Kirahvi

Kirahvin tieteellinen luokitus

Kuningaskunta
Animalia
Turvapaikka
Chordata
Luokka
Nisäkkäät
Tilaus
Artiodactyla
Perhe
Giraffidae
Suku
Kirahvi
Tieteellinen nimi
Giraffa camelopardalis

Kirahvin suojelun tila:

Uhanalainen

Kirahvi Sijainti:

Afrikka

Kirahvi hauskaa:

Pitkä, musta kieli voi kasvaa 18 tuumaan!

Kirahvi tosiasiat

Saalis
Lehdet, hedelmät, siemenet
Nuoren nimi
Vasikka
Ryhmäkäyttäytyminen
  • Lauma
Hauska seikka
Pitkä, musta kieli voi kasvaa 18 tuumaan!
Arvioitu väestökoko
Vakaa
Suurin uhka
Metsästys ja elinympäristön menetys
Tunnetuin ominaisuus
Pitkä kaula ja ainutlaatuinen kuviollinen takki
Raskausaika
457 päivää
Elinympäristö
Avoin metsä ja savanni
Petoeläimet
Lionit, leopardit, hyenat
Ruokavalio
Herbivore
Keskimääräinen pentueen koko
1
Elämäntapa
  • Päivittäinen
Yleinen nimi
Kirahvi
Lajien määrä
9
Sijainti
Saharan eteläpuolinen Afrikka
Iskulause
Pitkä, musta kieli voi kasvaa 18 tuumaan!
Ryhmä
Nisäkäs

Kirahvin fyysiset ominaisuudet

Väri
  • Ruskea
  • Netto
  • Musta
  • Valkoinen
  • Niin
Ihotyyppi
Hiukset
Huippunopeus
30 mph. Nopeus
Elinikä
20-25 vuotta
Paino
550 kg - 1930 kg (1200 paunaa - 4200 paunaa)
Korkeus
4m - 6m (13ft - 20ft)
Seksuaalisen kypsyyden ikä
3,5 - 4,5 vuotta
Vieroituksen ikä
13 kuukautta

Kirahvin luokittelu ja kehitys

Kirahvi on pitkäkaulainen, sorkkainen nisäkäs, joka löytyy luonnostaan ​​laiduntamalla Saharan eteläpuolisen Afrikan avoimilla metsillä. Kirahvi on maan korkein elävä eläin, ja korkeudestaan ​​huolimatta se liittyy lähinnä paljon pienempään ja yksinäiseen Okapiin, joka löytyy tuskin trooppisissa metsissä. Kirahville on yhdeksän tunnustettua alalajia, joita esiintyy eri maantieteellisissä sijainneissa ja jotka vaihtelevat jonkin verran pistemäisten merkintöjen värin ja kuvion suhteen. Vaikka kirahvi olisi kerran löydetty kaikkialta Saharan eteläpuolisesta Afrikasta ja jopa osasta Pohjois-Afrikkaa, nykyään ne ovat kuolleet suurelta osin historiallisesti laajasta luonnonalueestaan, ja vain pienet, eristetyt populaatiot ovat jääneet muutamille alueille Keski-Afrikassa. Etelässä kauempana kirahvipopulaatioiden katsotaan olevan vakaita ja kasvavat jopa joillakin alueilla yksityisten tilojen kysynnän lisääntyessä.



Kirahvin anatomia ja ulkonäkö

Kirahvilla on erittäin pitkä kaula, jonka avulla se voi hyödyntää lehtiä ja kasvillisuutta, jotka ovat liian korkealla muiden eläinten löydettävissä. Kirahvin kaula sisältää pituudestaan ​​huolimatta saman määrän luita kuin lukuisat muut sorkkaiset nisäkkäät, mutta ne ovat muodoltaan yksinkertaisesti pidempiä. Kirahvin pitkänomainen kaula johtaa lyhyeen runkoon, jossa on pitkät ja ohuet, suorat jalat ja pitkä häntä, jonka kärjessä on musta tuft, joka auttaa pitämään kärpäset poissa. Kirahvi on yleensä väriltään valkoinen, ruskeat tai punertavat merkinnät, jotka peittävät ruumiinsa (lukuun ottamatta niiden valkoisia sääriä). Kunkin kirahvin merkinnät eivät ole pelkästään kyseisen yksilön yksilöllisiä, vaan ne vaihtelevat suuresti myös kirahvilajien välillä koon, värin ja ympäröivän valkoisen määrän välillä. Kaikilla kirahvilla on kuitenkin suuret silmät, jotka yhdessä korkeuden kanssa antavat heille erinomaisen näön, ja pienet sarven kaltaiset osikonit päänsä päällä.



