Leijona

Lionin tieteellinen luokitus

Kuningaskunta
Animalia
Turvapaikka
Chordata
Luokka
Nisäkkäät
Tilaus
Carnivora
Perhe
Felidae
Suku
Panthera
Tieteellinen nimi
Panthera-leo

Lionin suojelun tila:

Haavoittuva

Lionin sijainti:

Afrikka
Aasia

Lionin hauska tosiasia:

Asuu pienissä ryhmissä, joita kutsutaan ylpeiksi!

Leijonan tosiasiat

Saalis
Antilooppi, pahkasika, seepra
Nuoren nimi
Cub
Ryhmäkäyttäytyminen
  • Ylpeys
Hauska seikka
Asuu pienissä ryhmissä, joita kutsutaan ylpeiksi!
Arvioitu väestökoko
23 000
Suurin uhka
Elinympäristön häviäminen
Tunnetuin ominaisuus
Uroksen pitkä ja paksu karvainen harja kasvojen ympärillä
Muut nimet)
Afrikkalainen leijona
Raskausaika
110 päivää
Elinympäristö
avoin metsämaa, pensaikko, nurmi
Petoeläimet
Ihmisen
Ruokavalio
Lihansyöjä
Keskimääräinen pentueen koko
3
Elämäntapa
  • Päivä / Yö
Yleinen nimi
Leijona
Lajien määrä
2
Sijainti
Saharan eteläpuolinen Afrikka
Iskulause
Asuu pienissä ryhmissä, joita kutsutaan ylpeiksi!
Ryhmä
Nisäkäs

Lionin fyysiset ominaisuudet

Väri
  • Ruskea
  • Kulta
  • Tawny
  • Vaalea
Ihotyyppi
Turkista
Huippunopeus
35 mph. Nopeus
Elinikä
8-15 vuotta
Paino
120kg - 249kg (264lbs - 550lbs)
Pituus
1,4 m - 2,5 m (4,7 jalkaa - 8,2 jalkaa)
Seksuaalisen kypsyyden ikä
2-3 vuotta
Vieroituksen ikä
6 kuukautta

Leijona on Afrikan kärjen saalistaja



Leijona on yksi maailman suurimmista, vahvimmista ja voimakkaimmista kissaeläimistä, toiseksi vain Siperian tiikerin jälkeen. Ne ovat Afrikan mantereen suurimmat kissat. Vaikka suurin osa suurista kissoista on yksinäisiä metsästäjiä, leijonat ovat uskomattoman seurallisia eläimiä, jotka elävät yhdessä ylpeydeksi kutsuttujen perheryhmien kanssa.



Uskomaton leijonan tosiasia!

  • Vuosina 1993--2014 IUCN arvioileijonien populaatio väheni 42%. Salametsästyksen ja elinympäristön menetyksen vuoksi sen arviolta tänään voi olla jäljellä alle 20000 leijonaa.
  • Vaikka leijonat ovat yleensä sosiaalisia olentoja, ylpeydet koostuvat yleensä 80% naisista. Tästä syystä vain noin joka kahdeksas urosleijona selviää aikuisuuteen. Urosleijonaryhmät yhtyvät joskus yhteen ja hallitsevat suuria alueita. Yksi kuuluisa urosleijonaryhmä Etelä-Afrikan Krugerin kansallispuistossa kontrolloi yli 170 000 hehtaaria ja oliarvioidaan tappavan yli 100 kilpailevaa leijonaa ja poikaa.
  • Lioneja on pitkään pidetty eläintarhoissa ja vankeudessa. 1700-luvulla Englannissa pääsy Tower Menagerieen (Lontoon eläintarhan esikohde) oli kolme penniä,tai kissa tai koira syötettäväksi leijonille!

Lionin tieteellinen nimi ja luokitus

Leijonien tieteellinen nimi onPanthera-leo.SukuPantheraon kreikkalaista alkuperää ja käsittää isoja kissalajeja, kuten tiikerit , leijonat, jaguarit ja leopardit joilla on kyky röyhkeä.Leoon latinankielinen sana leijona.



Leijonalajeja on kahta tyyppiä, afrikkalainen leijona ja aasialainen leijona. Afrikan leijonan tieteellinen nimi onPanthera leo melanochaitakun taas aasialaisen leijonan tieteellinen nimi onPantteri leo leo.

