Wombat

Wombatin tieteellinen luokitus

Kuningaskunta
Animalia
Turvapaikka
Chordata
Luokka
Nisäkkäät
Tilaus
Diprotodontia
Perhe
Vombatidae
Suku
Volemys
Tieteellinen nimi
Schizophyllum

Wombatin suojelun tila:

Uhanalainen

Wombatin sijainti:

Oseania

Wombatin tosiasiat

Pääsaalis
Ruoho, pensaat, juuret
Elinympäristö
Metsämaa ja rannikkoalueiden pensaat
Petoeläimet
Dingo, Fox, villit koirat
Ruokavalio
Herbivore
Keskimääräinen pentueen koko
1
Elämäntapa
  • Yksinäinen
Lempi ruoka
Ruoho
Tyyppi
Nisäkäs
Iskulause
Vietä suurimman osan päivästä maan alla!

Wombatin fyysiset ominaisuudet

Väri
  • Ruskea
  • Harmaa
  • Niin
Ihotyyppi
Turkista
Huippunopeus
25 mph. Nopeus
Elinikä
20-26 vuotta
Paino
20-35 kg (44-77 paunaa)

Wombatilla on kuution muotoinen kakka, jota he käyttävät alueidensa merkitsemiseen.



Wombatit ovat pieniä paksuita kasvissyöjiä, jotka elävät vain Australiassa ja Tasmaniassa. He ovat pussieläimiä, mikä tarkoittaa, että he kantavat vauvoja pussissa syntymänsä jälkeen. Wombatit ovat erinomaisia ​​kaivajia ja luovat tunneleita ja uria elämään. Ruuansulatuskanavansa ovat niin hitaita, että heillä voi kestää jopa kaksi viikkoa ruoan sulattamiseen. Vaikka vombatit näyttävät helpoilta kohteilta, heillä on kova takaosa, jonka avulla he voivat estää saalistajia syömästä niitä.



5 Wombat-faktaa

• Vombatit elävät maanalaisissa urissa, joita ne kaivavat itse

• Wombat-vauvat rakastavat leikkiä ja viettävät paljon aikaa ja energiaa hauskanpidossa

• Jotkut vombatit voivat mennä viikkoja tai jopa kuukausia juomatta vettä

• Australialaiset juhlivat Wombat-päivää joka 22. lokakuuta näiden eläinten kunniaksi

• Nuoret vombatit elävät äitinsä pusseissa noin kuusi kuukautta

Wombatin tieteellinen nimi

Sana 'wombat' tulee näiden eläinten Australian alkuperäiskansojen nimestä, joko 'vomat' tai 'wombac', josta tuli englanniksi 'wombat'. Kolme vombattilajia elää Australiassa ja Tasmaniassa. Nämä ovat tavallinen vombatti, pohjoinen karvainen nenä ja eteläinen karvainen nenä.

Tieteellinen nimi tavalliselle vombatille on Vombatus ursinus. Sana ”Vombatus” tarkoittaa vombatin kaltaista ja ”ursinus” tarkoittaa karhumaista. Pohjoinen karvainen nenäinen vombatti on Lasiorhinus krefftii ja eteläinen karvainen nenäinen vombatti on Lasiorhinus latifrons. ”Lasio” tarkoittaa karvaisia ​​ja ”rhinus” tarkoittaa nenää, joita käytetään kuvaamaan näitä vombatteja hiuksilla nenällä. Krefftii perustuu Gerard Krefftiin, joka toimi Australian museon johtajana 10 vuotta vuosina 1864–1874. Termi ”latifronit” tarkoittaa laajarintaista tai laajarintoista.



Wombatin ulkonäkö ja käyttäytyminen

Wombatsilla on raskas, tukeva ulkonäkö, ja ne näyttävät pieniltä, ​​harmailta, ruskealta tai ruskeilta. Heillä on lyhyt, tiheä turkki, joka on tarpeeksi pitkä antamaan heille jonkin verran suojaa, mutta riittävän lyhyt, jotta ne eivät täyty rikkaruohoilla ja lialla. Heidän kolmiomaiset korvat nousevat päähänsä ja heillä on vähän itsepäinen häntä.

Näillä eläimillä on lyhyet, voimakkaat jalat, joissa on suuret, raskaat kynnet, joita vombatit voivat käyttää kaivamiseen. Ne ovat pussieläimiä, joten naisilla on pussit, joissa he nostavat vauvoja, mutta niiden pussit ovat taaksepäin kohti häntäään, joten vauvat eivät pääse likaantumaan, kun heidän äitinsä kaivavat tunneleita ja reikiä.

