Gnuu

Gnuu-tieteellinen luokitus

Kuningaskunta
Animalia
Turvapaikka
Chordata
Luokka
Nisäkkäät
Tilaus
Artiodactyla
Perhe
Bovidae
Suku
Connochaetes
Tieteellinen nimi
Connochaetes Taurinus

Gnuu-suojelun tila:

Uhanalainen

Gnuu Sijainti:

Afrikka

Gnuu-faktoja

Pääsaalis
Ruoho, lehdet, versot
Elinympäristö
Ruohotasangot ja pensaiden peittämä savanni
Petoeläimet
Lion, gepardi, krokotiili
Ruokavalio
Herbivore
Keskimääräinen pentueen koko
1
Elämäntapa
  • Lauma
Lempi ruoka
Ruoho
Tyyppi
Nisäkäs
Iskulause
Voi vaeltaa yli 1000 mailia vuodessa!

Gnuu fyysiset ominaisuudet

Väri
  • Ruskea
  • Musta
  • Niin
Ihotyyppi
Hiukset
Huippunopeus
38 mph
Elinikä
15-20 vuotta
Paino
120-250 kg (265-550 paunaa)

Gnuu on versio antiloopista. Heillä on sarvet, olivatpa he miehiä tai naisia. Vaikka he ovat alueellisia, heidät tunnetaan myös leikkisistä, energisistä ja aktiivisista. Kaikista Afrikan antiloopeista gnuu-populaatio on kasvanut 250 000: sta elossa vuonna 1960 ja 1,5 miljoonasta vuodesta 2020.



Gnuu parhain tosiasiat

  • Gnuu voi juosta jopa 50 mph
  • Kaksi päälajia ovat sininen gnuu ja musta gnuu
  • Kaksi miljoonaa gnuu muuttuu vuosittain
  • gnuu perämies 150 hengen ryhmissä

Gnuu tieteellinen nimi

Vaikka tämän eläimen yleinen nimi on Sininen Gnuu, sen tieteellinen nimi on Connochaetes taurinus. Sitä kutsutaan myös gnu (lausutaan 'g-new'). Eläinluokka, johon se kuuluu, on nisäkkäitä ja perhettä kutsutaan Bovidaeiksi. Sen alaperhe on Alcelaphinae. Vaikka eläimellä on viisi alalajia, vain kaksi sen lajia on edelleen olemassa. Alalajit ovat albojubatus, cooksoni, johnstoni, mearnsi ja tauinus. Tämän eläimen yleisin tyyppi on sininen gnuu, joka on sukua mustalle gnuukselle.

Afrikan maissa gnu-nimiselle eläimelle annettiin lempinimi Wildebeest. Englanniksi tämä tarkoittaa pedoa. Englannissa vuonna 1823 luonnontieteilijä nimeltä William John Burchell antoi maailman ensimmäisenä kuvauksen Blue Wildebeestille. Gnuupin tieteellinen nimi muodostettiin kahdella kreikkalaisella sanalla, jotka kuvaavat eläimen fyysistä ulkonäköä.



Gnuu ulkonäkö ja käyttäytyminen

Gnuu ei ole oikeasuhteinen. Eläimen etupää on raskas, mutta sen takaosa ja jalat ovat laihoja. Gnuuilla on suorakulmion muotoinen pää ja leveät hartiat. Sen suuri kuono vastaa sen etuneljänneksen leveyttä, johon kuuluu isoja lihaksia.

Kaikki gnuu eivät ole samanvärisiä. Joillakin on vaaleanharmaa harja, kun taas toisten väri on lähempänä siniharmaa. Pimeimmät gnuat ovat harmaanruskea väri. Heidän harteillaan ovat tummanruskeat raidat, jotka ylittävät ruumiinsa pystysuoraan. Gnuilla on musta harja, joka on paksu ja pitkä. Niiden kaulassa on pitkä parta, joka voi olla tumma tai vaalea.

