Dingo

Dingon tieteellinen luokitus

Kuningaskunta
Animalia
Turvapaikka
Chordata
Luokka
Nisäkkäät
Tilaus
Carnivora
Perhe
Canidae
Suku
Canis
Tieteellinen nimi
Canis Lupus Dingo

Dingon suojelun tila:

Lähes uhattu

Dingo Sijainti:

Oseania

Dingon tosiasiat

Pääsaalis
Kani, Liskot, Jyrsijät
Erottuva piirre
Pistetyt korvat ja pitkä tuuhea häntä
Elinympäristö
Aavikko, märät ja kuivat metsät
Petoeläimet
Ihminen, suuret matelijat
Ruokavalio
Lihansyöjä
Keskimääräinen pentueen koko
6
Elämäntapa
  • Pakkaus
Lempi ruoka
Kani
Tyyppi
Nisäkäs
Iskulause
Löytyy kotoisin Australian mantereelta!

Dingon fyysiset ominaisuudet

Väri
  • Ruskea
  • Harmaa
  • Keltainen
  • Netto
  • Musta
  • Niin
Ihotyyppi
Turkista
Huippunopeus
30 mph. Nopeus
Elinikä
7-15 vuotta
Paino
13kg - 20kg (28 paunaa - 44 paunaa)
Pituus
100 cm - 125 cm (39 tuumaa - 49 tuumaa)

Dingo on ainoa Australiassa kotoisin oleva koiralaji.



Tarkkaavat vanhemmat, mutta kovat saalistajat, dingot ovat hyvin sopeutuneet Australian ja Tyynenmeren alueen ankariin ja erilaisiin ilmastoihin. Näitä olentoja pidetään villityypin koirina, ja niillä on samanlainen pakkauskäyttäytyminen ja metsästysstrategiat kuin läheiseen sukuun. Ne voidaan erottaa samanlaisista koirista melkein tulipunaisen turkin värin perusteella.



5 uskomatonta dingofaktaa!

  • Dingolla näyttää olevan pieni rooli joidenkin alkuperäiskansojen australialaisten mytologisissa ja uskonnollisissa vakaumuksissa.
  • Dingot pystyvät risteytymään kotieläiminä pidettyjen koirien kanssa, mikä on aiheuttanut ongelmia villin dingo-linjan säilyttämisessä.
  • Dingo-paketeilla näyttää olevan tiukat sosiaaliset hierarkiat. Alfa-urosten ja alfa-naisten johtajuus ja nokkeluus pitävät heitä yhdessä, ja muun pakan on kunnioitettava ja lykättävä niitä. Alfailla on myös yksinoikeus jalostusoikeuksiin.
  • Dingot asuvat yleensä laajan valikoiman puistoja ja varauksia saaren asumattomimmissa osissa.
  • Ihmisasutuksen tunkeutumisen vuoksi jotkut populaatiot saattavat elää lähellä ihmisiä muutamilla alueilla.

Dingon tieteellinen nimi

Dingon tieteellinen nimi onCanis lupus dingo. Lupus, kuten monet ihmiset jo tietävät, on latinankielinen sana susi, kun taas nimi dingo otettiin Sydneyn alueella sijaitsevien alkuperäiskansojen australialaisten paikallisesta dharug-kielestä. Dingon taksonominen luokittelu on kuitenkin kiivaan keskustelun aiheena. Eläin on tällä hetkellä luokiteltu harmaasusi , mutta jotkut taksonomistit uskovat, että fyysisiä ja geneettisiä eroja on riittävästi sen luokittelemiseksi kokonaan erilliseksi lajiksi. Joko niin, dingo on osa Canis-sukua, mikä tekee siitä myös läheisen sukulaisen kojootti , Afrikan kultainen susi ja Etiopian susi. Se liittyy kauemmas ketut .

Vanhin koskaan löydetty dingofossiili on noin 3500 vuotta vanha, mutta tutkimusten mukaan alalajit todennäköisesti saapuivat Australiaan hyvissä ajoin ennen sitä. Hallitseva näkemys on, että ihmiset toivat dingot koirien kesyttämisen jälkeen, mikä epäilemättä tekisi niistä ensimmäiset monista istukka-nisäkkäistä, jotka tuotiin tarkoituksella Australiaan. Kaikki asiantuntijat eivät kuitenkaan ole samaa mieltä tämän näkemyksen kanssa. Vaihtoehtoinen näkemys on, että dingot ovat saattaneet muuttua yksin tuhansia vuosia aiemmin, kun merenpinnat saaren ja mantereen välillä olivat paljon alhaisemmat.