Wombatit ovat 80 - 129 cm pitkiä ja painavat välillä 32 - 80 paunaa (14,5 - 36,29 kg). Se on suunnilleen sama paino kuin täysikasvuinen labradorinnoutaja, mutta lyhyillä jaloilla, jotka saavat vombatin seisomaan korkeintaan aikuisen ihmisen polvet. Suurin koskaan kirjattu vombatti painoi 88 kiloa (40 kg), suunnilleen saman painon kuin vastasyntynyt vasikka. Hän asui luonnonpuistossa Australiassa ja tunnettiin nimellä 'Patrick'.

Tavalliset vombatit elävät yleensä yksin yksittäisissä koloissa. Karvainen nenäiset vombatit voivat jakaa suuren kolon muiden lajiensa kanssa. Nämä kolot voivat olla lähes 100 metriä (30 m) pitkiä, jopa 20 sisäänkäynnillä. Ryhmää vombatteja kutsutaan väkijoukoksi tai siirtomaksi.

Tyypillisesti ujo, vombatit ovat yöllisiä. Ihmiset saattavat asua samalla alueella eivätkä koskaan näe vombattia, koska nämä eläimet pyrkivät piiloutumaan vaaroilta. Ujoudestaan ​​huolimatta he voivat tulla erittäin aggressiivisiksi joissakin tilanteissa, erityisesti jalostusaikana, jolloin he purevat ja naarmuttavat toisiaan. Todellinen taistelu on kuitenkin harvinaista, ja tyypillisesti taistelun hävinnyt vombat lähtee taistelun sijasta, kunnes loukkaantuu.

Wombattien takapäät peittävät paksun rustokerroksen. Jos saalistaja yrittää hyökätä wombatiin, se menee kaivoonsa ja jättää vain sen takaosan saalistajan hyökätä. Hyökkäävä eläin ei yleensä pysty puremaan tämän kovan ruston läpi, joten vombat pakenee vaarasta. Vombatti voi myös käyttää takajalkojaan potkaistakseen saalistajaa, usein vahingoittamalla sitä raskailla takakynsillä.

Wombat seisoo nurmikolla

Wombatin elinympäristö

Wombatit elävät vain Australiassa tai Tasmaniassa. Niiden alue on rajoitettu itäisen Australian eteläosiin rannikolla sekä Tasmaniaan ja Flindersin saarelle. Aiemmin he peittivät enemmän aluetta, mutta konfliktit ihmisten kanssa sekä ympäristötaistelut ovat saaneet heidän määränsä ja alueensa kutistumaan. Vombatteja löytyy elää avoimilla alueilla sekä vuorilla että tasaisella maalla, kunhan heillä on riittävästi avointa tilaa kaivamaan kaivonsa.

Yölliset vombatit nukkuvat urissaan päivällä ja tulevat yöllä ulos ruokkimaan. Koska he ovat yöllisiä, ihmiset näkevät vombatit harvoin. Niiden kourut ovat hankalia viljelijöille, koska ne voivat aiheuttaa vahinkoa karjalle, joten maatilat, jotka löytävät maastansa vombatteja, voivat yrittää päästä eroon niistä.

Wombat-ruokavalio

Wombatit ovat kasvissyöjiä, jotka syövät suurimman osan alueillaan kasvavista kasveista. Tähän sisältyvät keihiruoho, lumihiutaleet, yrtit, ruohonjuuret, puut, pensaat, sienet, kuten sienet, kuori, pensaat, sammal, marssikasvit ja lehdet. He pitävät mieluummin herkistä nuorista kasveista, mutta syövät melkein mitä tahansa, myös ihmisten kasvamia vihanneksia. Jos on kuivuus, vombatit kaivavat ruohojen keskelle päästäkseen ruohonjuuriin syömään.

Wombatit tarvitsevat vähemmän ruokaa kuin muut saman kokoiset eläimet, koska niiden aineenvaihdunta on hyvin hidasta. Tämä tarkoittaa, että heidän ei tarvitse viettää niin paljon aikaa ruokailuun, jotta he voivat säästää energiaa. He ovat myös kehittäneet kyvyn viettää jopa kaksi viikkoa ruoan sulattamiseen antamalla keholleen aikaa poimia mahdollisimman monta ravintoaineita syömistään elintarvikkeista.

Koska he elävät hyvin kuivassa ilmastossa, karvainen nenäiset vombatit on mukautettu menemään pitkiä aikoja ilman tarvetta juoda vettä. Ne tyydyttävät suurimman osan vedentarpeestaan ​​vedellä, jonka he saavat kasveista ja kastelusta. Tavalliset vombatit etsivät vettä juotavaksi. Kaikki vombatit nauttivat juomisesta sateen jälkeen ja etsivät lätäköitä ja altaita.