Gnuuilla on myös sarvet, jotka käpristyvät pois päästään. Miehen gnuilla on sarvet, jotka ovat kaksi kertaa naispuolisen gnuun kokoisia. Urospuolisten gnuujen sarvet ovat 33 tuumaa (puolet keskimääräisen jääkaapin korkeudesta) ja naaraspuoliset sarvet ovat missä tahansa 12-16 tuumaa (tai 30 kertaa pidempiä kuin aspiriinipilleri). Heidän sarvien pohjansa on ikävämpi.

Sininen gnuu kasvaa tyypillisesti 4 1/2 jalan korkeudelle tai 3 1/2 kertaa pitemmälle kuin keilailu. Ne voivat myös painaa jopa 600 kiloa tai noin puolet jääkarhun painosta. He matkustavat vähintään 1000 karjassa, kun he matkustavat maahanmuuttotarkoituksiin.

Heidän elinympäristönsä villieläimet vaeltavat vapaasti asuessaan lähellä toisiaan. He suojelevat hyvin alueitaan. Ei ole epätavallista, että 270 heistä asuu neliökilometrin pituisilla alueilla.

Joskus karjat pysyvät alueellaan, kun taas muut liikkuvat jatkuvasti. Jokainen gnuu lepää kuitenkin yöllä tai kun ilman lämpötila on kuuma. Päivät, jolloin he ovat aktiivisimpia, ovat koko aamun ja iltapäivän aikoihin.

Noin 50% gnuu elämästä viettää lepoa. 33% heidän elämästään on omistettu laiduntamiselle ja 12% siitä käytetään vuorovaikutuksessa muiden gnujen kanssa.

Gnuu laiduntamalla ruokaa

Gnuu-elinympäristö

Gnuu tekee kotinsa metsämailla ja nurmialueilla. He asuvat enimmäkseen Itä-Afrikan eri osissa. Tämä sisältää Kenian ja Serengetin, Tazmanian. Afrikan eteläosassa villieläimet elävät lähellä Etelä-Afrikan Orange-jokea. Tämä eläin mieluummin asuu Acacian savanneissa. Ruoho kasvaa nopeasti maaperän kosteuden vuoksi ja on hyvä löytää runsaasti ruohoa syötäväksi laiduntamisen aikana.

Vaikka gnuu elää normaalisti keskenään, niiden tiedetään myös elävän väliaikaisesti seeprojen kanssa, joita he kohtaavat tasangoilla. Tämä johtuu siitä, että seeprat syövät ruohon pintakerroksen, jotta gnuu pääsee alareunaan.



Gnuu-ruokavalio

Ruokavalionsa vuoksi gnuu on aina matkalla. He etsivät jatkuvasti vettä (jota he juovat kahdesti päivässä) ja ruohoa. Kuivalla säällä he laiduntavat tuoreella ruoholla ja matkustavat sitten takaisin kotiin ennen sadekauden alkua. Sadekauden lopussa he palaavat alueelle ja laiduntavat uudelleen. Koska gnuilla on leveä suu, he pystyvät syömään paljon ruohoa hyvin nopeasti. Kun ruoho ei kasva vapaasti, he etsivät syötäviä pensaita ja puita.

Gnuu-saalistajat ja uhkat

Gnuu on haavoittuvin isoille lihansyöjille, mukaan lukien:

  • Afrikkalainen villi koira
  • Lionit
  • Hyenat
  • Leopardit

Mitä suurempi gnuu on haavoittuvampi saalilleen. Suojellakseen itseään joukko gnuu kokoontuu ja alkaa lyödä maata. He lähettivät myös kovia puheluja varmistaakseen, että lauma tietää olevansa vaarassa.

Jokin muu, joka uhkaa gnua, on heidän elinympäristönsä pirstoutuminen. Näin tapahtuu, jos ruoho, jolla he laiduntavat, tukkeutuu yhtäkkiä aidalla. Kun maatalous ja sivilisaatio kasvavat edelleen ja vesilähteet vähenevät edelleen tietyillä alueilla, maailman gnuujen elämä on yhä enemmän vaarassa. Yhtenä esimerkkinä Malawissa ei enää asu ja gnuu. Onneksi Namibiassa heidän väestönsä kasvaa.

