Ibis

Ibis-tieteellinen luokitus

Kuningaskunta
Animalia
Turvapaikka
Chordata
Luokka
Linnut
Tilaus
Ciconiiformes
Perhe
Threskiornithidae
Tieteellinen nimi
Threskiornithidae

Ibis Conservation Status:

Vähiten huolta

Ibis Sijainti:

Afrikka
Aasia
Keski-Amerikka
Eurasia
Oseania
Etelä-Amerikka

Ibis-tosiasiat

Pääsaalis
Kala, Rapu, Hyönteiset
Erottuva piirre
Pyöristetty runko, pitkä kaula ja nokka
Siipien kärkiväli
80 cm - 120 cm (32 tuumaa - 47 tuumaa)
Elinympäristö
Suot, kosteikot ja suot
Petoeläimet
Falcon, Hawks, Herons
Ruokavalio
Omnivore
Elämäntapa
  • Parvi
Lempi ruoka
Kalastaa
Tyyppi
Lintu
Keskimääräinen kytkimen koko
2
Iskulause
Löytyy suoista, suoista ja kosteikoista!

Ibis-fyysiset ominaisuudet

Väri
  • Ruskea
  • Harmaa
  • Musta
  • Valkoinen
Ihotyyppi
Höyhenet
Elinikä
8-15 vuotta
Paino
0,3 kg - 2 kg (0,6 lbs - 4 lbs)
Korkeus
50 cm - 65 cm (19,7 tuumaa - 25 tuumaa)

Muinaiset egyptiläiset kunnioittivat pyhää ibis, mutta mikään lintulaji ei tällä hetkellä asu modernissa Egyptissä.



Kaikilla mantereilla esiintyvien lajien lukumäärä vähennettynä Etelämantereella, ibis-eläin, eräänlainen lintutyyppi, on yksi tunnetuimmista kahlaajista maailmassa. Lähes 30 erilaista lajia on tällä hetkellä olemassa, ja ne vaihtelevat huomattavasti koon, värin ja muiden muuttujien suhteen. Muutama ibislaji on nyt kuollut sukupuuttoon, ja useat lajit luokitellaan uhanalainen .



Uskomaton Ibis Facts!

  • Ibis-väritys perustuu ensisijaisesti sen ruokintakäyttäytymiseen ja elinympäristöön. Kuten flamingo, tulipunainen ibis saa kirkkaan vaaleanpunaisen sävynsä katkaravun ruokavaliosta.
  • Ibises voi tunnistaa ruoan, jonka se löytää koettelemalla nokkaansa näkemättä sitä ensin, kiitos laskussa olevan herkän tunturin.
  • Useimmilla ibislajeilla on paljaat alueet, mukaan lukien pää, kasvot ja rinta. Siitoskauden aikana nämä alueet muuttuvat kirkkaan punaisiksi.
  • Uros- ja naispuoliset ibiset inkuboivat vuorotellen munia ja ruokkivat vuorotellen myös poikasia.
  • Ibikset liittyvät haikaroihin, ja ne kuuluvat samaan järjestykseen,Ciconiiformes, kuten lusikoita.

Ibis-tieteellinen nimi

Ibis-eläin kuuluu luokkaanLinnut, järjestysPelecaniformes,ja perheThreskiornithidae. Ne luokitellaan edelleen 12 eri sukuun, ja niiden yli löytyy 28 olemassa olevaa lintulajia. Termi 'ibis' oli perinteinen sana, jota käytettiin tälle linturyhmälle sekä latinaksi että antiikin kreikaksi. Sana 'ibis' liittyy myös egyptiläiseen termiin 'hab', joka tarkoittaa 'pyhää lintua'.

