Rapuja syövät makakit

Rapuja syövän makakien tieteellinen luokitus

Kuningaskunta
Animalia
Turvapaikka
Chordata
Luokka
Nisäkkäät
Tilaus
Kädelliset
Perhe
Cercopithecidae
Suku
apina
Tieteellinen nimi
Macaca Fascicularis

Rapuja syövän makakien suojelun tila:

Vähiten huolta

Rapuja syövät makakit Sijainti:

Aasia

Rapuja syövät makakit

Pääsaalis
Rapuja, hedelmiä, siemeniä, hyönteisiä
Erottuva piirre
Erittäin seurallinen eläin, jolla on pitkä häntä
Elinympäristö
Sademetsä ja trooppinen viidakko
Petoeläimet
Kotka, tiikeri, suuret matelijat
Ruokavalio
Lihansyöjä
Keskimääräinen pentueen koko
1
Elämäntapa
  • Joukko
Lempi ruoka
Rapuja
Tyyppi
Nisäkäs
Iskulause
Löydetty Kaakkois-Aasian viidakoista!

Rapuja syövän makakin fyysiset ominaisuudet

Väri
  • Ruskea
  • Harmaa
  • Keltainen
  • Valkoinen
Ihotyyppi
Turkista
Huippunopeus
30 mph. Nopeus
Elinikä
15-30 vuotta
Paino
3kg - 9kg (7lbs - 20lbs)
Korkeus
38 cm - 55 cm (15 tuumaa - 22 tuumaa)

Rapuja syövä makaki on yksi maailman yleisimmistä kädellislajeista.



Tuttu näky Kaakkois-Aasian erämaissa rapuja syövä makaki on ollut olemassa ihmisen asuinpaikkojen rinnalla monien tuhansien vuosien ajan. Eläimen leikkisä, hoitava, älykäs ja sosiaalisesti aktiivinen luonne tarkoittaa, että positiivinen vuorovaikutus ihmisten kanssa on melko yleistä. Mutta ihmisten tunkeutuminen apinan luonnolliseen elinympäristöön on aiheuttanut jonkin verran painetta myös lajeille.



5 uskomatonta rapuja syövää makakia

  • Tämän lajin vaihtoehtoisiin nimiin kuuluvat myös pitkähäntäinen makaki ja cynomolgus-apina. Hännän pelkän pituuden vuoksi pitkähäntäinen makaki on usein edullinen nimi, kun taas termi rapuja syövä makaki on vähäinen väärä nimi. Useimmat ihmiset pitävät hedelmistä.
  • Makakkeilla on monimutkainen suhde ihmisiin. Joskus pidetään pyhinä olentoina, ne ovat tärkeä osa mytologiaa joissakin paikallisissa kulttuureissa. Ja kuten reesusapinat, myös heidät valitaan yleisesti lääketieteellisiin kokeisiin ja tutkimuksiin, koska ne ovat alttiita ihmisen sairauksille.
  • Tutkijat ovat havainneet, että rapuja syövä makaki voi pystyä hankkimaan tietoa ja kulttuuria useiden sukupolvien ajan. Tämä on tehnyt heistä hyödyllisen tutkimuksen kohteena eläinten tiedustelussa.
  • Rapuja syövä makaki asuu naisvaltaisissa yhteiskunnissa. Tämä tarkoittaa, että ryhmä on suuntautunut naisten peräkkäin. Miehillä on taipumus olla vähemmän sitkeästi ryhmään.
  • Rapuja syövää makakia pidetään invasiivisena lajina joillakin alueilla.

Rapuja syövän makakin tieteellinen nimi

Rapuja syövän makakin tieteellinen nimi onMacaca fascicularis. Macaca, joka on johdettu portugalin sanasta apina, tuli alun perin Länsi-Afrikan kielestä Ibindasta. Termi fascicularis tulee latinankielisestä sanasta, joka tarkoittaa pientä nauhaa tai raitaa.

Rapuja syövän makakien joukossa on mahdollisesti jopa 10 alalajia, mukaan lukien tavallinen pitkähäntäinen makakko, Nicobarin pitkähäntäinen makakki ja tummakruunuinen pitkähäntäinen makakki. Jokainen niistä vaihtelee hieman elinympäristönsä, ruokavalionsa ja ulkonäönsä suhteen. Etäisemmin ne liittyvät rhesusmakakaan, japanilaiseen makakiin ja sikahäntäiseen makakiin, jotka kaikki käyttävät samaa sukua.

