Haisunäätä

Skunkin tieteellinen luokitus

Kuningaskunta
Animalia
Turvapaikka
Chordata
Luokka
Nisäkkäät
Tilaus
Carnivora
Perhe
Mephitidae
Suku
Mefiitti
Tieteellinen nimi
Mefiitti Mefiitti

Skunk Conservation Status:

Vähiten huolta

Skunk sijainti:

Aasia
Pohjois-Amerikka
Etelä-Amerikka

Skunk-tosiasiat

Pääsaalis
Hyönteiset, jyrsijät, kanit
Elinympäristö
Avoin metsä ja tiheä pensas
Petoeläimet
Pöllöt, kojootti, villikissat
Ruokavalio
Omnivore
Keskimääräinen pentueen koko
6
Elämäntapa
  • Yksinäinen
Lempi ruoka
Ötökät
Tyyppi
Nisäkäs
Iskulause
Tunnetaan myös nimellä Polecat!

Skunk fyysiset ominaisuudet

Väri
  • Harmaa
  • Musta
  • Valkoinen
Ihotyyppi
Turkista
Huippunopeus
10 mph
Elinikä
5-8 vuotta
Paino
0,5-6,3 kg (1,1-14 paunaa)

Skunk (tunnetaan myös nimellä polecat) tunnetaan yleisimmin kyvystään erittää epämiellyttävä, voimakas hajuinen haju takapäästään, kun skunk tuntee olevansa uhattuna.



Maailmassa tunnetaan 11 haisulajia, ja suurin osa näistä haisulajeista asuu Amerikan mantereella. Kaksi näistä haisulajeista löytyy Indonesiassa ja Filippiineillä. Skunkin väri voi vaihdella tyypillisestä mustavalkoisesta harmaaseen, kermanväriseen ja jopa ruskeaan. Kaikki skunksit ovat kuitenkin raidallisia ja vauvan skunksit syntyvät jopa raidallisilla merkinnöillä niiden väristä riippumatta.



Keskimääräinen skunk on 40-70 cm korkea ja painaa suunnilleen yhtä kuin kotikissa. Skunk metsästää hyönteisiä, pieniä lintuja ja nisäkkäitä. Skunks syövät myös usein marjoja, juuria, ruohoja ja sieniä ruokavalionsa täydentämiseksi.

Vauvan skunkit syntyvät täysin hampaattomina ja sokeina, ja vauvan haisunaisen silmät eivät aukea ennen kuin haisu on muutaman viikon ikäinen. Vauvan skunksit eivät myöskään pysty käyttämään puolustavaa suihketta, kun he ovat syntyneet ensimmäisen kerran. Skunks-ruiskutuskyky kehittyy juuri ennen kuin silmät aukeavat, kun skunk on pari viikkoa vanha.



Skunks ovat yleensä yksinäisiä eläimiä ja tulevat todella yhteen vain lisääntymään. Kylmemmillä alueilla kuorien on kuitenkin tiedetty asuttavan yhteisöllisiä koloja yrittäessään pitää toisiaan lämpiminä. Suurin osa skunkeista piiloutuu koloihin päivän aikana, jonka skunk kaivaa pitkillä etukynsillään.

Vaikka skunksilla on erinomainen haju ja kuulo, skunksilla tiedetään olevan erittäin huono näkökyky ja ne voivat nähdä vain esineitä, jotka ovat edessään. Autojen käyttöönoton myötä teillä on tapettu lukuisia hiekkakiviä, koska hiekkarannat eivät näe autoja kohti niitä ennen kuin on liian myöhäistä.

Nainen skunks synnyttää lapsensa yleensä kuumemmassa toukokuussa parin kuukauden tiineyden jälkeen. Nainen skunk keikkaa uran, jossa synnyttää haisunuttavat vauvansa (sarjat), ja vauvan skunksit pysyvät yleensä äitinsä kanssa noin vuoden ikään asti ja ovat riittävän vanhoja parittamaan itsensä.



Näytä kaikki 71 eläimet, jotka alkavat kirjaimella S

Lähteet
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) eläin, lopullinen visuaalinen opas maailman villieläimiin
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Maailman tietosanakirja eläimistä
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Uhanalaisten lajien atlas
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Kuvitettu tietosanakirja eläimistä
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Eläinten tietosanakirja
  7. David W.Macdonald, Oxford University Press (2010) Nisäkkäiden tietosanakirja

Mielenkiintoisia Artikkeleita