piirre
Koukku nokka ja kykenemätön lentämään
Elinympäristö
Trooppinen metsä
Petoeläimet
Ihmiset, kissat, koirat
Ruokavalio
Omnivore
Keskimääräinen pentueen koko
1
Elämäntapa
  • Parvi
Lempi ruoka
Tambalacoque-hedelmä
Tyyppi
Lintu
Iskulause
Kotoisin Mauritiuksen saarelta!

Dodon fyysiset ominaisuudet

Väri
  • Ruskea
  • Harmaa
  • Musta
  • Valkoinen
Ihotyyppi
Höyhenet
Elinikä
10-30 vuotta
Paino
20kg (44 paunaa)
Korkeus
1 m (3 jalkaa)

Dodo oli keskikokoinen lentokyvytön lintu, joka löydettiin Mauritiuksen saarelta 1590-luvulla ja julistettiin sukupuuttoon alle sata vuotta myöhemmin, vuonna 1681. Dodon kalkkunan kokoisesta rungosta huolimatta sen uskotaan olevan läheisimmin pienempiin lintuihin, kuten kyyhkyt ja kyyhkyset.



Dodo asutti trooppisia metsiä pienellä Mauritiuksen saarella, joka sijaitsee Intian valtamerellä. Kuten naapurimaiden Madagaskarin saari, Mauritius irtautui Afrikan mantereelta, kun maa ensin hajosi, aiheuttaen sen villieläinten olevan erittäin ainutlaatuisia, eikä dodo ole poikkeus.



Dodolla oli suuri runko, siivet, pieni, kaareva häntä, lyhyet jalat ja suuri nokka. Dodon höyhenet olivat väriltään harmaita, mustia ja valkoisia, ja dodon suuri kaareva nokka on yksi sen erottavimmista piirteistä.

Dodo on suurikokoinen lintu, joka sopeutui elämään ilman suuria maassa asuvia saalistajia, mikä johti siihen, että dodo käyttäytyi melko epätavallisesti linnun suhteen. Siipistä huolimatta, dodo ei kyennyt lentämään, koska ne olivat aivan liian pieniä ja heikkoja tukemaan dodon pyöristettyä runkoa. Dodon tiedettiin myös olevan peloton eurooppalaisille hyökkääjille, mikä lopulta johti lajin kuolemaan.



Dodo söi kypsiä hedelmiä, jotka putosivat maahan, syömällä Tambalacoque-puun (jota kutsutaan usein dodo-puuksi) hedelmää. Tämä pitkäikäinen puu on nyt vaarassa sukupuuttoon, koska se riippui dodosta omassa lisääntymisessä; sen siemen voi itää (itää) vasta käydessään dodon ruoansulatuskanavan läpi (siemenellä on erittäin paksu pinnoite).

Kotodimetsissään Mauritiuksen saarella dodolla ei ollut luonnollisia saalistajia, ennen kuin ihmiset laskeutuivat 1500-luvun lopulla. Mutta ystävällistä ja oppivaa lintua metsästivät paitsi ihmiset, myös dodo ja pesänsä metsästivät eläimet, jotka ihmiset toivat mukanaan, mukaan lukien koirat, kissat ja apinat.

Luonnollisten saalistajien puutteen vuoksi dodo kehittyi tekemään pesänsä maahan, jossa naispuolinen dodo munisi yhden munan. Dodomunan inkubointijakson arvioidaan olevan 4-6 viikkoa, jolloin dodo-poikaset kuoriutuvat ja kasvattavat äitinsä ennen itsenäistymistä ikääntyessään.

Dodo todennäköisesti kukoisti Mauritiuksen pienessä, turvasatamassa, ennen kuin sen ottivat haltuunsa eurooppalaiset uudisasukkaat, jotka metsästivät ja söivät dodoa hyödyntäen sen luonnollisesti pelottomaa luonnetta. Saarelle tuodut eläimet ryöstivät usein dodon haavoittuvia pesiä, mikä johti koko lajin sukupuuttoon vain yli 80 vuoden ihmiskontaktin aikana.

Näytä kaikki 26 eläimet, jotka alkavat D: llä

How to say Dodo in ...
TšekkiMauricijský drone
Tanskan kieliHumalassa
Saksan kieliTee Tee
EnglantiTee Tee
EspanjaTee Tee
Ranskan kieliRaphus cucullatus
KroatialainenTee Tee
italialainenTee Tee
heprealainenkakka
Hollannin kieliTee Tee
Unkarin kieliTee Tee
japanilainenTee Tee
EnglantiTee Tee
KiillottaaDrontowate
Portugalin kieliTee Tee
Ruotsin kieliDront
TurkkiTee Tee
Lähteet
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) eläin, lopullinen visuaalinen opas maailman villieläimiin
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Maailman tietosanakirja eläimistä
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Uhanalaisten lajien atlas
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Kuvitettu tietosanakirja eläimistä
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Eläinten tietosanakirja
  7. Christopher Perrins, Oxford University Press (2009) Lintujen tietosanakirja

Mielenkiintoisia Artikkeleita