Mandrilli

Mandrillin tieteellinen luokitus

Kuningaskunta
Animalia
Turvapaikka
Chordata
Luokka
Nisäkkäät
Tilaus
Kädelliset
Perhe
Cercopithecidae
Suku
Mandrillus
Tieteellinen nimi
Mandrillus-sfinksi

Mandrill Conservation Status:

Lähes uhattu

Mandrill Sijainti:

Afrikka

Mandrill-tosiasiat

Pääsaalis
Hedelmät, juuret, hyönteiset
Elinympäristö
Tiheät ja rannikkoalueiden trooppiset metsät
Petoeläimet
Leopardi, Kotkat, Käärmeet
Ruokavalio
Omnivore
Keskimääräinen pentueen koko
1
Elämäntapa
  • Joukko
Lempi ruoka
Hedelmät
Tyyppi
Nisäkäs
Iskulause
Erittäin värilliset nenät ja röyhelöt!

Mandrillin fyysiset ominaisuudet

Väri
  • Ruskea
  • Harmaa
  • Musta
  • Valkoinen
  • Niin
Ihotyyppi
Turkista
Huippunopeus
25 mph. Nopeus
Elinikä
20-28 vuotta
Paino
11,5-30 kg (25-60 paunaa)

'Mandrillillä on todella ainutlaatuinen ulkonäkö, joka erottaa sen muista kädellisistä.'



Vaikka melandrilli painaa melkein yhtä paljon kuin apina, se on itse asiassa eräänlainen apina, joka jakaa aikansa maan ja puiden välillä. Sen kirkkaat kasvojen värit ja outoa hohtavaa turkista ovat pikakääntäjiä niin turhaileville matkailijoille kuin eläintarhakäyttäjille. Ihmissivilisaation leviäminen on kuitenkin uhannut lajin selviytymistä koko sen alkuperäisessä elinympäristössä Afrikassa.



3 uskomattomia Mandrill-faktoja

  • Mandrilli näkyyeloisa ja silmiinpistävä värikehon ympärillä, mikä on helppoa kuvausta. Tämä piirre sai Charles Darwinin kerran kirjoittamaan: 'Mikään muu jäsen koko nisäkäsluokassa ei ole värjätty niin erikoisella tavalla kuin aikuiset urosmandillat.'
  • Mandrillstallentaa ruokaaheidänerittäin suuret posketaskut.
  • LuonneYstävä kaupungistaLeijonakuningas, vaikka sitä kuvataan paviaaniksi, näyttää siltä, ​​että sillä on värikkäät kasvot.

Mandrillin tieteellinen nimi

Mandrillin tieteellinen nimi onMandrillus-sfinksi. Se on nimetty antiikin Kreikan mytologisen hahmon mukaan, jolla oli a ihmisen ja eläimen ruumis, mikä ehkä heijastaa sen outoa ulkonäköä. Mandrilli on vain yksi kahdesta elävästä lajista suku . Muut elävät lajit ovatMandrillus leucophaeus, yleisesti tunnettu vain porana. Molemmilla lajeilla on samanlaiset sosiaaliset rakenteet, elinympäristöt ja ulkonäkö, mutta pora on myös paljon vähemmän värikäs kuin sen pirteä sisarus.



Mandrilli on osa perhettäCercopithecidae, joka sisältää kaiken vanhan maailman apinoita . Kuten nimestä voi päätellä, vanhan maailman apinat elävät yksinomaan Afrikka ja Aasia . Tämä erottaa heidät uuden maailman apinoista, jotka elävät Amerikassa. Fyysiset erot niiden välillä ovat hienovaraisia, mutta vanhan maailman apinoista puuttuu etureunan häntä ja niillä on näkyvämpi nenä.