Ibis-ulkonäkö ja käyttäytyminen

Ibiset vaihtelevat ulkonäön mukaan lajista toiseen. Nämä kahlaavat linnut ovat kuitenkin keskimäärin 22-30 tuumaa pitkiä. Suurin laji, jättiläinen ibis, on keskimäärin yli kolme metriä pitkä ja painaa keskimäärin 10 kiloa. Naaraspuoliset ibiset ovat yleensä pienempiä kuin miehet, painavat tyypillisesti noin 10 unssia vähemmän ja joilla on pienemmät setelit ja lyhyemmät siivet.

Huolimatta lajien ulkonäön vaihteluista, kaikilla ibis-eläimillä on jalkapallomaiset rungot sekä pitkät jalat ja varpaat. Niiden pitkiä, kaarevia laskuja käytetään mutan ja veden tutkimiseen ruokaa varten. Mielenkiintoista on, että baby ibisesin laskut ovat heti syntymän jälkeen ja alkavat kaartua alaspäin noin 14 päivää syntymän jälkeen.

Ibiset vaihtelevat väreittäin lajeittain, ja niiden värin määräävät myös ruokavalion tavat ja elinympäristö. Esimerkiksi scarlet ibisin kirkkaan vaaleanpunainen väri johtuu siitä, että se kuluttaa suuria määriä katkarapu . Useimmilla ibiseillä on kalju pää tai kasvot, ja taustalla oleva iho muuttuu kirkkaan punaiseksi lisääntymiskauden aikana.

Nämä kahlaavien lintujen laskut on suunniteltu erityisesti auttamaan heitä tutkimaan maata ruokaa varten. Heidän sieraimensa sijaitsevat laskujen pohjassa kärjen sijasta, mikä antaa heille mahdollisuuden jatkaa hengitystä koetuksen aikana. He käyttävät myös arkaluontoisia tunteita laskuissaan löytääkseen löytämänsä ruoan, mikä eliminoi tarpeen pudottaa ruoka ja tarkastella sitä ensin.

Useimmat ibislajit ovat tyypillisesti hiljaisia. Siitoskauden aikana he voivat kuitenkin vinkua, kutista tai hengittää äänekkäästi saadakseen läsnäolonsa tunnetuksi. Naaraspuoliset ibiset käyttävät joskus erityistä ääntä kutsuttaakseen nuoret.

Sosiaaliset linnut, ibikset, elävät yleensä yhdessä suurina parvina. Ensisijaisesti päivän aikana aktiiviset ibis-parvet viettävät päivänvaloa ruokkimalla, leväten ja piristämällä. Kaikki lintulajit pystyvät lentämään, ja ne lentävät yhdessä parvina poistoalueilta ruokinta-alueille ja takaisin. Joskus ne lentävät suoraviivaisina ja joskus V-muotoisina kokoonpanoina. On uskomatonta, että ibiset lennon aikana voittavat siipensä yhtenäisesti ja siirtyvät tasaisesti räpyttelyn ja liukumisen välillä samanaikaisesti. Lennon aikana ibiset pitävät kaulansa ja jalkansa ojennettuna vuorotellen räpyttelyn ja purjehduksen välillä.

Ibises rakentaa pienikokoisia pesiä, yleensä sauvoista, matalille pensaiden ja puiden alueille. Jotkut lajit jopa rakentavat ne jyrkille kallioille. He pesivät yhdessä suurina ryhminä, jotka voivat koostua sadoista tuhansiin pesimäpareihin.

Lajikohtaisesti ja elinympäristöittäin vaihtelevan lisääntymiskauden aikana yksittäiset ibissiparvet yhdistyvät muodostaen massiivisia pesäkkeitä. Jotkut ibislajit parittelevat saman kumppanin kanssa vuodesta toiseen, kun taas toiset pariutuvat uusien kumppaneiden kanssa vuosittain. Molemmat vanhemmat valmistavat pesän munia varten. Naaraat munivat tyypillisesti kolmesta viiteen munaa vuodessa ja itämisaika on keskimäärin kolmesta neljään viikkoon. Tänä aikana molemmat vanhemmat vuorottelevat munia vuorotellen.