Afrikan leijonan ja aasialaisen leijonan uskotaan hajonneen noin 100 000 vuotta sitten. Suurimmat erot kahden alalajin välillä ovat, että aasialaiset leijonat ovat keskimäärin pienempiä, urokset eivät yleensä asu ylpeinä naisten kanssa, ja miehillä on tummempi harja.

Leijonan anatomia ja ulkonäkö

Leijonilla on lyhyt takki harmaata tai kultaista turkista, jolla on pitkä pyrstö, jonka päässä on pidempi turkki. Heidän takkiensa merkinnät ovat paljon himmeämpiä kuin muilla kissoilla olevat rohkeat raidat ja täplät, mikä auttaa näitä suuria lihansyöjiä menemään näkymättömiksi vaeltaessaan saalista pitkissä nurmikoissa. Leijonilla on vahvat ja voimakkaat leuat, joissa on yhteensä 30 hampaita, mukaan lukien neljä hampaiden kaltaista kulmahammasa ja neljä runkohammasta, jotka on suunniteltu täydellisesti lihan leikkaamiseen.



Lion Mane

Leijona on yksi suurimmista kissoista maailmassa, ja urokset ovat pitempiä ja painavampia kuin naaraat ja heidän kasvonsa ympärillä on pitkät hiukset (itse asiassa se on ainoa tapaus kissanmaailmassa, jossa miehet ja naiset näyttävät todella erilaisilta) . Uskotaan, että urospuolisen leijonan harja on sidoksissa testosteronitasoihin, ja se vaihtelee vaaleasta, punaiseksi, ruskeaksi ja mustaksi ja peittää pään, kaulan ja rinnan.

Valkoiset leijonat

Luonnossa on havaittu useita isoja kissalajeja värimutaatioilla, kuten valkoinen tiikeri tai musta pantteri . Samoin leijonilla on harvinainen värimutaatio, joka jättää takinsa erittäin vaaleaksi.

Toisin kuin valkoiset tiikerit, jotka ovat albiinoja - toisin sanoen takissa ei ole väripigmenttejä - valkoisten leijonien takki johtuu resessiivisistä piirteistä. Valkoisten leijonien harvinainen luonne johti siihen, että heidät vangittiin ja muutettiin vankeuteen 1900-luvun toisella puoliskolla.

Nykyään valkoisia leijonia kasvatetaan monissa eläintarhoissa ja luonnonpuistoissa. Esimerkiksi Pohjois-Amerikassa kuusi valkoista leijonaa sijaitsee Parc Safarissa lähellä Montrealia, Quebecissä vuodesta 2020 lähtien. Ne kuitenkin palataan nyt takaisin Etelä-Afrikan ympäristöihin ja lisääntyvät ja metsästävät onnistuneesti alkuperäisissä ympäristöissään.

Lionien jakelu ja elinympäristö

Historiallisesti lioneja olisi löytynyt suurelta osin Afrikasta ja jopa osasta Eurooppaa ja Aasiaa. Nykyään heidät on kuitenkin työnnetty eristyneemmiksi taskuiksi heidän aikanaan valtavasta luonnollisesta alueestaan, ja jäljellä oleva afrikkalaisten lionien populaatio on nyt vain Saharan eteläpuolisen Afrikan maissa. Intiassa on edelleen pieni aasialaisten lionien populaatio, joka on asuttu syrjäisessä osassa Gir-metsää.

Vähentyneestä määrästään huolimatta lionit ovat todella uskomattoman sopeutuvia eläimiä, jotka voivat asua ja asuvat hyvin kuivassa ilmastossa, kun he saavat suurimman osan tarvitsemastaan ​​kosteudesta ruoastaan. He suosivat avoimien metsäalueiden, pensaikkojen ja pitkien nurmialueiden alueita, joilla ei ole vain paljon peittoa, vaan myös monenlaisia ​​saalista. Niitä ei ole vain sademetsäalueilla tai kaukana aavikoissa.

Lionien populaatio - kuinka monta valkoista lionia on jäljellä?

Kuten muutkin suuret kissalajit, leijonaa uhkaa elinympäristön menetys ja metsästys. Vuosien 1993 ja 2014 välillä leijonien väestö väheni 42%. IUCN: n viimeisen arvion mukaan aikuisväestö on 23 000 - 39 000 aikuista. Nykyään leijonat lajina on lueteltu ”haavoittuviksi”, ja askel edellä on julistettu ”uhanalaisiksi”.

