Alpakka

Alpakka-tieteellinen luokitus

Kuningaskunta
Animalia
Turvapaikka
Chordata
Luokka
Nisäkkäät
Tilaus
Artiodactyla
Perhe
Camelidae
Suku
Vicugna
Tieteellinen nimi
Vicugna pacos

Alpakan suojelun tila:

Vähiten huolta

Alpaca Sijainti:

Etelä-Amerikka

Alpaca-hauska tosiasia:

Ne voivat sylkeä jopa 10 jalkaa.

Alpakka-faktoja

Nuoren nimi
Luoda
Ryhmäkäyttäytyminen
  • Lauma
Hauska seikka
Ne voivat sylkeä jopa 10 jalkaa.
Arvioitu väestökoko
Vähiten huolta
Suurin uhka
Rangelandin menetys
Tunnetuin ominaisuus
Hypoallergeeninen fleece
Muut nimet)
Vicugna
Raskausaika
242-345 päivää
Pentueen koko
Yksi
Elinympäristö
Maatilat, leuto korkea niitty
Petoeläimet
Ihmiset, vuorileijonat, karhut, koirat
Ruokavalio
Herbivore
Lempi ruoka
Heinä, laitumen ruoho ja / tai säilörehu
Yleinen nimi
Alpakka
Lajien määrä
1
Sijainti
Andien vuoret Perussa, Boliviassa, Ecuadorissa ja Chilessä

Alpakan fyysiset ominaisuudet

Väri
  • Ruskea
  • Fawn
  • Musta
  • Valkoinen
  • Niin
  • Tumman ruskea
  • Kerma
  • Suklaa
  • Karamelli
  • Beige
  • Kastanja
  • Valkeanruskea
  • Mustanruskea
  • Sandy
  • Kultainen
  • Vaalea
  • Vaalean ruskea
Ihotyyppi
Turkista
Huippunopeus
35 mph. Nopeus
Elinikä
15-20 vuotta
Paino
48-84 kilogrammaa (106-185 kiloa)
Korkeus
81-99 senttimetriä (32-39 tuumaa) säkä
Pituus
120-225 senttimetriä (4-7 jalkaa)
Seksuaalisen kypsyyden ikä
Naiset 18 kuukautta; urokset kahdesta kolmeen vuotta
Vieroituksen ikä
Noin kuusi kuukautta

Alpakka on kamelidi-nisäkäs, joka on kotoisin Etelä-Amerikasta.



Nämä kaksi lajia pystyvät risteytymään läheisesti suurempaan serkkuunsa, laamaan nähden. Alpakka-villasta kehrätty lanka on suosittu lämpimissä, pehmeissä puseroissa, sukissa, lapasissa ja hattuissa, mikä tekee näiden kotieläinten turkista arvokkaan hyödykkeen.



Viisi uskomatonta Alpakka-faktaa!

  • Muinaiset inkat kesyttivät alpakan ensimmäisen kerran yli 6000 vuotta sitten. He valmistivat kylpytakit alpakan turkista aatelisille ja rojalteille.
  • Alpacan vatsassa on kolme kammiota.
  • Yksittäisillä alpakalajeilla on kaksi rotua: rastatettu suri ja pörröinen huacaya.
  • Suurin osa alpakojen aiheuttamasta melusta on humisevaa. Tilanteesta riippuen tämä ilmaisee tyytyväisyyttä, uteliaisuutta, ikävystymistä, varovaisuutta tai ahdistusta.
  • Kun laamat risteytyvät alpakojen kanssa, vauvaa kutsutaan huarizoksi.

Alpakka-tieteellinen nimi

tieteellinen nimi sillä alpakka, Vicuña pacos, heijastaa sen jälkeläisiä vicugnasta, muinaisesta villistä kamelidisäkkäästä. Ennen vuotta 2001 näitä eläimiä kutsuttiin Lama pacosiksi. DNA-tutkimus paljasti kuitenkin, että se polveutui vicugnasta eikä guanacosta, laaman kynsistä. Tämä tosiasia aiheutti nimenmuutoksen.

