Sakaali

Sakalien tieteellinen luokitus

Kuningaskunta
Animalia
Turvapaikka
Chordata
Luokka
Nisäkkäät
Tilaus
Carnivora
Perhe
Canidae
Suku
Canis
Tieteellinen nimi
aureus

Sakalien suojelun tila:

Vähiten huolta

Sakalin sijainti:

Afrikka
Aasia
Euroopassa

Sakaalifaktat

Pääsaalis
Antilooppi, matelijat, hyönteiset
Elinympäristö
Ruohotasangot ja kuiva metsämaa
Petoeläimet
Hyena, Leopard, Kotkat
Ruokavalio
Lihansyöjä
Keskimääräinen pentueen koko
5
Elämäntapa
  • Pakkaus
Lempi ruoka
Antilooppi
Tyyppi
Nisäkäs
Iskulause
Pystyy ylläpitämään nopeutta 16 km / h!

Sakalien fyysiset ominaisuudet

Väri
  • Ruskea
  • Harmaa
  • Valkoinen
  • Niin
Ihotyyppi
Turkista
Huippunopeus
20 mph
Elinikä
8-15 vuotta
Paino
6,8–11 kg (15–24 paunaa)

Sakalit kommunikoivat pakkauksensa jäsenten kanssa käyttäen ulvontaa, röyhkeilyä, röyhtäilyä ja jopa huutavia ääniä.



Sakalit tekevät kotinsa eri puolilla Afrikkaa sekä Euroopan maissa, kuten Kreikassa, Romaniassa, Italiassa ja Bulgariassa yhdessä muiden kanssa. He ovat kaikkiruokaisia, jotka syövät sekä kasveja että lihaa. Uros- ja naarasjakali ovat yksiavioisia, mikä tarkoittaa, että he pysyvät yhdessä koko elämänsä ajan ja pari kasvattaa pentujaan yhdessä. Nämä koirat voivat elää jopa 12 vuotta luonnossa.



5 uskomatonta šakaalifaktaa!


• Vankeudessa olevat sakalit voivat elää jopa 16 vuotta.

• Sakalit metsästävät pareittain sen sijaan, että etsivät saalista yksin.

• Sakaaliryhmää kutsutaan joskus laumaksi tai heimoksi.

• Sakalien pentueessa on yleensä 2–4 pentua.

• Nämä olennot ovat kulmahampaita sukulaistensa kanssa kojootit , ketut ja sudet .

Sakalin tieteellinen nimi

Yleisen šaakalin tieteellinen nimi onaureus. Sana Canis on latinankielinen koiralle ja aureus tarkoittaa kultaista. Joten, on järkevää, että toinen nimi yleiselle šakaalille on kultainen šakaali. Sen perhe on Canidae ja sen luokka on nisäkäs.

Tavallisen šaakalin ohella on olemassa kaksi muuta lajia, mukaan lukien sivuraidallinen šaakeli ja mustatakainen šakaali. Ainoa ero näiden kolmen lajin välillä on niiden turkin väri ja erityinen elinympäristö, jossa he haluavat elää.



Sakalien ulkonäkö ja käyttäytyminen

Tavallisella sakalilla on takki, joka on sekoitus keltaista, ruskeaa ja kultaa. Sakalin takin ulkonäkö voi muuttua tummemmaksi tai vaaleammaksi vuodenajan muuttuessa. Jos sinulla on koira, saatat huomata, että sen turkki paksunee tai muuttaa väriä hieman vuodenajan mukaan. Samanlainen prosessi tapahtuu näiden eläinten kanssa.

Tällä eläimellä on pitkä ohut nenä, suuret korvat ja jopa tuuhea häntä, joka saa sen näyttämään hyvin samanlaiselta kuin kettu. Muista, että ketut ja sakalit ovat lähisukulaisia! Sakaleilla on neljä kapeaa jalkaa, leikattu runko ja tummat silmät, jotka seuraavat aina ympäristöä.

Sakala on noin 16 tuumaa pitkä olaltaan ja painaa 11-26 kiloa. Jos laitat yhden numero kaksi lyijykynän toisen päälle, katsot noin yhteisen sakalin korkeutta. Vaihtoehtoisesti 26 kilon šakali painaa suunnilleen saman verran kuin keskikokoinen mäyräkoira.