Vaikka Afrikan leijonan väkiluku on todennäköisesti yli 20 000, aasialaisten leijonien alalajien arvioidaan olevan vain 600 yksilöä. Aasian leijonat rajoittuvat vain yhteen Intian villieläinten pyhäkköön, jonka koko on vain 545 neliökilometriä (1400 neliökilometriä). Aasian leijonien populaation kasvu jatkuu Intian uusien elinympäristöjen palaamisella.

Kuollut sukupuuttoon

Tutkijat uskovat, että 10000 vuotta sitten leijonat olivat yleisimpiä nisäkkäitä ihmisten ulkopuolella. Nykyään niiden valikoima on murto-osa sen historiallisesta koosta. Tämä johtuu kahden ainutlaatuisen leijonalajin sukupuuttoon viimeisen jääkauden loppupuolella ja elinympäristön menetys, joka on vähentänyt leijonien kantamaa

Barbary Lion

Barbaarileijona asui aikoinaan Afrikan pohjoisrannikolla, jonka kantama ulottui Egyptistä Marokkoon. Viime aikoihin asti sen uskottiin olevan erillinen leijonan alalaji, mutta tutkimus osoittaa nyt sen geneettisesti samanlaisen kuin aasialaiset leijonat.

Barbaarileijona metsästettiin suurelta osin sukupuuttoon 1800-luvulla. Viimeinen dokumentoitu havainto oli Algerian Atlasvuorilla vuonna 1942 (vaikka nahat löytyivät laittomilta markkinoilta 1980-luvulle, mikä viittaa siihen, että Barbary-leijonat ovat voineet selviytyä pidempään), jättäen leijonan alueellisesti sukupuuttoon Pohjois-Afrikassa.

Luola leijona (Panthera leo spelaea)

Luola-leijona oli leijonalaji, joka ulottui Euraasian yli Alaskaan ja kuoli sukupuuttoon mammutin arojen romahtamisen jälkeen noin 12 000 vuotta sitten. Laji asui koko Manner-Euroopassa, ja monet arkeologiset piirustukset leijonista tältä alueelta kuvaavat luolaleijonia. Laji oli suurempi kuin nykyään elossa olevat leijonat. Viime vuosina Venäjän ikiroudasta on löydetty useita jäätyneitä luolaleijonanpentuja.

Amerikkalainen leijona (Panthera leo atrox)

Toinen leijonalaji, joka katosi noin 12 000 vuotta sitten maailmanlaajuisen ilmastonmuutoksen aikana, Amerikan leijonan vaihtelivat laajimmalta osin nykypäivän Yhdysvalloista ja Meksikosta. Amerikkalainen leijona on merkittävä siitä, että se on suurin leijonalaji. Sen elinympäristö oli samanlainen kuin nykypäivän afrikkalainen leijona, ja se metsästää suurilla nurmialueilla suurilla nisäkkäillä, kuten biisonit, peurat ja jopa mammutit.

Lionin käyttäytyminen ja elämäntapa

Lionit ovat ainutlaatuisia kissojen keskuudessa, kun he elävät yhdessä vahvassa sosiaalisessa ryhmässä. Ylpeys koostuu 5–15 sukulaisesta naisesta ja heidän pennuistaan ​​sekä yleensä yhdestä uroksesta (pienet 2 tai 3 ryhmän ryhmät eivät kuitenkaan ole harvinaisia). Uroslionit partioivat noin 100 m²: n alueella ja merkitsevät puita ja kiviä virtsalla ja karisevat varoittaakseen tunkeilijoita. Vaikka miespuoliset lionit voivat puolustaa ylpeyttään suurella teholla, heidän asemansa ylpeydessä ovat jatkuvasti uhattuna muilta miehiltä, ​​jotka yrittävät ottaa heidän laastarinsa, ja jos ne onnistuvat, he tappavat kaikki edellisen uroksen isäämät pennut. Valtavasta koostaan ​​huolimatta uroslionit harjoittavat tuskin mitään metsästystä, koska ne ovat usein hitaampia ja helpommin nähtävissä kuin naispuoliset kollegansa. Ylpeyden lionessit metsästävät yhdessä, mikä tarkoittaa, että he eivät vain menesty matkoillaan, vaan pystyvät myös kiinni ja tappamaan eläimiä, jotka ovat sekä heitä nopeampi että paljon isompia.