Poikasilla on kuoriutumisen jälkeen yleensä ruskea, harmaa tai musta untuva. Molemmat vanhemmat ruokkivat vuorotellen poikasia antamalla jokaisen poikasen päästä päähänsä vanhempien suuhun ja noutaa regurgitoitunutta ruokaa. Ibis-poikaset lentävät keskimäärin 28-56 päivää, ja heistä tulee täysin itsenäisiä missä tahansa 1-4 viikossa sen jälkeen. Jotkut ibislajit kuitenkin pysyvät vanhempiensa kanssa paljon kauemmin oppiakseen hienommat asiat, kuten muuttoliikkeet ja ruokintastrategiat.



mustapäinen ibis (Threskiornis melanocephalus) mustavalkoinen ibis suolla

Ibis Habitat

Näitä lintuja esiintyy kaikilla lämpimillä alueilla (tyypillisesti trooppisista subtrooppisiin alueisiin) paitsi eteläisen Tyynenmeren saaria. Niitä esiintyy yleisimmin kosteikoilla, mutta niitä esiintyy myös viljelymailla, avoimilla niityillä, nurmikoilla ja metsäalueilla. Vaikka suurin osa ibis-luontotyypeistä löytyy merenpinnasta, jotkut ibis-alueet sijaitsevat vuoristoisilla alueilla.

Kolme ibislajia esiintyy yleisesti Pohjois-Amerikassa: kiiltävä ibis,Kiiltävä valkoinen falcinellusPlegadis chihiEudocimus. Jotkut, kuten hadada ibis, löytyvät Afrikasta. Toiset, kuten erakko ibis,Geronticus eremita, löytyy Pohjois-Afrikasta ja Lähi-idästä. Yksi laji nimeltä olkikaulainen ibis,Threskiornis spinicollis, löytyy vain Australiasta. Pyhä ibis,Threskiornis aethiopica, kunnioitettiin muinaisessa Egyptissä. Nykyään lajia ei enää löydy Egyptistä, mutta se sijaitsee pääasiassa Etelä-Arabiassa ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Ibis-ruokavalio

Nämä linnut ovat opportunistisia syöttölaitteita, mikä tarkoittaa, että he syövät melkein mitä vain kohtaavat, kunhan ne ovat syötäviä. Suurimmaksi osaksi ne ovat kuitenkin yleensä lihansyöjiä ja elävät pääasiassa hyönteinen toukat, matot, katkarapu , kovakuoriaiset , heinäsirkkoja , pieni kalastaa ja pehmeät äyriäiset. Toisinaan nämä linnut voivat kuluttaa myös leviä ja vesikasveja, mutta nämä organismit muodostavat harvoin suuren osan ruokavaliostaan.

Ibis-saalistajat ja uhkat

Useimmat ibis-lajit ovat yleisiä ja runsaasti monissa osissa maailmaa. Joidenkin katsotaan kuitenkin olevan uhanalainen . Esimerkiksi Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän erakko-ibis luokitellaan uhanalainen mukaan Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto (IUCN) . Kun tämä laji on löydetty Keski- ja Etelä-Euroopassa, Algeriassa ja Turkissa, sitä esiintyy nyt vain Turkissa ja Marokossa. Toinen uhanalainen ibislaji, jota kutsutaan japaniksi tai harmaaksi ibisiksi,Nipponia nippon, oli sukupuuton partaalla 1900-luvun lopulla. Useat lajit on lueteltu myös kriittisen riskin kohteena, mukaan lukien jättiläinen ibis, kääpiö oliivi ibis, Waldrapp tai pohjoinen kalju ibis ja valkoinen lapa.

Maailmassa on 28 olemassa olevaa tai tällä hetkellä olemassa olevaa ibislajia. Kuusi lajia on mennyt Sukupuuttoon kuollut , joista kaksi oli lentokyvyttömiä lintuja -apteribisHavaijin saarista jaxenicibisJamaikalla, jolla oli mailamaiset siivet.