Wombat-saalistajat ja uhkat

Vombatteja metsästävät useat erilaiset saalistajat, mukaan lukien dingot , ketut ja Tasmanian paholaiset . Myös nuoret vombatit ovat saalistaneet kotkat ja pöllöt . Monilla alueilla koirat tappaa vombatit. Ihmiset ovat suurimpia uhkia vombateille, koska monet ihmiset vombatit tuholaisina tai varminteina ja metsästävät, ansaavat ja myrkyttävät heitä päästäkseen niistä eroon. Vaikka vombatit ovat nyt suojattuna suurimmalla osalla alueitaan, alueet pysyvät siellä, missä ihmiset rutiininomaisesti tappavat heidät.

Muut eläimet kilpailevat myös vombattien kanssa niillä harvoilla resursseilla, jotka ovat käytettävissä alueilla, joilla he elävät. Kanit , lampaita ja karjaa ovat kaikki eläimiä, jotka ihmiset ovat tuoneet ja ajavat nyt vombatit pois luonnolliselta alueeltaan. Paitsi että he syövät samoja ruokia, kanit siirtyvät mahdollisuuksien mukaan wombat-koloihin, ja karja tuhoaa kolat, jos astuvat niiden päälle.

Nälkää tappaa monet vombatit, erityisesti kuivina vuosina. Toinen vakava uhka vombateille on teiden läsnäolo. Autot tappavat vombatit säännöllisesti yöllä, koska niitä voi olla vaikea havaita pimeässä. Satoja tapetaan vuosittain, sekä aikuisia että vauvoja.

Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto (IUCN) on listannut tavallisen vombatin vähiten huolta aiheuttavaksi eläimeksi (LC), mikä tarkoittaa, että tässä vaiheessa ei ole huolta niiden sukupuuttoon. Eteläisen karvainen nenäinen vombatti on myös lueteltu vähiten huolestuttavaksi. Pohjoisen karvainen nenäisen vombatin katsotaan kuitenkin olevan kriittisesti uhanalainen, vain noin 500 heistä selviytyi luonnossa.

Wombatin lisääntyminen, vauvat ja elinikä

Wombatit ovat yleensä kypsiä ja kykeneviä saamaan vauvoja kahden vuoden iässä. Heillä ei ole tiettyä pesimäaikaa. Kun naaras on valmis lisääntymään, hän hajottaa kakupalat asuinalueensa ympärille. Näissä kuutioissa on feromoneja, jotka ilmoittavat, että hän on valmis kaikille alueen miehille. Pari kokoontuu jalostukseen, mutta sitten he erottuvat ja äiti kasvattaa vauvan, jota kutsutaan joeyiksi, itse.

Wombat on pussieläin, mikä tarkoittaa, että naisilla on pussit, jotka he kantavat vauvojaan syntyessään. Raskausaika on 20--22 päivää, ja se tuottaa tyypillisesti vain yhden joey-arvon. Kun vauva syntyy, se on pieni, avuton, sokea ja noin hyytelöpapun kokoinen. Se ei voi selviytyä yksin. Syntymän jälkeen joey kulkee äitinsä pussiin ja kiipeää sisälle, missä se pysyy jopa kuusi kuukautta. Tällä hetkellä se on valmis nousemaan ja alkaa tutkia maailmaa, mutta se kiipeää takaisin pussiin turvallisuuden tai mukavuuden vuoksi ja pysyy äitinsä kanssa vielä yhden vuoden.

On tavallista, että vombatit elävät missä tahansa 5-20 vuoden ajan luonnossa, vaikka vankeudessa olevien vombattien tiedetään saavan jopa 30 vuotta vanhoja. Usein villit vombatit joutuvat saalistajien, tautien, nälkään tai autojen iskemiksi yrittäessään ylittää tietä yöllä.

Wombat-väestö

Luonnossa elävien vombattien määrää ei tunneta. Tavallisia vombatteja pidetään runsaasti, mutta ei ole olemassa nykyisiä arvioita siitä, kuinka monta niistä on. Laji on lueteltu vähiten huolestuttavaksi, mikä tarkoittaa, että niiden lukumäärä näyttää olevan riittävä ylläpitämään niitä.

Arviot eteläisten karvaisten nenäisten vombattien lukumäärästä arvelevat väestön olevan 100 000 - 300 000. Nämä on myös lueteltu vähiten huolestuttavina lajeina. Pohjoisten karvaisten nenäisten vombattien määrä tunnetaan paremmin, koska he elävät hyvin pienessä erämaassa Kaakkois-Australiassa. Suojeluponnistelujen vuoksi tämä laji kasvaa, mutta niitä on edelleen alle 500, ja niitä pidetään edelleen äärimmäisen uhanalainen .

Näytä kaikki 33 eläimet, jotka alkavat kirjaimella W

Mielenkiintoisia Artikkeleita