Lion Roar

Leijonan möly voi olla erittäin voimakasta ja saavuttaa noin 114 desibeliä. Heidän karjunta on tarpeeksi kovaa ylittääkseen ihmisen kuulon tuskakynnyksen! Leijonan möly on kovempaa kuin mikään iso kissa, ja se kuuluu noin 8 mailin etäisyydeltä. Kyky röyhkeä niin suurella äänenvoimakkuudella johtuu ainutlaatuisista mukautuksista leijonan äänen taitoksissa. Lionit yleensä mölyvät varoituksena ja puolustamaan alueitaan. Miehille annettavan varoituksen lisäksi leijonan möly antaa ylpeyden jäsenille mahdollisuuden löytää toisensa, koska sen ääni voi kulkea niin pitkiä matkoja.

Lionien lisääntyminen, pennut ja elinikä

Sekä uros- että naarasleijonat pystyvät lisääntymään kahden ja kolmen vuoden iässä, mutta tästä huolimatta he eivät usein lisäänny, ennen kuin ylpeys on vakiintunut. Lähes neljän kuukauden kestäneen tiineyden jälkeen naarasleijonat synnyttävät yhdestä kuuteen poikaa, jotka ovat sokeita ja uskomattoman haavoittuvia uudessa ympäristössä. Leijonanpentujen turkki on peitetty tummemmilla pisteillä, jotka auttavat naamioimaan heidät kaivoonsa suojellakseen heitä samalla kun aikuiset ovat lähteneet metsästämään.

Valitettavasti alle puolet pennuista tekee vuoden ikäisiksi ja neljä viidestä on kuollut kahden vuoden iässä, yleensä joko eläinten hyökkäyksistä tai nälkään. Huomionarvoista on kuitenkin, että ylpeyden naisleijonat saavat poikansa suunnilleen samaan aikaan ja auttavat imemään ja hoitamaan muiden naisten pentuja. Leijonanpennut imevät maitoa noin kuuden kuukauden ikään saakka, ja vaikka he aloittavat aktiivisen metsästyksen vasta noin vuoden ikäisenä, leijonanpennut alkavat syödä lihaa noin 12 viikon kuluttua.

Kuten useimmat isot kissat, leijonat elävät noin 10-15 vuotta. Vankeudessa leijonat ovat eläneet melko vähän kauemmin kuin luonnossa. Vuonna 2016 Philadelphian eläintarhan täytyi lopettaa 25-vuotias naarasleijona sen jälkeen, kun se alkoi kärsiä rajoitetusta liikkuvuudesta.

Leijonan ruokavalio ja saalis

Lion on suuri ja lihansyöjäeläin, joka selviää vain syömällä muita eläimiä ylläpitääkseen itseään. Sen ruokavalio koostuu puhvelista, gnuista ja jopa kirahveista. Riippuen alueellaan esiintyvistä saalislajeista, lionit saavat pääasiassa gazellia, seepraa ja sika-ainetta sekä useita antilooppilajeja seuraamalla laumoja avoimilla nurmialueilla. He eivät käännä nenäänsä ylös, vaikka pelkästään metsästyksessä tilanteessa syntyy, ja varastavat mielellään toisen eläimen tappamisen. Kun eläin on kuitenkin kiinni, olosuhteet muuttuvat, kun naaraat antavat urospuolisen leijonan syödä ensin ennen kuin he antautuvat. Pennut ovat kuitenkin kasan pohjalla, ja heidän on tyydyttävä siihen, mitä jäljellä on, kun aikuiset ovat lopettaneet.

Toisin kuin muut kissat, lionit eivät ole yksinäisiä metsästäjiä, vaan lionessit työskentelevät yhdessä jahtaamaan alas ja saaliiksi jokaisen naisen, jolla on erilainen strateginen rooli. Tämän strategian avulla he voivat tappaa eläimiä, jotka ovat sekä nopeampia että paljon suurempia kuin ne ovat. Tutkimuksessa, joka koski 1300 leijonanmetsää, havaittiin, että kun metsästettiin erikseen, heidän onnistumisaste oli 17-19%. Ryhmäjahdissa onnistumisaste nousi kuitenkin 30 prosenttiin.

Keskimäärin leijonat syövät noin 8-20 kg lihaa päivässä. Miehet voivat syödä noin 100 kiloa päivässä (43 kg), kun taas naiset voivat syödä 55 kiloa (25 kg).