Dingon ulkonäkö ja käyttäytyminen

Laiha ulkonäkö, terävät korvat, lyhyt turkki, tuuhea häntä ja pitkä kuono, dingo-eläin muistuttaa keskikokoista koira useimmissa sen merkittävissä ominaisuuksissa. Eläimen pituus on noin neljä jalkaa pään ja vartalon välillä, kun hännän pituus lisää toisen jalan. Se on missä tahansa välillä 22-33 kiloa painossa. Turkin väri voi vaihdella ruskean, punaisen tai keltaisen välillä. Yksilöillä on yleensä valkoinen väri vatsassaan ja sisäosissaan, mutta mustat kuviot on myös tunnistettu luonnossa.

Dingo on melko samanlainen kuin susi sen hyvin monipuolisessa ja monimutkaisessa sosiaalisessa järjestelyssä. Vaikka nuoret miehet ovat yleensä yksinäisiä olentoja, yleisin sosiaalinen järjestely koostuu enintään 10 yksilön pakkauksista kerrallaan. Pakkaus sisältää tyypillisesti pääparitusparin, jälkeläiset, jotkut suurperheet ja ehkä edellisen vuoden jälkeläiset. Miehet ovat yleensä hallitsevia naisjäseniä kohtaan, ja ylemmäntasoiset jäsenet yrittävät saada aikaan määräävän aseman pakan alemman tason jäseniin nähden ja vartioimaan heidän asemaansa kiivaasti. Paketti tarjoaa suojan ja turvallisuuden jokaiselle jäsenelleen, riippumatta sijoitusasteesta. Jäsenet tekevät yhdessä keskenään ruokaa, suojelevat nuoria ja selviävät luonnossa.

Dingoviestintä koostuu haukkumisen, ulvonnan ja murinan erilaisista muodoista. Heidän haukkumisensa eroaa hyvin koiran kuoresta ja muodostaa vain pienen osan heidän sanallisesta ohjelmistosta. Heidän murinansa on tarkoitus torjua mahdolliset vaarat ja uhat, ja sitä käytetään myös keinona vahvistaa määräävää asemaa pakan muihin jäseniin nähden. Lisäksi heillä on useita erillisiä ulvomismuotoja, joiden ääni ja voimakkuus voivat vaihdella vuodenajan ja vuorokaudenajan mukaan, vaikka ei ole täysin selvää, miksi he ulvovat. Kuten muillakin koirilla, dingoilla on myös erinomainen haju. Heidän on tiedetty merkitsevän tuoksunsa erilaisiin esineisiin tai paikkoihin välittääkseen tietoja muille henkilöille.

Dingot eivät yleensä matkustaa kauas syntymäpaikasta. He asuvat, metsästävät ja kasvattavat perhettään kapealla alueella, vain muutaman mailin kerrallaan. Dingot ovat myös yöllisiä olentoja; he viettävät suurimman osan valveillaoloajastaan ​​yöllä huippuaktiviteetilla hämärän ja aamunkoiton aikana. Dingoilla on lyhyitä toimintojaksoja, joita seuraa pidemmät lepoajat.



dingo (Canis lupus dingo) punertavat dingot

Hessu elinympäristö

Dingo-eläin sijaitsee laajasti Australian maaperän poikki, lukuun ottamatta tiettyjä kaakkoisosia ja Tasmanian saarta. Jotkut populaatiot löytyvät myös Kaakkois-Aasiasta ja Tyynenmeren alueelta, mukaan lukien Thaimaan, Laosin, Malesian, Indonesian, Borneon, Filippiinien ja Uuden-Guinean maat. Suosittuja elinympäristöjä ovat metsät, tasangot, vuoret ja tietyt aavikot, jotka sisältävät vesireikiä. Heillä on tapana tehdä koteja luolista, hirsistä tai reikistä.

Dingo-ruokavalio

Dingoja kuvataan parhaiten opportunistisina yöllisinä lihansyöjinä. He ruokkivat mitä tahansa määrää pieniä eläimiä, riippuen paikallisten villieläinten saatavuudesta tuolloin. Näitä voivat olla kanit , jyrsijät, linnut , matelijat, kalastaa , rapuja , sammakkoeläimet, ötökät , ja jopa tietyntyyppisiä siemeniä ja hedelmiä. Ruokavalion loppuosa koostuu suuremmista eläimistä, mukaan lukien wallabies , kengurut , lampaita , karjaa ja possums . Jos heille annetaan mahdollisuus, niiden tiedetään myös ryöstävän ihmisten roskat ja jätteet.

Vaikka nopeus ja kestävyys ovat dingojen tärkein voimavara metsästäjänä, heidän on myös koordinoitava pakkauksissaan suurimman saaliin poistamiseksi, mikä voi olla vaarallinen tapaus yksilöille. Heidän taktiikkaan kuuluu yleensä saaliin jahtaaminen muita pakan jäseniä kohtaan tai saaliin uupuminen pelkän kestävyyden kautta. He häiritsevät toisinaan myös sairaita tai loukkaantuneita eläimiä, jotka ovat vaeltaneet kauas karjastaan ​​tai ryhmistään. Dingo tappaa tyypillisesti saaliin puremalla niskaan ja katkaisemalla kurkun ja verisuonet. Niiden on tiedetty nippaavan nilkoissa ja koroissa hidastaen saalista.