Nämä kulmahampaat ovat nopeita juoksijoita, joiden nopein sakali on 40 mph. Ne voivat ajaa lyhyinä, valtavan nopeuksina tai pidempään, pienemmällä nopeudella. Tämä nopeus auttaa heitä saamaan saaliinsa ja voi pitää heidät turvassa joiltakin saalistajilta.

Turkin väri auttaa sitä sulautumaan alueeseensa. Ajatelkaapa, kuinka helposti tavallinen šakaali katoaa vaaleanruskeaan ruohoon afrikkalaisessa savannissa! Tämä naamiointi suojaa sitä, jos saalistajat ovat alueella.

Yksin kävelevä šaakeli todennäköisesti pakenee uhkan varalta, kun taas suuri joukko šaakaleja saattaa seisoa paikkansa saalistajaa vastaan. Sakalipakkaus voi jopa pystyä ylittämään a leopardi tai a hyeena . Ainakin suuri pakkaus voi pystyä jahtaamaan saalistajan pois.

Näiden kulmahampaiden tiedetään puolustavan aluettaan terävillä hampaillaan ja kynsillään karkottaakseen tunkeilijat. Sakalin kova suojelu alueellaan on ominaisuus, jonka hän jakaa sen kanssa susi , kettu ja kojootti serkut. Paitsi että se suojaa kotiaan, se suojaa myös kaikkia alueen pentuja.

Sakalit elävät ryhmissä, joiden lukumäärä voi olla välillä 10-30. Heitä kutsutaan laumoiksi tai heimoiksi. Nämä eläimet ovat yleensä ujo ja yrittävät pysyä poissa näkyvistä peittämällä korkeita ruohoja, kivirakoja tai puiden takana. Ainoa kerta, kun he osoittavat aggressiota, on silloin, kun tunkeilija uhkaa heidän aluettaan.

Yksi mielenkiintoisimmista asioista näissä eläimissä on niiden viestintämuoto. Lyhyesti sanottuna kaikki ulvomiset, urinat ja yipit eivät ole samanlaisia ​​sakalien maailmassa. Pakan tai heimon jäsenillä on ainutlaatuisia ääniä, joita he soittavat voidakseen välittää viestin muulle perheelleen. Kaikilla sakaalipaketeilla on omat äänensä, joten alueen perheet eivät saa sekaviestejä!

Yksi ulvova ääni voi tarkoittaa, että sakali on tappanut saaliin ja haluaa kaikkien perheenjäsenten syövän. Hyppäävä ääni voi varoittaa muita pakan jäseniä, että alueella on saalistajaa. Sivuraidallisen sakaalin sanotaan tekevän pöllön kaltaisen äänen. Tämä ainutlaatuinen ääni on saanut sen lempinimen ”o loo” Ugandassa.

jackal (Canis aureus) jackal kävely hiekalla

Sakalien elinympäristö

Nämä eläimet elävät Afrikassa ja joissakin Euroopan maissa. Afrikassa niitä esiintyy mantereen länsi- ja keskiosassa Senegalissa, Nigeriassa ja Etelä-Sudanissa. He asuvat myös etelämpänä Sambiassa ja Zimbabwessa.

Sakaalin erityinen elinympäristötyyppi vaihtelee sen mukaan, mitä kolmesta lajista katsot. Tavalliset tai kultaiset šakaalit elävät savannissa ja aavikoissa, kun taas sivuraidalliset šakaalit suosivat kosteimpia elinympäristöjä, kuten suot, pensaat ja jopa vuoret. Mustatakainen šakaali asuu metsissä ja savannissa. Vaikka alueet ovat erilaisia, kaikki kolme lajia löytyy Afrikasta.

Näiden koirien pitkät ja tukevat jalat antavat heille mahdollisuuden matkustaa helposti pitkiä maata pitkin metsästyksen aikana. Heidän tassunsa kestävät sekä lämpöä että karkeaa kuivaa maata. He käyttävät kuulo- ja hajuaistiaan enemmän kuin näkemyksensä saaliin löytämiseen. He ovat aktiivisia enimmäkseen hämärässä ja aamunkoitteessa. Näin he voivat välttää liikkumista päivän kuumimmalla osalla. Kotieläiminä pidettyjen koirien tavoin he nukkuvat paljon päivällä.