Lionien saalistajat ja uhat

Leijona on hallitsevin saalistaja ympäristössään, mikä tarkoittaa, että muut eläimet aiheuttavat heille vain vähän tai ei lainkaan uhkaa, lukuun ottamatta hyeenapaketteja, jotka voivat aiheuttaa kohtalokkaita vahinkoja lioneille etenkin silloin, kun he ovat yksin ja ruokaa. Lionit pitävät suurta uhkaa monissa muissa lajeissa, mukaan lukien kirahvit ja norsut, jotka kykenevät helposti vahingoittamaan leijonaa yrittäen varoittaa häntä.

Muita lajeja merkittävä uhka leijonille on muut leijonat. Etelä-Afrikan Sabi Sands -ryhmässä miespuoliset leijonat muodostivat koalition, jonka uskotaan tappaneen yli 100 leijonaa lopulta 170 000 hehtaarin alueella. Urosleijonat tappavat usein toisiaan yrittäessään tarttua ylpeyden hallintaan ja tappavat sitten myös ylpeyspennut varmistaakseen, että geenivarasto, joka ei ole heidän, siirtyy eteenpäin.

Lionien lukumäärään on myös vaikuttanut vakavasti luonnonvaraisten koirien hyeenien kautta kulkeutuneet taudit, ja yli 1000 leijonaa on kuollut koiranrutoon vuosina 1993-1997.

Lionin suhde ihmisiin

Suurin uhka lioneille on kuitenkin ihmiset, jotka tappavat heidät paitsi pelosta (ja historiallisesti pokaaleina) että maatalouden ja kaupunkien loukkaamisesta. Ihmiset ovat ihaillut ja pelänneet lioneja vuosisatojen ajan, mutta sekä metsästyksen että kasvavan asutuksen vuoksi leijonat on pyyhitty pois suurelta osin heidän historiallisesta luonnostaan.

Vaikka he eivät luonnollisestikaan näe ihmisiä saalista, afrikkalaisten lionien tiedetään hiipivän kyliin (joskus suurikokoisiksi) löytääkseen ruokaa, ja niiden tiedetään hyökkäävän jopa 700 ihmiseen vuosittain, ja lionit ovat vastuussa sadasta ihmiskuolemasta vuosittain. yksin Tansaniassa. Vuonna 1898 kahdesta Kenian lionista (tunnetaan nimellä Tsavo lions - pari harjattomia lioneja) tuli kuuluisa tappamisesta ja syömisestä yli 130 rautatieliikenteen työntekijää noin 9 kuukauden aikana.

Leijonan tosiasiat

Nuoret leijonat harjoittavat roolipelejä!

Nuoret leijonanpennut viettävät paljon aikaa pelaamalla yhdessä, mikä auttaa heitä kehittämään metsästystekniikoitaan. Tämä roolipelimenetelmä pennuissa auttaa myös naisia ​​selvittämään, sopisivatko he paremmin saaliin jahtaamiseen ja kurvistamiseen taikka sen kiinni saamiseen ja tappamiseen.

Lioneilla on pienet sydämet ja keuhkot, ja heidän on luotettava varkain ja ryhmätyöhön

Leijonalla on suuret tassut, joiden alla on pehmeät tyynyt ja terävät sisäänvedettävät kynnet jokaisen varren päässä, mikä auttaa heitä juoksemaan, kiipeämään ja saaliinsa saamiseksi sekä hyvinä puolustusmekanismeina. Jalkojen rakenne tarkoittaa, että he pystyvät myös hyppäämään yli 10 metrin etäisyydellä. Leijonan sydämet painavat noin 1175 grammaa, mikä suhteessa heidän ruumiinsa kokoon on huomattavasti pienempi kuin monet heidän metsästämistä kasvinsyöjistä. Heidän sydämensä ja keuhkokoonsa ansiosta leijonat voivat käyttää itseään vain pienillä matkoilla, ja heidän on luotettava tiimityöhön ja hiipimiseen lähellä saalista ennen metsästyksen aloittamista.

Maailman tunnetuin leijona selvisi lentokoneen onnettomuudesta

Yksi kuuluisimmista leijonan kuvauksista on MGM-studioiden elokuvan alussa möly leijona. Tämän leijonan mainostamiseksi MGM lensi maskotinsa ympäri maata vuonna 1927, mutta lento San Diegosta New Yorkiin kaatui. Alkuperäinen MGM-leijona selvisi koneonnettomuudesta ja selviytyi neljä päivää voileipiä ja maitoa ruokavaliossa!

Näytä kaikki 20 eläimet, jotka alkavat kirjaimella L

Mielenkiintoisia Artikkeleita