Makaki-suku on osa kädellisten perhettä, joka tunnetaan nimellä Cercopithecidae tai vanhan maailman apinat. He poikkesivat uuden maailman apinoista noin 55 miljoonaa vuotta sitten. Suurin ero vanhan maailman ja uuden maailman apinoiden välillä on niiden fyysisissä ominaisuuksissa. Vanhan maailman apinoilla on kapeammat nenät, alaspäin osoittavat sieraimet ja peukalot, jotka ovat vastakkain. Niillä on taipumus puuttua myös esihiukkasista.



Rapuja syövät makakit

Rapuja syövä makaki on pieni vanhan maailman apina, joka on keskimäärin vain noin 15 - 22 tuumaa alalajista riippuen. Suuri jäntevä pyrstö, joka lisää vielä 16-26 tuumaa, on tyypillisesti suurempi kuin itse runko. Häntä voi antaa apinalle hienomman tasapainon jopa 16 jalan suurten etäisyyksien hyppäämiseen.

Näillä eläimillä on takki tummanruskeaa tai harmaata turkista, joiden päähän on joskus kullanvärinen hiuskruunu. Alapinta on yleensä paljon vaaleampi kuin takaosa, ja ihon väri vaihtelee mustasta jaloissa ja korvoissa harmaaseen tai vaaleanpunaiseen kasvojen ja suun ympärillä.

Seksuaalisena dimorfismina tunnetun ilmiön takia miehet ja naiset eroavat toisistaan ​​hieman. Miehillä on taipumus olla suuret viikset ja isommat koirahampaat, naisilla on kuitenkin pienempi koko ja parta. Naaraat painavat enintään yhdeksän kiloa kukin, ja miehet voivat painaa jopa 15 kiloa. Molemmat sukupuolet kasvattavat poskivisaroita ja niillä on posketaskut väliaikaisesti varastoitavien ruokien varastointiin.

rapuja syövät makakit (Macaca fascicularis) aikuiset rapuja syövät makakit

Rapujen syöminen makakilla

Rapuja syövät makakit muodostavat matrilineaalisen yhteiskunnan, jota dominoivat naiset. Yhdessä ryhmässä voi olla kolmesta 30 jäseneen kerrallaan, mukaan lukien tärkeimmät naiset, heidän jälkeläisensä ja muutama uros. Elinikäisistä suhteistaan ​​ja ilmeisestä kiintymyksestään huolimatta ryhmän naisjäsenet asettavat ja valvovat tiukkoja hierarkioita aina. Miehillä on taipumus olla erityinen hierarkia iästä, koosta ja taistelukyvystä riippuen. Ylemmän tason miehet pääsevät yleensä ylemmän tason naisiin parittelumahdollisuuksien vuoksi. Molemmilla sukupuolilla voi olla useita parittelukumppaneita koko elämänsä ajan.

Koska yksittäiset makakit ovat pieniä ja heikkoja, ryhmä tarjoaa runsaasti suojaa ulkopuolisilta uhilta ja tunkeilijoilta. Tämä tarkoittaa, että yhteistyö on olennainen osa sen selviytymistä. Lajilla on useita käytöstyyppejä sosiaalisen järjestyksen ja yhteenkuuluvuuden ylläpitämiseksi. Esimerkiksi hoito näyttää olevan tärkeä osa sosiaalista sitoutumista, seurustelua ja konfliktien ratkaisemista.

Tämä laji viettää suurimman osan elämästään puiden läpi kulkemalla kaikilla neljällä jalalla. Vain pieni osa ajasta vietetään tosiasiallisesti maassa, jossa he ovat alttiimpia saalistukselle. Joustavan vartalonsa ja pitkät pyrstönsä ansiosta ne on erityisesti sovitettu tähän arboreaaliseen elämäntyyliin. Heidän päivittäinen rutiininsa on yleensä ruokailu ja seurustelu päivällä ja sitten hugging yhdessä yöllä pitääkseen lämpimänä. Ryhmillä on taipumus käyttää vain yhtä puuta kerrallaan, ja ryhmien välillä näyttää olevan vähän kilpailua alueesta, ainakin muihin kädellisten lajeihin verrattuna. Ryhmät kuitenkin suojelevat alueitaan kiivaasti mahdollisilta uhilta.