Ibiset kohtaavat erilaisia ​​saalistajia elinympäristöstään riippuen. Ibiksen yleisiä saalistajia ovat petolinnut, apinoita , varikset, käärmeet ja iguanat . Tekijöihin, jotka voivat vaikuttaa kielteisesti väestömääriin, kuuluvat voimakas metsästys; kosteikkojen elinympäristöjen kuivatus; torjunta-aineiden käyttö; ja kaupallinen puunkorjuu. Ibis-munat ja ibis-poikaset putoavat myös usein pesistä.



Ibis-lisääntyminen, vauvat ja elinikä

Keskimäärin ibiset elävät 16-27 vuotta. Vanhin luonnossa löydetty valkoinen ibis oli vähintään 16 vuotta ja neljä kuukautta vanha. Floridassa vuonna 1972 sijaitseva lintu oli sidottu Alabamaan vuonna 1956.

Siitoskausi vaihtelee lajin, maantieteellisen sijainnin ja muiden tekijöiden mukaan. Kun on aika lisääntyä, yksittäiset ibis-parvet muodostavat yhdessä muodostaen valtavat pesimäpesäkkeet. Siitoskauden aikana näistä normaalisti hiljaisista linnuista tulee paljon meluisempia. Ne lähettävät ääniä kuin hengityksen vinkuminen ja piippaukset houkutellakseen potentiaalisten kavereiden huomion. Jotkut ibis-lajit parittelevat saman kumppanin kanssa vuodesta toiseen, kun taas toiset pariutuvat eri kumppaneiden kanssa vuosittain.

Uros- ja naaraspuolinen ibis valmistavat yhdessä pesän munia varten käyttäen ruokoa, oksia ja ruohoa. Kun munat saapuvat - yleensä munitaan kolmesta viiteen vuodessa - molemmat vanhemmat vuorottelevat vuorotellen. Inkubointijakso kestää noin 3-4 viikkoa. Tällöin molemmat vanhemmat hoitavat poikasia. Uros- tai naispuolinen ibis kuluttaa ruokaa ja sitten regurgitoi sen takaisin suuhunsa. Poikasen saavuttaa sitten päänsä vanhemman suuhun hakemaan ruokaa.

Ibis-poikaset alkavat lentää (riittävän kehittyneitä lennolle) missä tahansa 28-56 päivää syntymänsä jälkeen. Tällöin kestää yleensä yksi - neljä viikkoa, ennen kuin linnut muuttuvat täysin riippumattomiksi vanhemmistaan. Jotkut ibislajit pysyvät vanhempiensa kanssa vielä pidempään.

Ibis-väestö

Useimpien ibislajien populaatiotasot ovat pysyneet vakaina. Jotkut lajit ovat kuitenkin uhanalaisia, ja ensisijainen syyllinen on elinympäristön menetys. Kaupallinen hakkuutoiminta eliminoi pesimäpaikat ja aiheuttaa väestömäärän laskun. Kosteikkojen elinympäristöt tyhjennetään usein ihmisten asuttamiseksi, mikä eliminoi ibisten turvalliset alueet. Lintuja metsästetään myös intensiivisesti joillakin alueilla, ja torjunta-aineiden laaja käyttö voi myös vaikuttaa niiden muniin.

Uhanalaisten lajien ibis-populaatiotasoa on pyritty parantamaan. Esimerkiksi Waldrapp ibis eli kalju ibis luokiteltiin kerran äärimmäisen uhanalainen IUCN. Suurimmaksi osaksi onnistuneiden vankeudessa pidettyjen jalostusohjelmien ansiosta tämä laji on nyt lueteltu nimellä uhanalainen .

Näytä kaikki 14 eläimet, jotka alkavat kirjaimella I

Mielenkiintoisia Artikkeleita