Mandrill-ulkonäkö

Ainutlaatuisen ulkonäöltään mandrillillä on hyvin pitkä kuono, näkyvä kulma ja lyhyt, melkein olematon häntä. Tätä täydentää tyylikäs tummanvihreä ja harmaa turkki, jonka vatsassa on valkoisia hiuksia ja pitkä, keltainen parta. Yhdistettynä pitkiin, lihaksikkaisiin raajoihinsa, kompaktiin runkoonsa ja suurentuneeseen päähänsä mandrilli näyttää ihmissilmälle hieman epätavalliselta, ikään kuin se olisi koottu eri osista. Mutta laji on itse asiassa melko taitava ja ketterä, ja siinä on laaja valikoima liikkeitä ja asennoja. Vaikka tavallisesti käveletkin kaikilla raajoilla, mandrilli voi myös istua tai makaamaan melko paksulle takapäälle. Siinä on myös vastakkaiset peukalot ja isot varpaat esineiden tarttumiseen ja puiden kiipeämiseen. Eläin viettää osan elämästään maanpinnan yläpuolella hyppäämällä oksalta oksalle.

Tunnistettavin piirre mandrillin ulkonäössä on eksoottiset merkinnät tietyissä kehon osissa, mukaan lukien kirkkaat punaiset nenän ja suun harjanteet, vaaleansiniset posket ja värikäs takaosa. Näillä merkinnöillä on todella tärkeä sosiaalinen tehtävä. Suihkutettuina tai työstettyinä jotkut vartalon väreistä kiristyvät. Rumpun esittely voi myös osoittaa alistuvuutta tai naispuolisen parittelun saatavuutta.



Pelkässä koossa mandrilli on ehkä suurin Vanhan maailman apinoista. Lajin uros voi painaa noin 70 kiloa ja mahdollisesti yli 100 kiloa saavuttaen yli 30 tuuman korkeuden. Mandrillikoko on suunnilleen sama kuin iso koira. Naaras on kuitenkin merkittävästi pienempi kuin uros; se painaa vain noin 30 kiloa. Tämä äärimmäinen ero sukupuolien mandrillikoon välillä on yksi suurimmista kädellisistä. Toinen tärkeä seksuaalinen ero on, että uroksilla on taipumus harrastaa kirkkaita värejä. Tällä on merkittäviä vaikutuksia lajien parittelukäyttäytymiseen, koska kirkkaammat värit voivat merkitä määräävää asemaa.

Mandrill Hampaat

Massiiviset koirahampaat ovat yleensä piilossa näkyviltä, ​​mutta kun mandrilli avaa suunsa, niistä tulee hyvin ilmeisiä.

Mandrill-käyttäytyminen

Väritys on vain yksi osa mandrillin laajaa joukkoa viestintästrategioita. Visuaalisia signaaleja, ruumiinasentoa, tuoksumerkkejä ja ääniä käytetään välittämään kaikenlaista tietoa parittelua, leikkisyyttä, varoituksia ja muuta käyttäytymistä varten. Esimerkiksi hampaiden altistuminen on yksi yleisimmistä signaaleista. Se on itse asiassa merkki ystävällisyydestä ja oman kehitystiiminsä sijasta aggressiivisesta toiminnasta. Jos mandrilli suuttuu, se lyö näkyvällä kädellä maahan ja tuijottaa voimakkaasti kohteeseensa. Hoitaminen on toinen yleinen käytös, joka auttaa vahvistamaan ryhmän jäsenten välisiä siteitä. He käyttävät myös erilaisia ​​lauluääniä, kuten murinaa ja ulvontaa, mielialan välittämiseen, varsinkin jos he menettävät visuaalisen kosketuksen toisiinsa. Ja tuoksun rauhasen läsnäolo rinnassa antaa heille mahdollisuuden ilmoittaa läsnäolostaan ​​hieromalla erilaisia ​​kemikaaleja esineisiin.