Kuten monet muut kädelliset, rapuja syövä makaki näyttää olevan erittäin älykäs. Jotkut raportit viittaavat siihen, että he voivat käyttää kivityökaluja pähkinöiden ja kuorien avaamiseen. Heillä voi olla myös kyky pestä tai hieroa ruokansa ennen kulutusta. Koska eläimen aikomuksia on usein vaikea ymmärtää, nämä käyttäytymistavat ovat jatkuvan tutkimuksen kohteena.

Rapuja syövät makakit esittävät useita erilaisia ​​ääniä ja kutsuja ilmoittamaan aikomuksistaan. Tämä yhdistetään usein visuaalisiin signaaleihin, kuten ilmeisiin ja vartalon asentoon. Esimerkiksi he paljastavat usein hampaansa ja vetäytyvät takaisin korviinsa ja nenäänsä ilmoittaakseen aggressiosta ja torjuakseen mahdolliset uhat. He myös äänekkäästi ja pomppivat oksilla yhdellä voimakkaalla liikkeellä.

Rapuja syövät makakit Habitat

Rapuja syövän makakan luonnollinen levinneisyysalue ulottuu koko Kaakkois-Aasian alueelle, mukaan lukien koko Thaimaa, Vietnam, Kambodža, Laos, Myanmar, Malesia, Indonesia, Borneo ja Filippiinit. Ihmiset ovat myös tuoneet heidät useisiin muihin paikkoihin, kuten Taiwaniin, Hongkongiin ja useille Tyynenmeren saarille.

Tämä laji suosii metsien lämpimää ja kosteaa ilmastoa, mukaan lukien rannikkometsät, mangrovemetsät, suot, bambumetsät, lehtipuumetsät ja trooppiset sademetsät, joissa on runsaasti vuotuisia sateita. He asuvat yleensä jokien tai muiden vesimuodostumien lähellä helpon pääsyn saamiseksi jatkuvaan ravintolähteeseen.



Rapujen syöminen makakiruokavaliota

Rapuja syövät makakit ovat kaikkiruokaisia ​​eläimiä, jotka käyttävät hyväkseen melkein mitä tahansa ruokaa, jota he voivat saada tai saada kiinni vuodenajasta tai alueesta riippuen. Heillä on tapana ruokkia jatkuvasti koko päivän ajan lyhyinä, vain muutaman minuutin kerrallaan.

Nimestään huolimatta rapu ei ole olennainen osa heidän ruokavaliotaan. Sen sijaan he selviävät pääasiassa hedelmien ja siementen ruokavaliosta, jotka muodostavat 60-90 prosenttia heidän kulutuksestaan. Harvemmin he syövät joskus lehtiä, kukkia ja ruohoja. Jos kasviainetta ei ole saatavilla, he yrittävät metsästää ja kuluttaa pieniä linnut , liskoja , kalastaa ja munat. Vain muutama populaatio kuluttaa itse asiassa rapuja ja muut äyriäiset.

Makakiruokinnasta on tullut suosittu aktiviteetti matkailijoille, jotka vierailevat Kaakkois-Aasian alueella. Tämä voi kuitenkin johtaa makakien väliseen ristiriitaan ihmisravinnoksi, mikä voi johtaa loukkaantumiseen tai jopa kuolemaan. Niiden on myös tiedetty ryöstävän roskia tai varastavan ruokaa ihmisten elinympäristöistä.

Makakilla on yleisesti ottaen myönteinen ekologinen rooli paikallisessa ympäristössä auttamalla vahingossa kasvien siementen leviämistä koko alueellaan. Mutta koska niiden tiedetään kilpailevan harvinaisten lintujen kanssa resursseista ja tuhoavan paikallisia viljelykasveja, rapuja syöviä makakoita pidetään toisinaan myös tärkeimpinä invasiivisina lajeina muissa kuin alkuperäisissä elinympäristöissä, joihin ne tuodaan. Jotkut paikalliset ihmiset saattavat pitää heitä tuholaisina ja metsästää niitä estääkseen niitä aiheuttamasta vahinkoa.

