Lemur

Lemurin tieteellinen luokitus

Kuningaskunta
Animalia
Turvapaikka
Chordata
Luokka
Nisäkkäät
Tilaus
Kädelliset
Perhe
Lemuridae
Tieteellinen nimi
Lemur Catta

Lemurin suojelun tila:

Vähiten huolta

Lemurin sijainti:

Afrikka

Lemurin tosiasiat

Pääsaalis
Hedelmät, lehdet, hyönteiset
Elinympäristö
Kuiva metsä ja trooppinen viidakko
Petoeläimet
Hawk, Fossa, villit koirat
Ruokavalio
Omnivore
Keskimääräinen pentueen koko
3
Elämäntapa
  • Ryhmä
Lempi ruoka
Hedelmät
Tyyppi
Nisäkäs
Iskulause
Löytyy kotoisin Madagaskarin saarelta!

Lemurin fyysiset ominaisuudet

Väri
  • Ruskea
  • Harmaa
  • Musta
  • Valkoinen
Ihotyyppi
Turkista
Huippunopeus
12 mph
Elinikä
10-14 vuotta
Paino
0,03–10 kg (0,06–22 paunaa)

”Lemurit löytyvät vain Madagaskar '



Lemurit ovat pieniä kädellisten lajeja, joita esiintyy vain yhdessä saariryhmässä: Madagaskarilla ja Komoron saarilla. Tämä tekee heistä yhden uhanalaisimmista eläinryhmistä maan päällä. Heillä on pienet rungot, joilla on pitkät, ohuet hännät. Saarilla elää yli 100 lajia.



Lemurin tosiasiat

  • Heidän tieteellinen nimi tarkoittaaaave tai kuolleiden henki, niiden valkoisten kasvojen ja suurten, pyöreiden silmien vuoksi.
  • Aiemmin näillä olennoilla voi ollakellui Madagaskarille kasvillisuuden lautoilla.
  • Siellä onyli 100 lempilajiaMadagaskarilla ja ympäröivillä saarilla, mukaan lukien harmaa hiiri ja rengashäntäinen lisko.
  • Aye-aye on ainutlaatuinen laji, joka käyttää sitäpitkä keskisormi särkyä ja matojapuiden sisäpuolelta.
  • Nämä ovat yksi harvoista lajeista, jotka elävät amatriarkaalinen yhteiskunta, yksi nainen johtaa joukkoa.

Lemurin tieteellinen nimi

Heidän tieteellinen nimiliskoon latinankielinen sana, joka tarkoittaa 'haamuja, kuolleiden tutkijoita'. Tämä johtuu näiden olentojen kirkkaista valkoisista kasvoista, suurista silmistä ja öisistä tottumuksista.



Eri lajeilla on erilaiset tieteelliset nimet. Esimerkiksi renkaalla tehdyn lemurin tieteellinen nimi onLemur catta, missäcattatarkoittaa 'kissa'. Toinen laji, harmaa hiiri (tai pienempi hiiri) puoliapina , on tieteellinen nimiMicrocebus murinus. Tämä nimi tarkoittaa 'harmaa, pieni, pitkähäntäinen apina '

Lemurin ulkonäkö

Pieni kädellisten laji, lemuurit kasvavat noin 3 - 28 tuumaa pitkiä (pois lukien hännät) ja painavat missä tahansa alle puntaa - 22 kiloa. Heidän pyrstönsä voivat olla paljon pidempiä kuin heidän ruumiinsa, ja keskimäärin ne painavat noin yhtä paljon kuin kissa.

Lemurit ovat kettu -tyyppisiä olentoja kapeilla kasvoilla. Heillä on terävät korvat ja pieni, kostea nenä. Heidän sormensa on mukautettu puiden ja hedelmien tarttumiseen, ja terävät kynnet auttavat heitä kiipeämään puita. Joillakin on pidemmät takajalat, jotka on rakennettu hyppäämään oksalta oksalle. Toisin kuin muut apinalajit, leemureilla ei ole etureunaa.