Koska sosiaaliset suhteet ovat niin tärkeä osa heidän käyttäytymistään, mandrillit etsivät turvallisuutta suuressa määrin. Yksi ryhmä, joka tunnetaan joukkona tai laumana, voi koostua noin 50 jäsenestä, vaikka jotkut ryhmät voivat liittyä yhteen lyhyeksi ajaksi. Suurin koskaan kirjattu ryhmä oli noin 1200. Laumalla on selkeä sosiaalinen hierarkia, jossa jokaisella jäsenellä on paikka. Hierarkian kärjessä on yksi hallitseva uros, jolla on yksinoikeudet jalostukseen ja vastuu ryhmän puolustamisesta ulkopuolisilta uhilta. Koko lauman terveys ja vakaus voivat usein riippua johtajan toiminnasta.

Uros- ja naispuolisilla mandrillareilla on hyvin erilaiset suhteet ryhmän sisällä ja ryhmään. Miehillä on taipumus vaeltaa pois ryhmästä saavutettuaan täyden kypsyyden ja muodostavat joskus kaikki miehet poikamiesryhmiä. Naaraat pysyvät syntymänsä samassa ryhmässä, mikä antaa heille mahdollisuuden muodostaa vahvoja elinikäisiä siteitä keskenään.

Tutkijat eivät ole tutkineet Mandrill-älykkyyttä yhtä hyvin kuin gorillat ja simpansseja , mutta vankeudessa ja luonnossa tehdyt havainnot ovat dokumentoineet useita erilaisia ​​työkalujen käyttötarkoituksia sekä ruoan metsästyksessä että hoidossa. Tutkimukset viittaavat myös siihen, että he pystyvät näyttämään kunnollisen pitkäaikaisen muistin, kasvojentunnistuksen ja ongelmanratkaisun.

Mandrill Habitat

Mandrillit elävät pääasiassa Länsi-Afrikan metsissä, usein jokien vieressä, kosteikkoja tai savannit. Eläimen pääalue ulottuu maan ulkopuolelle Kongo , Gabon , Kamerun ja Päiväntasaajan Guinea . Vaikka tämä laji on ensisijaisesti sovitettu maanpäälliseen elämäntyyliin, se kokoontuu yöksi puissa turvallisuuden ja mukavuuden vuoksi. Heillä on taipumus vaihtaa eri puiden välillä joka ilta alueellaan.

Mandrill-väestö

IUCN: n punaisen luettelon mukaan, joka luokittelee monien lajien suojelun tason, mandrillit ovat tällä hetkellä haavoittuvia sukupuuttoon. Tarkkaa väestömäärää ei tunneta, mutta maatalouden, teollisuuden ja asutuksen aiheuttama elinympäristöjen häviäminen näyttää johtuvan niiden hitaasta vähenemisestä. Mandrillibussiliha eli villieläinten metsästys ruokaa varten on edelleen jatkuva käytäntö myös 2000-luvun Afrikassa. Niiden häviämisen estämiseksi suojelutoimissa keskitytään salametsästyksen torjuntaan ja valvontatoimenpiteisiin liiallisen metsästyksen estämiseksi. Luonnonsuojelijoiden on myös tehtävä yhteistyötä paikallishallinnon kanssa pysäyttääkseen luontotyyppien väheneminen. Mandrillit eivät vielä tarvitse hätätoimenpiteitä selviytyäkseen, mutta lukumäärän lasku on huolestuttavaa.

Mandrill Diet

Mandrillit ovat asiantuntijarehureita, jotka metsästävät sekä kasveja että pieniä eläimiä, kuten sieniä, juuria, siemeniä, hedelmiä, ötökät , matoja, sammakkoeläimiä, liskoja , käärmeet , etanat , munat ja pienet nisäkkäät. Heidän ruokavalionsa on todella tuottelias ja siihen voi sisältyä jopa sata erilaista lajia. Mandrillien sukupuolet harjoittavat erilaisia ​​metsästysstrategioita. Aikuiset miehet syövät yleensä maata, kun taas naiset ja lapset syövät puita. Mandrillailla on tärkeä ekologinen rooli, kun ne auttavat levittämään siemeniä paikalliseen metsäympäristöön.