Rapuja syövät makakit saalistajat ja uhkat

Rapuja syövät makakit ovat alttiita isojen lihansyöjien saaliille. Havaintojen perusteella he kohtaavat vakavimmat uhkat tiikerit , krokotiilit , käärmeet ja suuret petolinnut. Lajia joskus metsästävät tai syövät myös ihmiset.

Suurin uhka heidän selviytymiselleen on kuitenkin luultavasti pääasiallisen elinympäristön menetys Kaakkois-Aasian metsissä, jotka puhdistetaan usein istutuksille, hakkuille ja asutuksille. Ilmastonmuutos voi myös lisätä stressiä heidän luonnolliseen elinympäristöönsä tulevaisuudessa. Elinympäristön säilyttäminen on siksi kriittistä lajin jatkuvan terveyden ja selviytymisen kannalta.

Rapuja syövän makakien lisääntyminen, vauvat ja elinikä

Rapuja syövät makakit pystyvät lisääntymään milloin tahansa vuoden aikana, mutta syntymät sopivat yleensä yhteen sadekauden korkeuden kanssa kesällä. Nuorten kasvatukseen tarvittavan ajan ja resurssien vuoksi laji pyrkii pariutumaan vain kerran kahdessa vuodessa. Naisella on tiineysjakso, joka kestää kuusi tai yhdeksän kuukautta ja synnyttää vain yhden lapsen kerrallaan. Harvoin he tuottavat kaksosia.

Nuori makakivauva on syntynyt mustalla turkilla, joka alkaa muuttua väreiksi muutaman kuukauden kuluttua. He saavuttavat yleensä aikuisen täyden värin ensimmäisen elinvuoden loppuun mennessä. Rapuja syövät makakat, jotka ovat hyvin riippuvaisia ​​ryhmän solidaarisuudesta, viettävät suurimman osan nuoruusvuosistaan ​​suojelemalla, ravitsevasti ja kriittisesti selviytymis- ja viestintätaidoilta äidiltä.

Nuoret naiset saavuttavat sukupuolisen kypsyyden noin neljän vuoden iässä. He yleensä pysyvät sen ryhmän kanssa, johon he ovat syntyneet, ja heistä tulee osa matrilineaalista linjaa. Nuorilla miehillä on täysi kuusi vuotta sukupuolikypsyyden saavuttamiseen. He etenevät asteittain ryhmästä, kunnes lähtevät kokonaan muodostamaan poikamiesryhmiä tai liittymään uusiin ryhmiin.

Rapuja syövän makakien elinikä ei ole tiedossa, mutta on todennäköistä, että he voivat selviytyä vankeudessa noin 30 vuotta. Epävarman olemassaolonsa vuoksi miehillä on yleensä lyhyempi elämä kuin naisilla. Mahdollisia vaaran lähteitä ovat miehen ja miehen välinen aggressio, kun he kilpailevat yksin tai vaeltamisesta asemasta tai saalista ja loukkaantumisista.

Rapuja syövät makakit

Rapuja syövällä makakilla on yksi kaikkien kädellisten lajien laajimmista alueista. Tämän lajin yksilöiden tarkka lukumäärä on edelleen tuntematon, mutta kokonaisuutena laji on vähiten huolestunut luonnonsuojelijoille. He saavat erityistä suojelua kansallispuistoissa ja -puistoissa, mutta jopa näiden suojelualueiden ulkopuolella laji on runsas ja laaja. Monilla alueen mailla on laajennettu oikeudellinen suoja niihin.

Vaikka tarkkoja tietoja heistä on niukasti, kullakin yksittäisellä alalajilla saattaa olla eri paineita. Esimerkiksi Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto (IUCN) Punaisessa luettelossa, joka luokittelee erilaisten villieläinten suojelun tason, luetellaan tällä hetkellä Nicobarin rapuja syövät makakilaiset alalajit mahdollisesti haavoittuviksi. Alalajien hajanaisen maantieteellisen alueen takia uskotaan, että populaatioluvut vähenevät ajan myötä.

Näytä kaikki 59 eläimet, jotka alkavat kirjaimella C

Mielenkiintoisia Artikkeleita