Sakaaliruokavalio

Mitä nämä kulmahampaat syövät? Nämä koirat ovat kaikkiruokaisia, jotka syövät lintuja, marjoja, kasveja, kanit sammakot, hedelmät, käärmeet ja pienet antiloopit . Jotkut tutkijat viittaavat šaakaleihin opportunistisiksi syöttölaitteiksi. Tämä tarkoittaa, että he voivat varastaa lihan jäämiä toisen eläimen tappamasta saalista. He käyttävät tilaisuutta syödä aina, kun he löytävät ruokaa, vaikka he eivät metsästäneet tai tappaneet sitä.

Yleensä nämä koirat metsästävät pareittain. Näin he voivat työskennellä yhdessä ansaan ja ottaa saaliinsa. Vaikka heillä on terävät hampaat, nämä olennot ovat pieniä, joten se auttaa kahta sakalaa toimimaan yhteistyössä metsästyksen aikana - varsinkin jos he ovat suurempien saalisten perässä.



Sakalien saalistajat ja uhkat

Näillä koirilla on muutama petoeläin, mukaan lukien kotkat , leopardit ja hyeenat . Kaikilla näillä saalistajilla on suuri nopeus, vahvuus tai molemmat, mikä tekee nuoren sakalin sieppaamisesta melko helppoa. Ei ole epätavallista, että kotka lentää alas ja vangitsee koiransa, joka leikkii luolansa ulkopuolella.

Joskus, kun heidän ravintolähteensä ovat niukat, nämä eläimet pääsevät maanviljelijän omaisuuteen tappamaan karjaa. Jotkut šaakelit ampuvat viljelijöiden tästä syystä. Toinen inhimillinen uhka heille on elinympäristön menetys maankehityksen ja rakentamisen vuoksi.

Näiden eläinten virallinen suojelun taso Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto (IUCN) , On vähiten huolta . Itse asiassa heidän väestönsä uskotaan kasvavan.

Sakalien lisääntyminen, vauvat ja elinikä

Tällä koiralla on vain yksi kaveri koko elämänsä ajan. Yhteisen šaakalin astutuskausi kestää lokakuusta maaliskuuhun. Raskausaika on 57-70 päivää. Kojootit , ketut ja sudet sinulla on suunnilleen sama määrä päiviä.

Mies ja nainen työskentelevät yhdessä etsimään tai tekemään maanalaisen luolan, jossa vauvat syntyvät. Nainen synnyttää kahdesta neljään vauvaa, joita kutsutaan myös nimellä pennut . Vastasyntyneet pennut ovat hyvin pieniä ja painavat alle kilon. He ovat syntyneet sokeana ja sairaanhoitajana äidiltään sekä kuluttavat pieniä määriä pehmeää ruokaa. Kymmenen päivän ikäisinä pentujen silmät avautuvat ja kahden kuukauden kuluttua he alkavat syödä kiinteää ruokaa.

Koska pennut ovat niin pieniä, pennut ovat alttiita hyökkäyksille kotkat , leopardit ja hyeenat . Itse asiassa monet näistä pennuista eivät selviydy 14 viikon ikäisinä. Äiti siirtää pentueensa suojelemaan pentujaan muutaman viikon välein eri maanalaisiin tiheyksiin. Tämän vuoksi saalistajan on haastavaa poimia ja pysyä pentujen tuoksussa.

Sekä äiti että isä huolehtivat pennuista, jotka opettavat heitä metsästämään noin kuuden kuukauden ikäisinä. Pentu voi jättää vanhempansa 11 kuukauden iässä lyödä itsensä. Tai se voi jäädä vanhempiensa luo auttamaan muiden pentujen muiden pentujen hoidossa.

Luonnossa elävät šakalit elävät 10–12-vuotiaiksi. Villit šakaalit ovat alttiita monille samoille vaivoille, joita koira saattaa kohdata. Esimerkiksi he voivat saada raivotaudin. Vanha tai loukkaantunut sakala on myös todennäköisemmin saalistajan kohteena kuin nuori, terve eläin.

Tietenkin nämä eläintarhassa tai villieläinten suojelussa hyvin hoidetut koirat voivat elää pidempään, jopa 16-vuotiaita.

Sakaliväestö

Intiassa yleisten šaakalien väkiluku on yli 80 000. Tutkijat eivät kuitenkaan ole varmoja näiden eläinten populaatiosta Afrikassa.

Tämän šaakkalajin populaation uskotaan kasvavan. Sen virallinen suojelutila on vähiten huolta .

Näytä kaikki 9 eläimet, jotka alkavat kirjaimella J

Mielenkiintoisia Artikkeleita