Mandrill-saalistajat ja uhkat

Suurten koonsa vuoksi mandrillilla on vain vähän luonnollisia saalistajia luonnossa leopardit ja tietysti ihmiset, jotka ovat perinteisesti metsästäneet heitä ruokaa varten. Mandrillit voidaan tappaa vahingossa kosketuksissa myrkyllisten kanssa käärmeet liian. Pelkästään ryhmän koko tarjoaa runsaasti suojaa vaaraa vastaan, mutta jos henkilö on kulmassa, suuret koirahampaat tarjoavat myös sopivan puolustuksen. Viime aikoina elinympäristön menetys on ollut toinen merkittävä vaara niiden jatkuvalle olemassaololle.

Mandrill-lisääntyminen, vauvat ja elinikä

Mandrillit muodostavat haaremityyppisen yhteiskunnan, jossa yhdellä uroksella on yksinoikeus pariutumisoikeuksiin naisryhmän kanssa. Mielenkiintoisessa kierteessä naiset valitsevat itse asiassa, minkä urosten kanssa he lisääntyvät. Yksi teoria on, että naiset valitsevat uroksen, jolla on kirkkaimmat värit, koska värien voimakkuus heijastaa suoraan uroksen testosteronitasoa, mikä tarkoittaa sen terveyttä ja fyysistä elinkelpoisuutta. Tämä on esimerkki seksuaalisesta valinnasta, jossa yhdellä sukupuolella on liioiteltuja piirteitä tiedon välittämiseksi ja vastakkaisen sukupuolen auttamiseksi valitsemaan sopiva kaveri. Toinen mahdollisuus on, että urospuolinen väri kirkastuu vasta, kun naiset valitsevat sen. Joko niin, miehen aggressiota esiintyy ja joskus muuttuu tappavaksi, mutta se ei ole niin voimakasta kuin voit odottaa.

Siitoskauden ajoitus vaihtelee elintarviketarjonnan mukaan, mutta sillä on taipumus esiintyä joka toinen vuosi heinäkuun ja lokakuun välillä. Naaras kantaa nuoria noin kuusi kuukautta noin tammikuusta maaliskuuhun, ennen kuin hän lopulta synnyttää. Vain yhtä mandrilliä tuotetaan kerrallaan, kun taas kaksosia on havaittu vain vankeudessa. Elämänsä kahden ensimmäisen kuukauden ajan nuori mandrilli harrastaa mustaa takkia ja vaaleanpunaista ihoa, josta tulee säännöllinen takki seuraavien kuukausien ja vuosien aikana. Äiti tarjoaa valtaosan suojelusta, ruokinnasta ja hoidosta, kun taas isä osallistuu vain vähän suoraan, mutta voi auttaa epäsuorasti suojelemalla ryhmää.

Itsenäisyyden saavuttamisen jälkeen nuoren mandrillin on löydettävä ruokaa itsestään ja toimittava tiensä läpi ryhmähierarkian riveissä. Naaraspuolinen mandrilli saavuttaa sukupuolisen kypsyyden vähintään neljän vuoden kuluttua. Miehillä puolestaan ​​kestää yhdeksän vuotta sukupuolikypsyyden saavuttamiseen. Mandrillit elävät tyypillisesti yli 20 vuotta luonnossa. Korkein koskaan kirjattu elinikä oli 46 vuotta vankeudessa.

Mandrillit eläintarhassa

Mandrillit ovat säännöllinen kiinnike San Diegon eläintarha . Ensimmäiset mandrilliparit, Peter ja Suzy, saapuivat vuonna 1923, mutta eivät koskaan lisääntyneet toistensa kanssa. Eläintarha perusti myöhemmin jalostusohjelman vuonna 1938 ja säilytti siitä lähtien mandrillien johdonmukaisuuden ja jopa toivotti uuden lapsen tervetulleeksi vuonna 2016. Mandrillit ovat myös säännöllinen näky Denverin eläintarha , San Franciscon eläintarha , ja Columbuksen eläintarha ja akvaario .

Näytä kaikki 40 eläimet, jotka alkavat M: llä

Mielenkiintoisia Artikkeleita