Harmaa hiirilemuri

Harmaa hiirilemurin tieteellinen luokitus

Kuningaskunta
Animalia
Turvapaikka
Chordata
Luokka
Nisäkkäät
Tilaus
Kädelliset
Perhe
Cheirogaleidae
Suku
Microcebus
Tieteellinen nimi
Microcebus Murinus

Harmaa hiirilemurin suojelun tila:

Vähiten huolta

Harmaa hiirilemuri Sijainti:

Afrikka

Harmaa hiirilemuri tosiasiat

Pääsaalis
Hyönteiset, hedelmät, kukat
Erottuva piirre
Pieni ruumiin koko ja suuret silmät
Elinympäristö
Trooppinen metsämaa
Petoeläimet
Pöllöt, käärmeet, Fossa
Ruokavalio
Omnivore
Keskimääräinen pentueen koko
2
Elämäntapa
  • Yksinäinen
Lempi ruoka
Ötökät
Tyyppi
Nisäkäs
Iskulause
Suurin hiiren lempilaji!

Harmaa hiirilemurin fyysiset ominaisuudet

Väri
  • Ruskea
  • Harmaa
  • Musta
  • Valkoinen
Ihotyyppi
Turkista
Huippunopeus
20 mph
Elinikä
3-8 vuotta
Paino
58g - 67g (2oz - 2,4oz)
Pituus
25 cm - 28 cm (9,8 tuumaa - 11 tuumaa)

Harmaa hiiren lisko on yksi maailman pienimmistä kädellisistä ja yksi Madagaskarin saaren pienimmistä lemureista. Harmaa hiiren lemuri nimettiin sen koon ja ulkonäön perusteella, joka muistuttaa hiiren kokoa ja ulkonäköä (samalla tavalla kuin muut hiiren lemurilajit). Vaikka harmaa hiiren lisko on uhattuna, sitä pidetään yhtenä saaren runsaimmista kädellisistä.



Kuten kaikki muutkin lempilajit, harmaa hiiren lisko on kotoisin Madagaskarin saarelta, joka löytyy vain Afrikan itärannikolta. Harmaat hiiren leemurit asuvat trooppisissa metsissä ja metsissä, joissa he viettävät suurimman osan elämästään pesimällä puissa. Harmaita hiiren leemureita löytyy yleensä ohuista oksista ja ne ovat kooltaan jopa 5 hehtaaria.



Harmaa hiiren lisko on suurin Madagaskarin metsistä löydetty hiiren lempilaji, joka kasvaa lähes 30 cm pituisiksi. Harmaa hiiren lisko on kuitenkin edelleen pienempi kuin kääpiömarmosetti, joka on maailman pienin apinalaji ja joka esiintyy Etelä-Amerikan trooppisissa viidakoissa.

Samoin kuin saaren muut lemurilajit, harmaa hiiren lisko on yleensä yöllinen eläin, joka viettää päivänsä lepäämällä puiden turvallisuudessa. Harmaita hiiren leemureita syntyy pimeän jälkeen, kun ne pystyvät saamaan ruokaa ympäröivässä metsässä, eikä nälkäisten saalistajien ole helppo havaita niitä. Harmaan hiirilemurin suuret silmät tarkoittavat, että se näkee helpommin yön peitossa.



Harmaa hiiren lisko on kaikkiruokainen eläin, joka syö melkein mitä tahansa, mitä voi löytää. Harmaat hiiren leemurit metsästävät ja syövät pääasiassa hyönteisiä sekä puissa että maassa. Hedelmät, pähkinät, marjat, versot ja satunnaisesti ohittavat jyrsijät muodostavat loput harmaasta hiiren lemuurista. Harmaat hiiren lemuurit metsästävät yleensä yksin, mutta viettävät päivänsä lepäämällä puissa useiden muiden harmaiden hiiren lemuurien kanssa.

Pienikokoisuutensa vuoksi harmaita hiiren leemureita voi usein olla vaikea havaita tiheässä metsässä, mutta useat Madagaskarin saalistajat metsästävät niitä edelleen onnistuneesti, mukaan lukien petolinnut, kuten kotkat ja pöllöt, erilaiset käärmeet ja tietysti fossa, joka on eläin, joka on kehittynyt metsästämään ja syömään leemureita metsässä.

Tämän pienen kädellisen yöllinen luonne tarkoittaa, että harmaan hiirilemurin monimutkaisemmasta käyttäytymisestä, mukaan lukien sen lisääntymisestä, on vain vähän tietoa. Harmaat hiiren leemurit lisääntyvät syys- ja lokakuussa, jolloin noin kahden kuukauden tiineyden jälkeen syntyy 2 tai 3 poikaa. Äiti hoitaa vauvan harmaita hiiren leemureita, kunnes ne ovat riittävän suuria itsenäistymiseen.



Vaikka nykyään yksi Madagaskarin yleisimmistä kädellisistä, harmaata hiirilemuria pidetään uhanalaisena lajina lähinnä voimakkaan metsäkadon aiheuttaman elinympäristön menetyksen vuoksi. IUCN on kuitenkin viime aikoina luetteloinut useita Madagaskarin alkuperäisiä puita, mikä toivottavasti tarkoittaa luonnollisten metsäalueiden metsäkadon vähenemistä.

Näytä kaikki 46 eläimet, jotka alkavat G: llä

Lähteet
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) eläin, lopullinen visuaalinen opas maailman villieläimiin
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Maailman tietosanakirja eläimistä
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Uhanalaisten lajien atlas
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Kuvitettu tietosanakirja eläimistä
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Eläinten tietosanakirja
  7. David W.Macdonald, Oxford University Press (2010) Nisäkkäiden tietosanakirja

Mielenkiintoisia Artikkeleita