Niiden ulkonäkö vaihtelee suuresti; niiden turkki voi olla harmaa, ruskea tai musta. Ne voivat olla yksivärisiä tai niillä voi olla ominaisuuksia, kuten renkaiset hännät tai valkoiset kuviot. Ylivoimaisesti tunnetuin laji on rengashäntäinen lisko. Nimetty rengastetusta mustavalkoisesta hännästä, näillä lemureilla on musta iho, leveät ruskeat silmät ja harmaat takit. Pienemmällä hiiren lemurilla tai harmaalla hiiren lemurilla on punertavan harmaa turkki ja, kuten nimestä voi päätellä, näyttää vähän hiireltä. Pienempi hiiren lisko on yksi pienimmistä lempilajeista.

Yksi hyvin ainutlaatuinen lemurilaji, nimeltään aye-aye, on pieni ruskea olento, joka tunnetaan pallomaisista silmistä ja pitkästä, etukäteen liikkuvasta keskisormesta. Se käyttää tätä sormea ​​kaivamaan rypyt puiden ja oksien reikistä.

Lemur eristetty valkoisella pohjalla

Lemur-käyttäytyminen

Nämä olennot viettävät suurimman osan päivistä lentämällä puiden läpi ruokaa etsimässä. He asuvat ryhmissä, joita kutsutaan joukkueiksi. Nämä ryhmät voivat olla niin pieniä kuin 6 eläintä tai jopa 30. Ryhmä etsii jatkuvasti jäseniään, ja he käyttävät hälytyspuheluja hälyttääkseen toisiaan vaarasta. Nämä puhelut voivat vaihdella lajista riippuen - jotkut puhelut kuulostavat kissan kaltaisilta (renkaalla pyrstö), jotkut kuulostavat piippauksilta (hiiri) ja jotkut kuulostavat murinaisilta (ruskeat).

Nämä olennot ovat ainutlaatuisia siinä mielessä, että he elävät matriarkaalisessa yhteiskunnassa - yksi hallitseva nainen johtaa tyypillisesti ryhmää. Hän päättää, missä ryhmä nukkuu ja syö. Nämä eläimet soveltuvat paremmin yölliseen elämään, minkä vuoksi heillä on niin suuret silmät. He nukkuvat lehdistä tehdyissä pesissä tai puiden haarukoissa.

Rengashäntäiset lajit ovat ainutlaatuisia näiden kädellisten keskuudessa, koska ne ovat enimmäkseen maan asukkaita. Ne ovat ainoat lajit, joilla tiedetään olevan renkaiset hännät, joita he käyttävät viestintään. Korkealla korotettu häntä voi varoittaa muita vaarasta jopa tiheillä metsillä. He myös merkitsevät alueensa käyttämällä naarmuja puissa sekä tuoksumalla aluetta.

Lemur-elinympäristö

Madagaskar ja sen ympärillä olevat saaret ovat hyvin eristetty paikka, mikä tarkoittaa, että siellä lajit kehittyivät ilman ulkopuolista vaikutusta. Sanotaan, että lemuurit ovat saattaneet kellua Madagaskarille mantereelta ja kehittyä siellä. Madagaskar on saari, jolla on paljon biologista monimuotoisuutta, ja näiden olentojen asuttama voi olla erilainen elinympäristö. Jotkut alueet ovat soisia, toiset kuivia. Jotkut ovat vuoristoisia ja toiset metsäisiä. Yleensä he haluavat asua puissa. Mutta jokainen laji kehittyi nimenomaan sopivaksi Madagaskarin ja Komoron saarten elinympäristön kapealle.

Lemur-ruokavalio

Suuremmat lajit ovat yleensä kasvinsyöjät . He mieluummin lehtiä, hedelmiä, kukkia, kuorta ja puumehua. Pienemmistä lajeista tulee kaikkiruokaisia, ja ne häiritsevät hyönteisiä sekä hedelmiä ja lehtiä. Joskus he jopa päättävät syödä itse linnunmunia tai pieniä lintuja.