Kirahvin jakelu ja elinympäristö

Aiemmin jopa Pohjois-Afrikassa, nykyään jäljellä olevat kirahvipopulaatiot rajoittuvat Saharan eteläpuolisen Afrikan osiin, joista suurin pitoisuus löytyy kansallispuistoista. Kirahvit asuvat avoimissa metsissä ja savannissa, missä pituutensa avulla pystyvät näkemään suuria etäisyyksiä ympärillään varoen lähestyvää vaaraa. Yhdeksän erilaista kirahvilajia löytyy eri mantereen maista, joista kukin hyödyntää paikallista ekologista kapeallaan. Koska kirahvit ruokkivat kasvillisuudella, joka on korkealla puissa, mutta liian puumaisen pienempien kasvinsyöjien suulle, ne pystyvät myös pysymään alueilla, joilla kotimainen laiduntaminen on hävittänyt kasvilajit lähellä maata pakottaen lajit jotka ruokkivat heitä eteenpäin. Kirahvit koko Afrikassa ovat kuitenkin vaikuttaneet rajusti luonnollisten elinympäristöjen menetykseen.

Kirahvin käyttäytyminen ja elämäntapa

Kirahvin suuri koko tarkoittaa sitä, että sen on käytettävä paljon aikaa syömiseen, jota sillä on tapana tehdä eniten aamun ja illan siedettävämmässä lämpötilassa. Kuuman keskipäivän auringon aikana kirahvit lepäävät varjostetuimmilla alueilla, joissa he (kuten monet sukulaiset) levittävät ruokaa, joka tunnetaan nimellä cud, ennen kuin ne kuluttavat sitä uudelleen. Pienet laumat, jotka koostuvat useista naisista ja heidän nuorista lapsistaan, viettävät sekä päivän että yön yhdessä suojellakseen jälkeläisiä saalistajilta, mutta uroskirahvit ovat paljon yksinäisempiä ja usein vaeltelevat suurilla alueilla etsimään hedelmällistä naista. Jos he kuitenkin joutuvat kosketuksiin kilpailevan uroksen kanssa, molemmat alkavat kolahtaa päänsä ja lukita niskaansa keinona luoda hallitsevuushierarkia, jolloin voittaja ansaitsee oikeuden astua paikallisten naaraiden kanssa.



Kirahvin lisääntyminen ja elinkaaret

Kirahvit lisääntyvät ympäri vuoden, ja löytäessään naisen paritettavaksi, uros kirahvi jatkaa yksinäisiä tapojaan. 15 kuukauden raskauden jälkeen naispuolinen kirahvi synnyttää yhden lapsen (kaksoset ovat harvinaisia), joka on jo kahden metrin pituinen ja jolla on ainutlaatuiset merkinnät. Kirahv vasikat näyttävät samoilta kuin aikuiset kirahvit, mutta kasvavat ja kypsyvät vain suuremmiksi ja pitkänomaisemmiksi. Syntymän jälkeen naispuolinen kirahvi pitää vasikansa usein poissa muusta karjasta keskimäärin 15 päivän ajan ja vasikka vieroitetaan sen jälkeen kun se on hieman yli vuoden vanha. Uros-kirahvit pystyvät lisääntymään vuotta myöhemmin kuin naiset, mutta joskus ne eivät onnistu ennen kuin ne ovat lähes kahdeksanvuotiaita. Vaikka sekä urospuoliset että naaraspuoliset kirahvit liittyvät pienryhmiin, miehillä on taipumus olla yksinäisempiä iän myötä, jolloin naiset pysyvät yhdessä, mutta vaeltavat usein eri laumojen välillä.

Kirahvi-ruokavalio ja saalis

Kirahvi on kasvissyöjäeläin, joka on kehittynyt niin korkeaksi, että sillä on vähemmän kilpailua ravinnosta katoksen korkeammilla oksilla. Kirahvien tiedetään syövän jopa 60 erilaista kasvilajia ympäri vuoden ja tarttuvat siten tarttumalla oksiin pitkällä, mustalla kielellään (joka voi kasvaa jopa 18 tuumaa pitkäksi) ja käyttämällä niiden kovia etureeniläisiä huulia ja litistettyjä, uritettuja hampaita. pystyy kuorimaan lehdet oksilta. Kirahvit syövät yleisimmin akaasiapuista, mutta etsivät myös luonnonvaraisia ​​aprikooseja, kukkia, hedelmiä ja silmuja sekä syövät siemeniä ja tuoretta ruohoa sateiden jälkeen. Kirahvit saavat 70% kosteudestaan ​​ruoastaan, joten heidän on juotava hyvin vähän, mutta kun he kohtaavat puhdasta vettä, heidän on irrotettava etujalkansa (jotka ovat pidempiä kuin takaosa) saadakseen päänsä tarpeeksi lähelle maata juoda.