Dingo-saalistajat ja uhkat

Aikuisella dingolla Australian ekosysteemin kärjessä on vain vähän muita luonnollisia saalistajia, varsinkin kun sitä suojaa koko pakkaus. Kuitenkin suuret saalistajat, kuten krokotiilit , sakalit , ja petolinnut voivat silti tappaa nuorimmat ja suojaamattomat dingot, kun he ovat alttiita saalistukselle. Dingojen tiedetään myös kuolleen käärmeen puremista ja puhvelien tai karjan hyökkäyksistä.

Ihmiset edustavat suurempaa uhkaa dingon jatkuvalle olemassaololle. Paljon kuin sudet Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa jotkut viljelijät pitävät dingoja tuholaisina, koska ne hyökkäävät ja tappavat kotieläimiä. Useita dingo-torjuntatoimenpiteitä on toteutettu karjan tuhoutumisen estämiseksi, mukaan lukien Kaakkois-Australian tärkeimpien lampaidenhoitoalueiden ympärille pystytetty suuri aita. Jos dingo vaeltaa tälle alueelle, se voidaan tappaa palkkion vuoksi. Myrkytys on toinen mahdollinen tapa estää dingo-iskut. Onneksi, koska dingot vievät melkein koko Australian alueen (jopa paikat, jotka ovat suurimmaksi osaksi inhimillisiä asutuksille), useimmat väestöt ovat harvoin uhattuna ihmisen toiminnasta.

Toinen mahdollinen vaaralähde tulee myös odottamattomasta kulmasta. Dingojen tiedetään lisääntyvän ja hybridisoituvan kotieläiminä pidettyjen koirien kanssa. Tämä eliminoi hitaasti dingopopulaation geneettisen monimuotoisuuden. Uskotaan, että suuret dingopopulaatiot koostuvat nyt hybridistä (varsinkin lähellä suuria asutuskeskuksia), ja jopa villipopulaatioissa on pieniä geneettisen hybridisaation elementtejä. Asiantuntijat keskustelevat menetyksen seurauksista ja siitä, miten se voidaan kääntää. Jotkut biologit sanovat, että se on seurausta väistämättömästä geneettisestä muutoksesta eikä sitä voida kääntää lainkaan.



Dingon lisääntyminen, vauvat ja elinikä

Dingoilla on tiukka ja rykmentti parittelujärjestelmä. Heillä on taipumus lisääntyä vain kerran vuodessa suunnilleen samaan aikaan. Noin kahden kuukauden tiineyden jälkeen naaras tuottaa keskimäärin noin viiden pennun pentueen, mutta mahdollisesti jopa 10 pentua kerrallaan. Poikien vieroitus kestää noin kaksi kuukautta. Tämän ajan kuluttua heille opetetaan tärkeitä taitoja, kuten metsästystä ja viestintää, jotka ovat olennaisia ​​heidän selviytymiselleen. Pennut saavuttavat täydellisen itsenäisyyden useita kuukausia myöhemmin. Pennut voivat kuitenkin mennä pois yksin ja auttaa vanhempiaan kasvattamaan myöhemmän pentueen.

Dingot saavuttavat seksuaalisen kypsyyden noin kaksi vuotta elämäänsä. Silloin he yleensä harhailevat yksin ja elävät yksin. Kun uros ja naaras ovat muodostaneet parin, he tyypillisesti parittelevat keskenään koko elämän ja muodostavat uuden pakkauksen. Dingot voivat elää jopa 10 vuotta luonnossa ja mahdollisesti jopa 13 tai 14 vuotta vankeudessa.

Dingon väestö

Dingopopulaatioiden lukumäärää on vaikea arvioida, mutta uskotaan, että puhtaiden dingopopulaatioiden määrä vähenee, mahdollisesti johtuen risteytyksestä paikallisten koirien kanssa. Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto (IUCN) Punainen luettelo, joka seuraa eri lajien uhanalaisuutta, oli aiemmin listannut ne potentiaalisesti haavoittuvia , mutta se poisti myöhemmin dingot luettelosta niiden määrittelemisen vaikeuden vuoksi. Se piti heitä villinä koirana.

Dingo on tällä hetkellä suojattu kansallispuistoissa ja -alueilla. Heillä on vain vähän oikeudellista suojaa näiden alueiden ulkopuolella, mutta useat organisaatiot ovat omistautuneet puhtaiden dingolinjojen suojaamiseen.

Näytä kaikki 26 eläimet, jotka alkavat D: llä

Mielenkiintoisia Artikkeleita