Lemur-saalistajat ja uhkat

Madagaskarin tärkein saalistaja on kuoppa , mangustisukulainen, joka saalistaa monia erilaisia ​​saarella eläviä lajeja. Lisäksi puoliapinauhat voivat joutua myös lentäviin haukahaukkoihin ja boa-kuristimiin.

Elinympäristön menetys on valtava uhka jokaiselle Madagaskarin lajille, eikä lisko ole poikkeus. Laiton metsien hävittäminen ja kaivostoiminta ovat uhanneet lempilajeja, joista 17 on kuollut sukupuuttoon ihmisten saapuessa Madagaskariin yli 2000 vuotta sitten. Metsästys vahingoittaa myös näitä populaatioita. Ihmiset Madagaskarille tuomat invasiiviset lajit, kuten koirat ja kissat, ovat myös uhka ja yleensä häiritsevät saaren haurasta ekosysteemiä.

Lajina ne vaihtelevat haavoittuvia että äärimmäisen uhanalainen .

Lemurin lisääntyminen, vauvat ja elinikä

Miehet tuoksuvat ja riitelevät naisista parittelukauden aikana. Joissakin lajeissa naaraat ovat hedelmällisiä vain yhden päivän koko vuodesta. Useimmat tuottavat vain yhden vauvan vuodessa, mutta jotkut pentueet voivat olla jopa 6 nuorta. Useimmat raskausajat kestävät 2-5 kuukautta.

Nuoret leemurit tunnetaan pennuina, ja ne yleensä tarttuvat äitinsä ensimmäisiin elämänviikkoihin. Joissakin lajeissa, kuten pienemmissä hiirilemureissa, vauvat eivät ole riittävän vahvoja pitämään kiinni, ja ne on kuljetettava ympäriinsä. Pian pennut kiipeävät vatsasta taakse. Kolmen tai neljän kuukauden kuluttua pennut pystyvät kävelemään ja kiipeämään itse, eikä heidän tarvitse enää pitää kiinni äidistään.

Joillakin lajeilla on erilainen lähestymistapa: äidit piilottavat ensimmäisen kuukauden aikana poikansa suuriin lehtikasoihin, kun he menevät rehuun. Tämän ansiosta nuoret voivat pysyä piilossa. Kun ensimmäinen elämänkuukausi on ohi, nuorista tulee liian uteliaita ja aktiivisia pysyäkseen paikallaan.

Lemurit kasvavat tyypillisesti 1,5 vuoden iän saavuttamisen jälkeen. Jotkut voivat elää jopa 30 vuotta, mutta tämä vaihtelee lajista riippuen.

Vauva-lisko

Lemuuripopulaatio

Populaatiot vaihtelevat rajusti lajien välillä niiden suojelutilan mukaan. Yhden lajin, joka tunnetaan nimellä pohjoinen urheilullinen puoliapina, arvioidaan olevan jäljellä vain 18 elävää yksilöä. Vain 8% lemureista luokitellaan 'vähiten huolestuttaviksi'. Kaikilla muilla lajeilla on esiintynyt populaation vähenemistä johtuen monista uhista Madagaskarin biologiselle monimuotoisuudelle.

Lemurs eläintarhassa

Rengashäntäiset lemurit ovat yleisimpiä eläintarhoissa esiintyviä lajikkeita. San Diegon eläintarha sisältää viisi lajia, mukaan lukien rengas- ja sinisilmäiset mustat lemurit. Muita eläintarhoja, joissa on lemuria, ja jotka tukevat säilyttämistä, ovat Akronin eläintarha Ohiossa, ja Jacksonvillen eläintarha ja Napolin eläintarha Floridassa.

Näytä kaikki 20 eläimet, jotka alkavat kirjaimella L

Mielenkiintoisia Artikkeleita