Kirahvi-saalistajat ja uhkat

Huolimatta siitä, että se on maailman korkein maaeläin, kirahvi on itse asiassa saaliin joukko suuria lihansyöjiä, jotka asuvat yhdessä kuivassa savannissa. Lionit ovat kirahvin ensisijaiset saalistajat. Lionit käyttävät koko ylpeyden voimaa kiinni uhriin, mutta myös leopardit ja hyenat ovat saalistaneet kirahveja. Kirahvit luottavat valtaviin avoimiin tasankoihin, jotta he voivat nähdä parhaan mahdollisen kuvan ympäristöstään, mutta jos saalistajat pääsevät liian lähelle, kirahvit potkivat hyökkääjää suurilla, painavilla jaloillaan puolustautuakseen. Nuoret vasikat ovat kuitenkin paljon haavoittuvampia ja luottavat äitinsä ja karjansa suojeluun. Valitettavasti noin 50% nuorista kirahvista ei kuitenkaan pääse kuuden kuukauden ikään saalistuksen takia. Kaikkia kirahveja uhkaa myös metsästys ihmisiltä, ​​joiden populaatiot ovat kadonneet kokonaan tietyiltä alueilta.



Kirahvi mielenkiintoisia faktoja ja ominaisuuksia

Vaikka kirahvit ruokkivat enemmän kuin mikään muu eläin, urokset ruokkivat silti korkeampia määriä kuin naiset välttääkseen kilpailemasta keskenään ruoasta. He venyttävät kaulaansa korkeammalle, mikä myös mahdollisesti antaa heille edun tarkkaillessaan saalistajia. Jos vaara havaitaan, kirahvit juoksevat heti pois ja voivat juosta yli 30 mph nopeudella lyhyitä aikoja. Kiinnostavaa kyllä, vaikka he eivät todellakaan pysty raviin, koska heidän kehonsa ja koonsa mukaan he kompastuvat ja heidän on heti siirryttävä kävelystä juoksuun. Kirahvin pitkänomaisen korkeuden ja sen suurten herkkien silmien vuoksi he pystyvät näkemään huomattavan matkan ja heillä on suurin näkökenttä kaikista maalla olevista eläimistä.

Kirahvi-suhde ihmisiin

Kirahvi nähdään nykyään tärkeänä turistikohteena, ja se on yksi monien ihmisten pakko nähdä lajeista safarilla. Ihmiset ovat kuitenkin metsästäneet kirahveja, ja heidän luonnollisiin elinympäristöihinsä tunkeutuminen on myös vaikuttanut vakavasti, mikä on johtanut väestön määrän vähenemiseen kaikkialla Afrikassa ja jopa lajien sukupuuttoon joissakin maissa. Afrikan eteläosissa kirahvipopulaatiot kasvavat jopa joillakin alueilla, kun ne ovat yhä suositumpia riistana yksityisillä karjatiloilla. Metsästyksen ja elinympäristön menetyksen vuoksi kirahvit ovat menettäneet puolet aikaisemmasta laajasta luonnonalueestaan, ja suurin osa luonnonvaraisista yksilöistä löytyy useista Afrikan suurista kansallispuistoista.

Kirahvin suojelun tila ja elämä tänään

Nykyään IUCN on kirahvin listannut eläimen, joka on vähiten huolestunut sukupuuttoon luonnollisessa ympäristössä lähitulevaisuudessa johtuen siitä, että suurin osa kirahvipopulaatioista on tällä hetkellä vakaa ja kasvaa itse asiassa joillakin alueilla. Niihin vaikuttavat kuitenkin edelleen sekä metsästys että elinympäristöjen häviäminen, kun pohjoiseen päin olevat populaatiot harvenevat ja eristyvät toisistaan. Muutama yhdeksästä kirahvilajista on nyt listattu joko uhanalaisiksi tai uhanalaisiksi.

Näytä kaikki 46 eläimet, jotka alkavat G: llä

How to say Kirahvi in ​​...
BulgariaKirahvi
EnglantiKirahvi
KatalaaniKirahvi
TšekkiKirahvi
Tanskan kieliKirahvi
Saksan kieliKirahvi
EnglantiKirahvi
EsperantoKirahvi
EspanjaGiraffa camelopardalis
VirolainenKirahvi
SuomalainenKirahvi
Ranskan kieliKirahvi
heprealainenKirahvi
KroatialainenKirahvi
Unkarin kieliKirahvi
IndonesiaKirahvi
italialainenGiraffa camelopardalis
japanilainenKirahvi
LatinaKirahvi
MalaijiKirahvi
Hollannin kieliKirahvi (dier)
EnglantiKirahvi
KiillottaaKirahvi
Portugalin kieliKirahvi
EnglantiKirahvi
SloveeniKirahvi
Ruotsin kieliKirahvi
TurkkiKirahvi
vietnamKirahvi
Kiinalainenkirahvi
Lähteet
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) eläin, lopullinen visuaalinen opas maailman villieläimiin
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Maailman tietosanakirja eläimistä
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Uhanalaisten lajien atlas
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Kuvitettu tietosanakirja eläimistä
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Eläinten tietosanakirja
  7. David W.Macdonald, Oxford University Press (2010) Nisäkkäiden tietosanakirja
  8. Kirahvitiedot, saatavilla täältä: http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/giraffe/
  9. Kirahvin suojelu, saatavilla täältä: http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/9194/0

Mielenkiintoisia Artikkeleita