Alpakka-ulkonäkö

Alpakka on pienempi kuin soittaa puhelimella , vaikka nämä kaksi muistuttavat toisiaan monin tavoin. Nämä eläimet seisovat 32-39 tuumaa jalasta säkään, ja niiden pituus on keskimäärin 5,5 jalkaa. Heillä on pienet päät, suuret silmät, liekinmuotoiset korvat, jotka seisovat, ja pitkät niskat.



Näillä kahdella rodulla on erityyppiset turkikset. Huacaya-rodulla, joka käsittää noin 90 prosenttia maailman alpakoista, on paksu, pörröinen fleece, joka on sovitettu elämään viileissä, korkeissa korkeuksissa. Surirotuilla on silkkisempi turkki, joka kasvaa pitkiksi rastatyyppisiksi kiharoiksi. Asiantuntijat uskovat, että niiden silkkinen, vähemmän tiheä villa on elämän tuote matalammassa, leutoimmassa vuoristoympäristössä. Heti leikkaamisen jälkeen alpakat näyttävät enemmän nöyriltä kamelit kuin liekit.

Värikäs ryhmä / Alpakka-pakkaus
Värikäs ryhmä / Alpakka-pakkaus

Alpakka vs. laama

Joitakin yhtäläisyyksiä ja eroja ulkonäössä alpakojen ja puhelut sisältää:

  • Korvat: Alpakasen korvat ovat lyhyitä ja liekinmuotoisia, kun taas laamat ovat pitempiä ja banaanimaisia.
  • Pää: Alpakan pää on lyhyempi ja tylsempi kuin laaman pää.
  • Paino: Alpakat ovat keskimäärin noin 150 kiloa, kun taas laamat ovat yli kaksinkertaisia ​​painoon.
  • Korkeus: Laamat ovat säkästä noin 10 tuumaa pidempiä kuin alpakat.
  • KIHTI: Laamat polveutuvat guanakosta, kun taas alpakat polveutuvat vicugnasta, molemmat villit kamelidisäkkäät.
  • Käyttää: Alpakat arvostetaan pehmeästä, lämpimästä ja tulenkestävästä villastaan, kun taas laamat ovat pääasiassa kotieläinten pakkauseläimiä ja vartijoita. lampaita .
  • Hävittäminen: Alpakat ovat hitaampia kuin laamat.

Alpakka-käyttäytyminen

Kaiken kaikkiaan tämä pieni kameliidinen nisäkäs on älykäs, lempeä ja ystävällinen. Se asuu laumoissa ja on hyvin seurallinen muiden alpakojen kanssa. Jokaisessa laumassa perheryhmät koostuvat kukin useista naisista ja heidän nuorista sekä alfa-uros. Kuten muut märehtijät, kuten hevoset, ne voivat olla lentäviä ja hermostuneita, kun he kokevat uhkan olevan lähellä. Miehet voivat tulla aggressiivisiksi ja taistella toisinaan muita alpakka-uroksia vastaan.



Nämä eläimet kommunikoivat kehon kielen ja tekemiensä äänien kautta. Joskus uros seisoo leveästi rinnallaan perheensä edessä korvineen aina taaksepäin. Tämä on suojaava asento. Vauvalle suurempi esine tai eläin tarkoittaa suojaa, ja vauva seuraa tai istuu sen lähellä.

Nämä eläimet humisevat, kun he ovat onnellisia, tylsää, uteliaita, huolissaan tai ahdistuneita. Äiti ja vauva voivat humista yhdessä kiinnittäessään. Äiti voi tarttua kana-tyyppisesti, kun hän on huolissaan kroaastaan. Mies saattaa tarttua toisiinsa tervetulleeksi.

Kun se tuntuu uhanalaiselta, kuten silloin, kun outo alpakka työntää sen tilaa, tämä eläin huokaisee. Se voi myös antaa gurgling äänen varoittaa muita.

Tämä eläin voi myös tuottaa kovia ahdistuksen ääniä. Väärin hoidettuna tai fyysisesti uhattuna se voi kuulla korvan halkaisevan huudon. Miehet huutavat pelotella muita miehiä taistellessaan hallitsemisesta. Naaraat huutavat järkyttyneenä, mutta se kuulostaa enemmän murinalta.