Joistakin näistä haasteista huolimatta ne eivät ole riittävän vaarassa, jotta niitä voidaan pitää uhanalaisina. Vaikka Serengetissä on viime vuosina kasvanut gnuu, ne ovat kadonneet hitaasti muualta maailmasta. Tämä johtuu osittain siitä, että he kilpailevat karjan kanssa tarpeistaan. Gnuu tunnetaan tuhoamasta löydetyt sadot. Tämän seurauksena maanviljelijät tappavat heidät usein ja asettavat aidat pitääkseen enemmän saapumatta. Ainoa tapa, jolla gnuu pystyy välttämään sukupuuttoon, on suojelutoimia.



Lisääntyminen, vauvat ja elinikä

Kun urosgnuu on kolme tai neljä vuotta vanha, he ovat valmiita pariutumaan naaraiden kanssa. Naisen houkuttelemiseksi he erittävät ja karkottavat ulosteita alueelleen. Jos uros yrittää päästä heidän alueelleen, gnuu taistelee sen puolesta. Jos nainen tulee sisään, hän yrittää parittaa hänen kanssaan. Naaraspuoliset gnuu ovat raskaana 8 1/2 kuukautta ennen synnytystä. Astutuskausi on ajoitettu siten, että gnuu-vauva syntyy sateisina kuukausina helmikuussa ja maaliskuussa. Kaikista raskaana olevista gnuuista 80% synnyttää vauvansa kahden tai kolmen viikon ajan, juuri ajoissa, jotta heillä olisi runsaasti ruohoa. Samankaltaiset eläimet synnyttävät yksin, mutta gnuu voi synnyttää laumansa ympärillä. Vauva gnuu kutsutaan vasikoiksi.

Kun gnuu on syntynyt, kestää vain muutama minuutti, ennen kuin he voivat nousta ylös ja juosta. He pysyvät lähellä äitiään välttääkseen sellaisten eläinten kuin hyeenien, leijonien, gepardien ja jopa villikoirien syömästä. Gnuu-vauva saa elämänsä ensimmäisten kuuden kuukauden aikana maitoa äidiltään. 10 vuoden ikäisenä he voivat alkaa syödä ruohoa. Heti kun urosgnuu on vuoden ikäinen, he voivat mennä yksin. Sitten he löytävät muita gnuja muodostamaan ryhmän.

Sinisen lajikkeen gnuuissa urokset ovat valmiita lisääntymään saavuttaessaan kahden vuoden iän. Suurin osa sinisistä gnuuista voi aloittaa lisääntymisen 16-vuotiaana, kun heitä on ravittu asianmukaisesti nuoren elämänsä aikana.

Koska he syövät vasta kasvanutta ruohoa, pariutumisen onnistumisaste on noin 95%. On osoitettu, että kuussyklillä on vaikutusta myös niiden lisääntymisjaksoon. Yöillä, joissa on täysikuu, miehillä on erittäin korkea testosteronitaso. Tämä tarkoittaa, että heidän parittelukutsu on paljon vahvempi kuin se olisi muuten. Koska miehet ovat motivoituneempia lisääntymään, naisista tulee samalla tavalla.

Naaras- ja urospuolisten gnuujen keskimääräinen elinikä tarkoittaa, että he selviävät 20 vuotta. Gnuuista vanhin ennätysikä on 40 vuotta.

Väestö

Joka vuosi helmikuusta maaliskuuhun syntyy jopa 500 000 gnuu. Tällöin sadekausi alkaa sen luonnollisessa elinympäristössä.

Vuodesta 2018 lähtien gnuun afrikkalainen väestö oli noin 15000000. He syntyvät jatkuvasti Serengetin kansallispuistossa, joka on Tansaniassa. Gnuujen määrän kasvun vuoksi Kansainvälisellä luonnonsuojeluliitolla on sekä sinisen että mustan gnu asema Vähiten huolta (LC).

Näytä kaikki 33 eläimet, jotka alkavat kirjaimella W

Mielenkiintoisia Artikkeleita