Alpakka-elinympäristö

Inkojen aikakaudesta lähtien nämä eläimet asuivat kotieläiminä pidetyissä laumoissa Andien vuoristossa. He asuvat siellä edelleen jakamalla elinympäristöä muiden eteläamerikkalaisten vuoristokansalaisten kanssa silmälasikarhut , vuorileijonat , kondorit flamingoja ja puhelut .

Nämä eläimet sopeutuvat hyvin myös muihin ympäristöihin. He asuvat kaikkialla maailmassa alpaka-maatiloilla, joilla maatyöntekijät korjaavat villansa langan ja vaatteiden valmistukseen.

Alpakka-ruokavalio

Nämä eläimet laiduntavat eläimiä. He syövät tuoretta ruohoa pellolla, heinää ja joskus kuorta tai puun lehtiä. Viljelijät täydentävät joskus heinää ravintolisäaineilla, jotka on suunniteltu erityistilanteisiin, kuten raskauteen ja imetykseen.

He ovat 'helppoja pitäjiä', koska he eivät syö paljon. 125 paunaa. eläin tarvitsee vain noin kaksi kiloa heinää eli 1,5 prosenttia painostaan ​​päivässä. Ruohoa on vaikea sulattaa sen kuituisen luonteen vuoksi. Alpakoilla on vatsa, jossa on kolme kammiota, jotta työ voidaan tehdä tehokkaasti. Tämän kameloidisen nisäkkään vatsa erittää myös happoja, jotka auttavat pilkkomaan karkeampaa rehua, jotta he voivat saada tarvitsemansa ravintoaineet.

Alpakka-saalistajat ja uhkat

Suuremmat lihansyöjät, jotka asuvat samoilla Etelä-Amerikan ylängöillä, saalistavat näitä eläimiä. Näitä ovat karhut, maned sudet ja kojootit . Vaikka heillä on vain vähän puolustuksia tällaisia ​​saalistajia vastaan, heillä on pitkät niskat, joiden avulla he voivat nähdä vaaran lähestyvän.

Muissa paikoissa näitä eläimiä uhkaa luonnollinen villieläin, mikä saattaa olla harmaat sudet , kotikoirapakkaukset ja ketut . He voivat äänittää ja sylkeä pelotellakseen saalistajat.

Alpakka-lisääntyminen ja elinkaari

Naisilla ei ole tiettyä pesimäaikaa. Sen sijaan aina, kun he lisääntyvät, se aiheuttaa lisääntymisprosessin. Tyypillisesti he kasvavat kerran vuodessa, koska vauvan kehittyminen kohdussa kestää jopa 345 päivää.

Näillä eläimillä on yksi vauva kerrallaan. Keskimääräinen vastasyntynyt painaa 8-9 kg (19 paunaa). Noin 7 kuukauden ikäisenä äiti vieroittaa kroomia. Naaraspuoliset nuoret ovat valmiita pariutumaan 12-15 kuukaudessa. Miehet saavuttavat sukupuolikypsyyden melko vähän myöhemmin, noin kolmen vuoden iässä.

Terveet eläimet voivat elää jopa 20 vuotta. Yksi ylimääräinen alpakka eli 27-vuotiaaksi.

Alpakka-väestö

Suurin näiden eläinten populaatio asuu Perun Andien vuoristossa. Sen osuus kaikista niistä on yli 50 prosenttia.

Yhdessä vaiheessa 1500-luvulla laji melkein katosi. Espanjalaisten hyökkääjien Etelä-Amerikkaan tuomat taudit melkein tuhosivat väestön ja tappoivat 98 prosenttia. Valloituksen takia loput eläimet joutuivat siirtymään korkeammalle, missä he elävät edelleen.

1800-luvulla eurooppalaiset uudisasukkaat löysivät lajin uudelleen ja havaitsivat eläimen olevan arvokas. He kiittivät eläimiä villastaan ​​ja hoitivat niitä. Sen jälkeen jäljellä oleva väestö alkoi toipua ja lopulta jälleen vahvana. Nykyään alpakat ovat ei lueteltu IUCN: n uhanalaisten lajien punaisessa luettelossa.

Näytä kaikki 57 eläimet, jotka alkavat A: lla

Mielenkiintoisia Artikkeleita